2017. szeptember 22., péntek, Móric napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/befejezodott-nemzeti-muzeum-szamvevoszeki-ellenorzese-1945468/

Befejeződött a Nemzeti Múzeum számvevőszéki ellenőrzése

MTI
Befejezte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) 2012. január 1. és 2015. december 31. közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését az Állami Számvevőszék (ÁSZ), amely a vizsgálat nyomán kilenc javaslatot fogalmazott meg az MNM főigazgatójának.

A Magyar Nemzeti Múzeum a magyar történelem tárgyi emlékeit gyűjti össze és mutatja be már több mint 200 éve. Gyűjtőterülete az egész országra, illetve a magyarság története vonatkozásában – a nemzetközi egyezmények figyelembe vételével – a világ valamennyi országára kiterjed. 2012-2014 között az MNM régészeti örökségvédelmi és műemlékvédelmi alapfeladatokat is ellátott – közölte az MTI-vel csütörtökön a számvevőszék.

A múzeum irányító szerve 2012. május 13-ig a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, azt követően az Emberi Erőforrások Minisztériuma volt. Az MNM-nél az ellenőrzött időszakban több szervezeti változás zajlott le.

Az ÁSZ megállapította, hogy az irányító szerv múzeumra vonatkozó feladatellátása szabályszerű volt, az MNM belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése ugyanakkor nem támogatta az átlátható, elszámoltatható közpénzfelhasználás. A vizsgálat szerint a múzeum pénzügyi gazdálkodása összességében szabályszerű volt, a vagyongazdálkodás azonban nem: a vagyonkezelési szerződés hiányosságai miatt nem volt biztosított az elszámoltathatóság és a vagyonvédelem.

A MNM nem építette ki a megfelelő védelmet a korrupciós veszélyekkel szemben. A közpénzfelhasználás eredményességét a gazdálkodás folyamatában mérhető célok nem támasztották alá – áll a jelentésben. Az ellenőrzés megállapította, hogy az irányító szerv szabályszerűen gyakorolta az alapítói, az egyéb felügyeleti, ellenőrzési, valamint a munkáltatói jogosultságokat. A belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése összességében nem volt szabályszerű. Hiányosságokat tárt fel az ellenőrzés a kockázatkezelési rendszer működtetése és a közzétételi kötelezettség teljesítése tekintetében. A belső ellenőrzés kialakításáról, függetlenségéről a jogszabályi előírásoknak megfelelően gondoskodtak.

A Nemzeti Múzeum pénzügyi gazdálkodása során a bevételek beszedése és elszámolása, valamint a kiadások teljesítése – a 2014. év kivételével – megfelelt a jogszabályi előírásoknak. A számvevőszék szerint az MNM vagyoni helyzetéről a 2012-2015. évi beszámolók nem adtak megbízható és valós képet, mivel a mérlegekben szabálytalanul mutattak ki vagyonkezelési szerződéssel nem rendezett vagyonelemeket. A 2012-2014. évekre vonatkozó könyvviteli mérlegben szereplő követelések és kötelezettségek szabályszerű leltározásáról nem gondoskodtak.

A múzeum az állagmegóvási kötelezettségeit a jogszabályok és a vagyonkezelési szerződés figyelembe vételével teljesítette. A vagyonelemek elidegenítése és hasznosítása, valamint az MNM-et érintő szervezeti változások lebonyolítása összességében szabályszerű volt – állapították meg.

Az ÁSZ kilenc javaslatot fogalmazott meg a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának, akinek ezekre harminc napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

Hirdetés

Kiemelt

Semjén Zsolt: a migráció következményeit nem lehet jóvátenni

A miniszterelnök-helyettes úgy vélekedett, hogy minden korábbinál brutálisabb kormányellenes gyalázkodásra kell felkészülni.

Poszt-trauma

Sátrazó migránsok miatt zárták be a híres egyetemet

8000 diák nem tanulhat.

Gyűlnek a fellegek a Soros-terv felett

A cenzúra agyréme fojtogatja a Wikipédiát (is).

Fény derült Jordán Tamás titkára

Ő is az utcára vonulna.

Pofára esett az ellenzéki média Felcsúton

Egészen mást kaptak, mint amit vártak.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!