2017. március 30., csütörtök, Zalán napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/zavargasok-parizs-belvarosaban-1418848/

Zavargások Párizs belvárosában

Párizs külső kerületeiből a francia főváros központjába folytak át szerdán késő este a hetek óta tartó tüntetések és zavargások.

Párizs északkeleti elővárosaiban február eleje óta folyamatosak a szórványos éjszakai zavargások. Rendbontók szemeteseket és gépkocsikat gyújtanak fel, megdobálják a rendőröket, akik pedig reggelente tucatnyi fiatalt állítanak elő – emlékeztetett az MTI. A zavargások előzménye egy filmre vett előállítás, amely miatt négy rendőr ellen vizsgálat indult: egyet nemi erőszakkal, hármat pedig csoportosan elkövetett szándékos erőszakkal gyanúsítanak.

Forrás: MTI

A békésnek induló demonstrációk gyakran erőszakba torkollnak

A belügyminiszter mind a négy rendőrt felfüggesztette állásából. Az ügyészség szerint február 2-án a rendőrök fiatalokat igazoltattak, akikről azt gyanították, hogy kábítószer-kereskedők megbízásából állnak lesben. Az előállítás során egy 22 éves fekete bőrű férfit, aki megpróbált ellenállni, gumibottal ütni kezdtek a rendőrök. A rendőrség térfigyelő kamerái által rögzített és nyilvánosságra került felvételen látszik, amint az egyik rendőr gumibotjával erőszakolja meg a fiatalembert. A szerda esti békés demonstráció is hamar erőszakossá vált – jelentette az Euronews. Több maszkos tüntető kukákat gyújtott fel, és megdobálta a rendőröket.

A zavargásokra a francia elnökválasztási kampány résztvevői is reagáltak. A jobboldali Köztársaságiak pártjának államfőjelöltje, a korrupciós botrányba keveredett Francois Fillon kemény fellépést ígért a randalírozó fiatalok ellen. Mint mondta, ha megválasztják, 16 évre csökkentené a büntethetőségi korhatárt, amellyel meg lehetne akadályozni a zavargásokat. Szerinte a fiatalok „érinthetetlenek”, mivel a törvények jobban védelmezik őket, mint az áldozatokat.

Folytatódik a vizsgálat

A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló párizsi ügyészség tegnap bejelentette, hogy a tavaszi francia elnökválasztás konzervatív jelöltje, Francois Fillon feleségének állítólagos fiktív állásai ügyé­ben indult nyomozás eredményét megkapta, és azok alapján nem lehetséges ejteni a vádakat. „A nyomozás folytatódik a büntetőjogi eljárásra vonatkozó szabályok szigorú tiszteletben tartásával” – olvasható az ügyészség közleményében. Az illetékes ügyészség hivatalból indított vizsgálatot sikkasztás, hivatali bizalommal való visszaélés és csalás gyanújával. Fillon korábban azt mondta, csak akkor lép vissza, ha a nyomozás alapján eljárás indul ellene. A botrány jelentősen megváltoztatta a jelöltek közti erőviszonyokat, és még soha annyian nem voltak bizonytalanok két hónappal az elnökválasztás első fordulója előtt, mint jelenleg – derül ki a Le Monde című napilap felmérésből. Eszerint ha most tartanák az elnökválasztás első fordulóját, továbbra is Marine le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke végezne az élen 26 százalékkal. Az első fordulóban 23 százalékkal második helyre várt Emmanuel Macron, a szocialista kormány korábbi gazdasági minisztere két százalékpontot javított az elmúlt hetekben. A nagy vesztes egyértelműen Francois Fillon, aki több mint 6 százalékpontot esett vissza egy hónap alatt, és a favorit helyről a harmadikra csúszott vissza. (MTI)

 

Hirdetés

Kiemelt

Szupersebességű kommunikáció lézerrel

Hamarosan nagy teljesítményű lézerekkel továbbíthatják az adatokat a Föld és a nemzetközi űrállomás között.

Poszt-trauma

Lassan a máglyán kötnek ki íróink

Agyrém a Harvard egyetem angol szakán.

Ezúttal Frei Tamás kapott egy méretes taslit Deutschtól

A kamuriportok mágusa csak azt kapta, amit érdemelt.

Na, miért ölelgette Demszky az Echo TV riporterét?

Mélyen a szemébe is nézett.

Kiállt az MSZP a milliárdos mellett

Közben trollkodtak is egyet.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!