2017. március 24., péntek, Gábor, Karina napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/arany-janost-szavalnak-becsi-collegium-hungaricumban-1499887/

Arany Jánost szavalnak a bécsi Collegium Hungaricumban

 

Az Arany János-emlékév alkalmából az Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete szavalóversenyt szervez a bécsi Collegium Hungaricumban (CH) március 25-én, szombaton 10 órakor. Az őrvidéki, azaz burgenlandi magyarság az egyik leggyorsabban fogyó határon túli magyar közösség; a szavaló-verseny erősítheti a fiatalok nemzeti öntudatát és ráébresztheti őket anyanyelvük szépségére.

Forrás: Havran Zoltán


Molnár Mária, a bécsi CH igazgatója örömmel tájékoztatta lapunkat, hogy a szavalóversenyre több mint százan jelentkeztek. És nem csak Ausztriából: felvidékiek, erdélyiek és nagyszalontaiak is mennek Bécsbe, de elsősorban olyan gyermekek, akik ott élnek és osztrák iskolába járnak, délután pedig magyarul tanulnak. – Ilyen sok diáknak Arany János-verseket tanítani nem akármilyen teljesítmény – mondta Molnár Mária. A tanulók több kategóriában versenyezhetnek, és mindenkit könyvvel jutalmaznak. Arany János-verseket kell szavalniuk a gimnáziumi korosztálynak és az idősebbeknek, a kisebbektől pedig elfogadnak bármilyen tavasztémájú költeményt. A Magyarországról érkező és más határon túli magyarokat külön értékelik.

A zsűri tagjai Szoták Szilvia, a Magyar Nyelvstratégiai Intézet nyelvtudományi és nemzetközi kapcsolatok főosztályának főtanácsadója, Hegedűs Ildikó, a Győri Nemzeti Színház színész-rendezője, Szabó Csilla, a komáromi ÉS?! Színház rendezője, Szaffkó Péter, a Debreceni Nyári Egyetem ügyvezető igazgatója, valamint Kakuk János, a Kisalföld Kultúrájáért Egyesület elnöke.

 

Hirdetés

Kiemelt

A média választja az elnököt?

A liberális média a jelek szerint tanult Donald Trump győzelméből az óceán túlpartján: nem elég pocskondiázni, lehúzni a sárba, ütni kell, amíg életjelet mutat.

Poszt-trauma

Bróker-ügy: Kulcsár leülte, a szocialisták megúszták

Pedig több ismert szocialista politikust is hírbe hoztak a botránnyal.

Szavazás: magyar lett az Év EP-képviselője

Már tavaly is döntős volt. Vajon ki lehet az?

Alföldi Róbert hazudik

Azt állítja, soha nem politizált direkten a színpadon.

Megalázó sms-eket küldözgetnek a HírTV vezetői a távozóknak

Tovább bomlik Simicska tévéje.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!