2017. április 30., vasárnap, Katalin, Kitti napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/arany-janost-szavalnak-becsi-collegium-hungaricumban-1499887/

Arany Jánost szavalnak a bécsi Collegium Hungaricumban

 

Az Arany János-emlékév alkalmából az Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete szavalóversenyt szervez a bécsi Collegium Hungaricumban (CH) március 25-én, szombaton 10 órakor. Az őrvidéki, azaz burgenlandi magyarság az egyik leggyorsabban fogyó határon túli magyar közösség; a szavaló-verseny erősítheti a fiatalok nemzeti öntudatát és ráébresztheti őket anyanyelvük szépségére.

Forrás: Havran Zoltán


Molnár Mária, a bécsi CH igazgatója örömmel tájékoztatta lapunkat, hogy a szavalóversenyre több mint százan jelentkeztek. És nem csak Ausztriából: felvidékiek, erdélyiek és nagyszalontaiak is mennek Bécsbe, de elsősorban olyan gyermekek, akik ott élnek és osztrák iskolába járnak, délután pedig magyarul tanulnak. – Ilyen sok diáknak Arany János-verseket tanítani nem akármilyen teljesítmény – mondta Molnár Mária. A tanulók több kategóriában versenyezhetnek, és mindenkit könyvvel jutalmaznak. Arany János-verseket kell szavalniuk a gimnáziumi korosztálynak és az idősebbeknek, a kisebbektől pedig elfogadnak bármilyen tavasztémájú költeményt. A Magyarországról érkező és más határon túli magyarokat külön értékelik.

A zsűri tagjai Szoták Szilvia, a Magyar Nyelvstratégiai Intézet nyelvtudományi és nemzetközi kapcsolatok főosztályának főtanácsadója, Hegedűs Ildikó, a Győri Nemzeti Színház színész-rendezője, Szabó Csilla, a komáromi ÉS?! Színház rendezője, Szaffkó Péter, a Debreceni Nyári Egyetem ügyvezető igazgatója, valamint Kakuk János, a Kisalföld Kultúrájáért Egyesület elnöke.

 

Kiemelt

Eső, hó, jég, hideg, meleg nem számít

A jövőben a gumiabroncsok is intelligensek lesznek, mivel olyan szenzorokkal szerelik fel őket, amelyek közvetlen információt juttatnak el az érintkezési területről.

Poszt-trauma

Az afrikai bíboros az európai szélsőliberálisoknak üzent

Nekik is jobb lenne, ha megértenék.

Túltolta a béreket a Hír TV

Jól fizet Simicska tévéje, csak meddig?

Gyurcsány mégis megszerezte a dokumentumokat

Csak nem azokat.

Így fonják át Soros polipjának csápjai a ballib médiát 4.

A polip működése, nyomásgyakorlása a médián keresztül mutatható be legegyszerűbben.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!