2017. május 27., szombat, Hella napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/veszelyforrasnak-szamito-kisebbsegek-1718989/

Veszélyforrásnak számító kisebbségek

Kolozsvári FUEN-kongresszus hivatalos román állami tisztviselők nélkül
Az európai kisebbségvédelmet magasabb szintre emelő jogalkotás szükségességének jegyében, ugyanakkor a román állam egyetlen képviselője nélkül zajlik Kolozsváron a Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) kongresszusa.

Noha néhány napja Kolozsvár határában kihelyezték a három nyelvű helységnévtáblát – rossz nyelvek szerint épp a FUEN-napok „szorításában” –, Románia pedig valamennyi nemzetközi fórumon hirdeti példaértékűnek nevezett kisebbségpolitikáját, a román állam meghívott képviselőinek távollété­ben hangzottak el a FUEN-kongresszus tegnapi köszöntőbeszédei. A gesztust természetesen nem hagyták szó nélkül a romániai magyarság képviselői sem.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke egyenesen úgy fogalmazott, hogy a NATO-, majd EU-csatlakozás idején tapasztalt kisebbségbarát román intézkedések kora lejárt, és egyfajta visszarendeződési folyamat tanúi lehetünk. Sérelmezte, hogy a román külügyminisztérium bajkeverőnek próbálja beállítani az erdélyi magyarokat és a FUEN-kongresszust. „Rossz hírünket keltik, valótlanságot állítanak rólunk és szándékainkról, úgy is mondhatnám, hogy hazudnak. Abban is, hogy az európai polgári kezdeményezés, a Minority Safe­Pack szándéka az etnikai szeparatizmus, és mi arra törekszünk, hogy veszélybe sodorjuk Románia területi egységét. Holott minden törekvésünkről elmondtuk: azokat kizárólag Románia határain belül kívánjuk megvalósítani, és kizárólag a parlamenti politizálás eszközeivel” – fogalmazott Kelemen Hunor.

Résztvevők a csíksomlyói búcsún. Erő vagy gát Romániának?

Forrás: MTI

Résztvevők a csíksomlyói búcsún. Erő vagy gát Romániának?

A kongresszust köszöntő Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta: Magyarország kiáll a nemzetközi fórumokon a kisebbségeket megillető jogokért. Ezért vett részt a kezdeményezők oldalán az Európai Bizottság elleni pereskedésben, amely a Minority SafePack bejegyzéséhez vezetett. Az RMDSZ és a FUEN által kidolgozott, Minority SafePack néven előterjesztett javaslatcsomag nyelvi, oktatási, kulturális kérdésekben, a regionális politikában, a kisebbségek európai parlamenti jelenlétének kérdésében, a diszkriminációellenesség, a médiaszabályozás és a támogatáspolitika területén javasolt intézkedéseket az EU-nak.

A kolozsvári kongresszus külön fejezetet szentel az őshonos nemzeti kisebbségek európai kulturális hagyatékhoz való hozzájárulásának. A kultúra összeköti az embereket, és nem egészséges, ha egy ország veszélyforrásként tekint kisebbségei kultúrájára, fogalmazott Hegedüs Csilla, az RMDSZ kulturális ügyvezető alelnöke. A román kormány képviselője akadályozta meg ugyanis, hogy a csíksomlyói búcsú felkerüljön az UNESCO védett kulturális örökségeinek listájára.

Az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosa, Navracsics Tibor szerint az európai identitásnak nem szabad rátelepednie a nemzeti és regionális identitásokra, nem szabad elnyomnia azokat. A politikus szerint kívánatos lenne, hogy az anyanyelve mellett az unió valamennyi polgára már az iskolában megtanuljon további két európai nyelvet. A fiataloknak azért is fontos a nyelvtanulás – fejtegette –, mert növeli lehetőségeiket a munkaerőpiacon. A biztos egy fiataloknak tartott fórumon kitérő választ adott arra a kérdésre, milyen esélyt lát a Minority SafePack EU-jogszabályként való elfogadására.

Hirdetés

Kiemelt

A család természetes és alapvető egysége a társadalomnak

A természetes család iránti elköteleződést tartalmazó zárónyilatkozattal ért véget Budapesten a Családok XI. világkongresszusa.

Poszt-trauma

Újabb szintet lépett a liberális idiotizmus

Teljesen természetes az iszlamista terror.

Ki nem mond igazat: a ballib média, vagy Juncker?

De mi „belgák” most hova álljunk?

Botka és a kerítés

... meg Orbán, aki nem engedi be a migránsokat

Liberáliséknál a „vidékies” egy szitokszó

Ráadásul a „vidékies” és a „fiatal” is összeférhetetlen!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!