2017. december 15., péntek, Valér napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/circus-maximus-az-arenaban-2321395/

Circus Maximus az Arénában

Majdnem száz egzotikus állat szerepel a turnézáró produkcióban
A 23 éves Magyar Nemzeti Cirkusz idei országos turnéja végén emelni szeretné a látványosság és a minőségi közönségszórakoztatás tétjét. Az idősebb Richter József – aki a cirkuszművészek közt elsőként idén Kossuth-díjat vehetett át életművéért – által alapított, és jelenleg fia, ifj. Richter József által igazgatott utazó cirkusz éves turnéját a Papp László Budapest Sportarénában fogja befejezni, amely nemcsak megkoronázása lesz évüknek, hanem bizonyos értelemben cirkusztörténeti pillanat is. Ugyanis a 2017. október 28-i Circus Maximus című műsor lesz az első hazai cirkuszshow, amely szerepel a sportaréna hatalmas előadóterében.

A Papp László Budapest Sportarénában eddig főleg a világ legismertebb újcirkuszi társulatának, a kanadai alapítású Cirque du Soleilnek a Magyarországra érkező előadásait láthatta a közönség, klasszikus és magyar cirkuszt még sohasem.

Erre pedig a Richter család cirkusza a legalkalmasabb, hiszen műsoruk több száma is olyan nagyszabású látvánnyal dolgozott, amely már bőven feszegette cirkuszi sátruk porondjának fizikai határait. Hiszen övék a világ jelenleg legnagyobb egzotikusállat-produkciója, amelyben ifj. Richter József egyszerre két elefánt hátán áll, és lába alatt úgy bújik át több tucat más állat, mintha csak Noé bárkájába igyekeznének, hogy végül az állatsereglet tagjai – tevék, zebrák, lámák, elefántok és zsiráfok – szigorú koreográfia szerint körtáncot járjanak a porondon. Nem véletlen, hogy a produkció meghívást kapott a 2018-as monte-carlói nemzetközi cirkuszfesztiválra.

Szintén hatalmas térbe kívánkozik a monte-carlói fesztiválokon már többször díjazott ifj. René Casselly is – ő két elefánt között spárgázik, illetve négyes szaltóval ugrik egy elefánt hátára –, ahogy a Sky Fighters extrém free­style motocross produkciója is, amelyben motorjaikon akrobatikus gyakorlatokat mutatva, húszméteres ugrásokkal szelik át a levegőt.

– A hazai és budapesti közönség is megérdemli, hogy igazán látványos tradicionális cirkuszt lásson – válaszolja kérdésünkre ifj. Richter József, amikor egyik előadásuk után végre sikerül telefonon elérnünk. – A tradicionális cirkusz három alappillérre épül: a bohócra, az állatszámokra és az akrobatákra, a mi műsorunkban mindhárom megtalálható.

Kérdésemre, hogy az utazó produkcióhoz képest mennyiben kap mást a közönség, mit alakítottak át a sportaréna jóval nagyobb terébe, azt válaszolta, hogy a műsor gerince nem változik, de az egyes produkciókat kibővítették, az állatszámokban majdnem száz egzotikus állat szerepel majd, illetve a Sky Fighters motorosai is többen lesznek, és olyan kuriózumot is bemutatnak, amely a cirkuszi sátorba nem fért be: például a repülő motoron történő hátraszaltót.

– A műsor elején megszólal a Himnusz, és Mambo nevű elefántbikánk behoz egy nemzetiszínű zászlót. Nemcsak a porondon megy majd körbe, hanem a közönség közé is bemegy – mondta az igazgató. Hozzátette, hogy hagyományt szeretnének teremteni, s ezentúl minden évben a sportarénában, egy nagyon látványos produkcióval szeretnék befejezni az éves turnéjukat.

Kiemelt

Boldogságügyi miniszter

Időről időre megjelennek boldogságindexek, amelyek a különböző országok közt állítanak fel rangsort, hogy hol boldogabbak, hol szomorúbbak az emberek. Mi ez utóbbiak közt szereplünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!