2017. május 25., csütörtök, Orbán napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/vizumszigoritas-amerikaban-1603024/

Vízumszigorítás Amerikában

Donald Trump csak szakképzett külföldi munkavállalókra tart igényt

Vegyes fogadtatásra talált a vállalati szektorban Donald Trump amerikai elnök új rendelete, amely szigorítja a külföldi munkavállalók vízumszerzését az Egyesült Államokban. A rendelkezés a számos amerikai vízumtípus közül az úgynevezett H-1B-re vonatkozik, amellyel kapcsolatban Trump előírta a kormányszerveknek: dolgozzák ki, hogy a munkavállalási engedély valóban csak a „legképzettebb” és a „legjobban fizetett” külföldieknek kedvezzen. Sorshúzással, „lottórendszerben” évente jelenleg 65 ezer ilyen vízumot adnak ki, csaknem felüket ázsiaiaknak.

Van egy további 20 ezer fős kvóta azoknak, akik amerikai egyetemen szereztek mesterfokozatot. A 2016-os pénzügyi évben 122 magyar állampolgár kapott ilyen, három évre érvényes és egyszer újabb három évre meghosszabbítható vízumot – áll az amerikai kormánystatisztikában. „A H-1B nembevándorló munkavállalói vízum, amely kifejezetten olyan, magasan képzett munkavállalók számára áll rendelkezésre, akiknek legalább főiskolai, egyetemi vagy ennél magasabb végzettségre van szükségük munkájuk elvégzéséhez, már a legalacsonyabb szinten is” – olvasható Goldberger Péter, a magyar ügyfélkörrel is rendelkező New York-i bevándorlási ügyvéd tájékoztatásában.

Ugyanakkor a reformokat épp azzal indokolják Trump meghirdetett, az amerikai érdekeket előtérbe helyező politikája jegyében, hogy a legnagyobb munkáltatók, amelyeknél az ilyen vízummal rendelkezők elhelyezkednek, olyan, százezreket foglalkoztató indiai tevékenységkiszervező (outsourcing) óriás­vállalatok, mint az Infosys vagy a Tata Consultancy. Ez pedig az amerikai dolgozókat hátrányosan érintő bérdömpinget eredményezett – állítják.

Forrás: Reuters

Vegyes fogadtatásra talált a vállalati szektorban Donald Trump amerikai elnök új rendelete, amely szigorítja a külföldi munkavállalók vízumszerzését

A Reuters összesítése szerint a Facebook Amerikában dolgozó alkalmazottainak 15 százaléka is ideiglenes munkavállalói vízummal helyezkedett el. A technológiai ipar érdekeit képviselő szervezetek, mint az FWD.us vagy az ITIF agytröszt reményüket fejezték ki: a tervezett reform jobbítást eredményez, nem pedig felszámolja a H-1B programot.

A NASSCOM, az indiai informatikai cégek lobbiszervezete pedig közölte: támogatja a vízumvisszaélések kiszűrését, de visszautasítja a bérdömping vádját.

Mindeközben 162, főleg technológiai nagyvállalat – így a Facebook, a Google, az Amazon és a Microsoft – egy virginiai bíróságon megtámadta Trump második bevándorláskorlátozó rendeletét. Ez ideiglenesen megtiltja a menekülteknek és hat, muzulmán többségű ország polgárainak a belépést az USA-ba.

Mindkét rendeletváltozatot hatályon kívül helyezték a bíróságok; a második esetben a kormány fellebbezett.

Hirdetés

Kiemelt

Szörényi Éva születésének centenáriumát ünneplik

A Kossuth-díjas színésznő 1956-ban a Nemzeti Színház forradalmi bizottságának tagja volt, a szabadságharc után Ausztriába ment, majd az Egyesült Államokban telepedett le.

Poszt-trauma

Az agresszió bármikor megismétlődhet!

Olga néni karjaiban kötnek ki, pedig egy gyermekpszichológus többet érne.

Újabb dermesztő Soros-akta került nyilvánosságra

800 millió dollárral fogad a spekuláns.

Liberálisék már kezdik: nem is volt terrorizmus Manchesterben

Majd ők megmondják.

A fal adta a másikat Fekete-Győrnek

Saját párttársa ismerte be az igazságot.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!