2017. november 24., péntek, Emma napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/westminsteri-zold-jelzes-az-eu-elhagyasanak-2204521/

Westminsteri zöld jelzés az EU elhagyásának

Csatát nyertek a kisebbségben kormányzó brit konzervatívok, miután tegnap hajnalban a parlament alsóháza 326:290 arányban jóváhagyta a brit EU-tagság megszűnését lehetővé tevő törvénytervezetet. A rendkívül átfogó kormányindítvány többek között a szigetország EU-tagságát rögzítő 1972-es törvényt, illetve az uniós eredetű jogszabálytömeget lehetetlenítené el. Utóbbi önmagában is óriási kihívás, ugyanis az Egyesült Királyság a 44 évnyi EU-tagság alatt mintegy 19 ezer uniós eredetű jogi aktust halmozott fel.

A Jeremy Corbyn (képünkön) vezette Munkáspárt épp a potenciális jogi hézagok miatt utasította el a tervezetet (kivéve hét párttagot, akik zöld jelzést adtak az indítványnak), szerintük ugyanis a konzervatívok túl széles jogköröket zsebelhetnek be az uniós joganyag átültetése során. Való igaz, a fájdalommentes brexithez a kabinet tagjainak szabad kézre van szükségük egyes, főként technikai kérdésekben. Erre David Davis brexitügyi miniszter sem mulasztott el figyelmeztetni, a politikus közvetlenül a tegnapi szavazás előtt azt mondta: aki nem fogadja el a törvénytervezetet, az arra szavaz, hogy az Egyesült Királyság kaotikus körülmények közepette távozzon az EU-ból.

Fotó: Reuters


A Munkáspárt mindenesetre kész tovább harcolni: a The Telegraph információi szerint az ellenzékiek a közeljövőben módosító javaslatok tömegét fűzhetik az indítványhoz, amelyet a parlament eljárási szakaszokban tovább tárgyal majd. Corbynék egy bizottságot is felállítanának a kormánypárt ellenőrzésére, így a testület döntene arról, hogy mely törvénymódosításoknál van szükség parlamenti jóváhagyásra.

Brit sajtóinformációk szerint a konzervatív képviselőket is megosztja a tervezet, és már most hatvanoldalnyi módosító javaslat került elő a kormánypárt soraiból. Asztalra kerülhet többek között a végső EU-s megállapodás parlamenti jóváhagyásának kérdése, az EU alapjogi chartájának sorsa és a Brüsszeltől visszakerült hatáskörök újragondolása is.

A brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről egyébként szeptember 25-én tárgyal újra Brüsszel és London.

Intés May-nek
Nem nyugszanak bele az Európai Parlament vezetői abba, hogy Theresa May miniszterelnök nem hajlandó megjelenni a testület plenáris ülésén. Guy Verhofstadt – a parlament brexitfőtárgyalója és a liberálisok frakcióvezetője – tegnap újfent kikelt a brit kormányfő ellen. Mint fogalmazott, May ügyét csak segítheti, ha megmutatja magát a testület előtt, hiszen végső soron az Európai Parlamentnek kell majd zöld jelzést adnia a kilépési tárgyalásora. Philippe Lamberts, a Zöldek társelnöke viszont úgy véli: May távolmaradása magáért beszél. – Ha én lennék a tanácsadója, ugyanezt javasoltam volna. Többet veszíthet, ha megjelenik, mint ha nem. Amennyiben Jelenlétével tovább gyengítené a britek tárgyalási pozícióját – hangoztatta a belga politikus.

 

Hirdetés

Kiemelt

Európa Liga: Szalai piros lappal „tért vissza”, a Hoffenheim kiesett

A közel három hónapos kényszerpihenő után visszatért magyar válogatott labdarúgó csapata, a Hoffenheim 3-1-re kikapott a Braga vendégeként.

Poszt-trauma

Feledy Péter a közmédiát ekézte

„Pitibb”, de a mindennapi életet befolyásoló dolgok hiányoznak

Vona legújabb fordulata

Mikor füllent a Jobbik elnöke?

Dollármilliókat áldozott a legénység kiképzésére Soros György

Szemináriumok, tanfolyamok, közvélemény-formálás.

Árulkodó kép Kennedyről

Örökkévalóság fekete keretben.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!