2017. november 21., kedd, Olivér napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/bot-batyu-es-fegyver-2445607/

Bot, batyu és fegyver

Világszerte több tízezer óvodás szaval a magyar nyelv napján
„Egyetlen batyunk botunk fegyverünk az anyanyelv” – így zárja Kányádi Sándor az Apáczai című versét. És mennyire igaza van. A Kárpát-medencében és világszerte is ma, november tizenharmadikán ünnepeljük a magyar nyelv napját: szavalással, irodalommal és zenével, mindennel, ami magyarul szól – bár gondoljunk arra is, hogy kárpátaljai nemzettestvéreinktől az anyanyelven való tanulás jogát is megvonnák.

Határon innen és túl 2011 óta ma ünnepeljük a magyar nyelv napját, annak emlékére, hogy ezen a napon fogadta el a pozsonyi országgyűlés a magyart államnyelvvé nyilvánító 1844. évi II. törvényt.

Ebből az alkalomból adják át a Lőrincze-díjat olyan személyeknek, akik hosszú időn át szolgálták kutatói, ismeretterjesztői, valamint szervezői munkájukkal az anyanyelvi kultúra ügyét. És immár hatodik alkalommal szervezik meg a magyar óvodások szavalását, amelyen tavaly több mint ötvenezren vettek részt.

A világ számos helyén a mai napon ugyanabban az időpontban – 10.30-kor – ugyanolyan sorrendben ugyanazokat a verseket mondják el a gyermekek.

Fotó: MTI

A gyerekek tavaly is örömmel mondtak közösen verseket

– Ezzel is azt bizonyítjuk, hogy összetartozunk – mondta kérdésünkre Hanczár János, az esemény szervezője. A gyermekek sorban mondják el Tamkó Sirató Károly Csigabiga, Kiss Dénes Labdajáték, Darázs Endre Csupa sár, Bella István Mondóka és Fecske Csaba Tündér című versét.

A magyar nyelv napjának központi ünnepségén az Országházban 150 óvodás is szaval, és Skype-on közvetítik a nagyszalontai óvodások előadását is. A rendezvény fővédnöke Kövér László házelnök.

Balatonfüreden is már hagyománnyá vált, négynapos programsorozattal ünnepelik az anyanyelvünket. A hét végén a Kiserdőben több száz fiatal gyűlt össze az egykori kőszínház oszlopainál, hogy más városok diákjaival egy időben szavalják el Kisfaludy Sándor néhány verssorát.

De nem hiányzott az irodalom, a játékos nyelvművelés, a koncertek és az egész nyelvterület középiskolásainak szóló Kisfaludy versmondó verseny sem, amelyet Dimitrov Nikoletta nyert meg. Este pedig az Előretolt Helyőrség Íróakadémia tagjai mutatták meg, hogyan szövődhet eggyé a zene és az irodalom. Az íróakadémia diákjai mellett Orbán János Dénes József Attila-díjas író, költő, lapunk munkatársa celebrálta az estét.

Idén először hirdetett szavalóversenyt a magyarul tanuló kezdő és haladó hallgatói számára a Balassi Intézet, amelyen tizenöt külföldi diák jutott be az Arany János tiszteletére rendezett verseny mai döntőjébe.

Hirdetés

Kiemelt

Tovább szépül a Budakeszi Vadaspark

A tervek szerint bővítik a Budakeszi Vadaspark területét, ahol a látogatók megnyerése érdekében folyamatosan fejlesztenek.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!