2017. április 24., hétfő, György napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/zavargasok-parizs-belvarosaban-1418848/

Zavargások Párizs belvárosában

Párizs külső kerületeiből a francia főváros központjába folytak át szerdán késő este a hetek óta tartó tüntetések és zavargások.

Párizs északkeleti elővárosaiban február eleje óta folyamatosak a szórványos éjszakai zavargások. Rendbontók szemeteseket és gépkocsikat gyújtanak fel, megdobálják a rendőröket, akik pedig reggelente tucatnyi fiatalt állítanak elő – emlékeztetett az MTI. A zavargások előzménye egy filmre vett előállítás, amely miatt négy rendőr ellen vizsgálat indult: egyet nemi erőszakkal, hármat pedig csoportosan elkövetett szándékos erőszakkal gyanúsítanak.

Forrás: MTI

A békésnek induló demonstrációk gyakran erőszakba torkollnak

A belügyminiszter mind a négy rendőrt felfüggesztette állásából. Az ügyészség szerint február 2-án a rendőrök fiatalokat igazoltattak, akikről azt gyanították, hogy kábítószer-kereskedők megbízásából állnak lesben. Az előállítás során egy 22 éves fekete bőrű férfit, aki megpróbált ellenállni, gumibottal ütni kezdtek a rendőrök. A rendőrség térfigyelő kamerái által rögzített és nyilvánosságra került felvételen látszik, amint az egyik rendőr gumibotjával erőszakolja meg a fiatalembert. A szerda esti békés demonstráció is hamar erőszakossá vált – jelentette az Euronews. Több maszkos tüntető kukákat gyújtott fel, és megdobálta a rendőröket.

A zavargásokra a francia elnökválasztási kampány résztvevői is reagáltak. A jobboldali Köztársaságiak pártjának államfőjelöltje, a korrupciós botrányba keveredett Francois Fillon kemény fellépést ígért a randalírozó fiatalok ellen. Mint mondta, ha megválasztják, 16 évre csökkentené a büntethetőségi korhatárt, amellyel meg lehetne akadályozni a zavargásokat. Szerinte a fiatalok „érinthetetlenek”, mivel a törvények jobban védelmezik őket, mint az áldozatokat.

Folytatódik a vizsgálat

A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló párizsi ügyészség tegnap bejelentette, hogy a tavaszi francia elnökválasztás konzervatív jelöltje, Francois Fillon feleségének állítólagos fiktív állásai ügyé­ben indult nyomozás eredményét megkapta, és azok alapján nem lehetséges ejteni a vádakat. „A nyomozás folytatódik a büntetőjogi eljárásra vonatkozó szabályok szigorú tiszteletben tartásával” – olvasható az ügyészség közleményében. Az illetékes ügyészség hivatalból indított vizsgálatot sikkasztás, hivatali bizalommal való visszaélés és csalás gyanújával. Fillon korábban azt mondta, csak akkor lép vissza, ha a nyomozás alapján eljárás indul ellene. A botrány jelentősen megváltoztatta a jelöltek közti erőviszonyokat, és még soha annyian nem voltak bizonytalanok két hónappal az elnökválasztás első fordulója előtt, mint jelenleg – derül ki a Le Monde című napilap felmérésből. Eszerint ha most tartanák az elnökválasztás első fordulóját, továbbra is Marine le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke végezne az élen 26 százalékkal. Az első fordulóban 23 százalékkal második helyre várt Emmanuel Macron, a szocialista kormány korábbi gazdasági minisztere két százalékpontot javított az elmúlt hetekben. A nagy vesztes egyértelműen Francois Fillon, aki több mint 6 százalékpontot esett vissza egy hónap alatt, és a favorit helyről a harmadikra csúszott vissza. (MTI)

 

Kiemelt

Egy ismeretlen portréja

A film úgy szól Antall Józsefről, hogy közben minket, nézőket sem felejt el: ugyanannyira szól róla, mint amennyire nekünk.

Poszt-trauma

Füttyös történész esete a sánta kutyával

Várjuk az RTL Klub és az Index tiltakozását.

Az Index nagy vágya

Reménykedni lehet.

Nagy Imre meggyalázóit védi az MSZP

Festékdobálók mellett.

Ismerős arc lépett ismét akcióba

Találós kérdés: ki ő?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!