2017. szeptember 26., kedd, Jusztina napja
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kultura/90-eves-romai-magyar-akademia-2204584/

90 éves a Római Magyar Akadémia

Az ünnepi programok célja kultúránk bemutatása az olasz közönségnek
Csaknem egyéves programsorozat indult útjára 2017. szeptember 12-én, a kilencvenéves Római Magyar Akadémia alapításának napján. Mindezen túl több mint félszáz kiemelt rendezvény szerepel a külföldi magyar intézetek következő féléves programjában.

A külföldi magyar intézeteket fenntartó Balassi Intézet keddi budapesti sajtóbeszélgetésén Hammerstein Judit, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) helyettes államtitkára, az intézmény vezetője ismertette a Római Magyar Akadémia ünnepi programjait, és elmondta, hogy cél bemutatni a magyar kultúra sokszínűségét az olasz közönségnek és felidézni az akadémia és az olasz–magyar kapcsolatok elmúlt kilencven évének történetét.

Szerdán az olasz főváros magyar futballjátékosairól nyílik kiállítás a Római Magyar Akadémián, Budapesten pedig a Balassi Intézet székházában rendeznek kerekasztal-beszélgetést Legendás magyar edzők és játékosok a XX. századi olasz–magyar futballtörténetben címmel, melyen Puskás István, az akadémia igazgatója is részt vesz.

Októberben Medea címmel rendez fotókiállítást az akadémia, Pier Paolo Pasolini hasonló című filmjének még soha be nem mutatott werkfotóival és két kortárs magyar női fotóművész munkáival.

Fotó: MTI/Honéczy Barnabás

A Falconieri-palota az intézmény otthona

Egy interaktív online Róma-térkép létrehozását is tervezik, amelyen a felhasználók is bejelölhetik a magyar emlékezet szempontjából fontos helyeket, és saját YouTube-csatornát is indít a Római Magyar Akadémia, erre irodalmi tárgyú videókat várnak a római magyaroktól.

A Balassi Intézet további eseményeire és terveire is kitért Hammerstein Judit. Elmondta, hogy idén először ítélik oda a KKM által alapított Balassi Műfordítói Nagydíjat, melyet minden évben a Szentírást latinra fordító Szent Jeromos napján, szeptember 28-án ad majd át a miniszter.

A magyar intézetek következő féléves programjában több mint félszáz kiemelt rendezvény szerepel: mások mellett kiállítások, koncertek és könyvvásári megjelenések.

A magyar könyvpiac legfontosabb külföldi bemutatkozása a frankfurti nemzetközi könyvvásár, amelyen Magyarország idén nagyobb alapterületű és megújult standdal vesz részt, de a magyar irodalom bemutatkozik a bécsi, krakkói, katowicei, szófiai nemzetközi könyvvásárokon és a moszkvai non-fiction könyvvásáron is – ismertette Hammerstein Judit.

Hirdetés

Kiemelt

Jelentős forráshoz jutott a környezetbarát közlekedés

Összesen 22,4 milliárd euró jut brüsszeli forrásból az alternatív üzemanyagok terjesztésére, így minden korábbinál nagyobb támogatást kap a tiszta közlekedés.

Poszt-trauma

Rákay Philip KO-t mért a HVG-re

Nekik tömény gyűlölet az igazság.

Szanyi belegabalyodott a kerítésbe

Talán egyszer majd Szanyi-kórnak nevezik el a jelenséget.

Jobbikos elszólás: Simicska az egész ellenzéket segíti

„Helyes törekvés”.

Baljós árnyak jelentek meg Lendvai Ildikón

Az idő vasfoga nem kegyelmezett.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!