2017. november 21., kedd, Olivér napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/valasztasokkal-intenek-csendre-kataloniat-2364541/

Választásokkal intenék csendre Katalóniát

Sorsdöntő nap lehet a mai a katalán függetlenedés szempontjából, ugyanis a spanyol kormány egy rendkívüli ülésen az alkotmány 155. cikkelyének aktiválásáról – azaz Katalónia önrendelkezésének felfüggesztéséről – dönthet. Sajtóinformációk szerint a madridi hatalom előbb intézkedéseket terjeszt be a szenátusnak az említett cikkelyre hivatkozva, majd a törvényhozás felsőháza még ma megvitatja a javaslatcsomag összetételét. Nem túlzás azt állítani, hogy a Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök gyakorlatilag bármilyen eszközt foganatosíthat az „engedetlen” katalánokkal szemben, hiszen a 155. cikkely életrehívására eddig még nem volt példa.

A jogszabály pedig mind­össze arról rendelkezik: a mindenkori spanyol kormány szükséges intézkedéseket hozhat azokkal szemben, amelyek nem teljesítik az alkotmány által rájuk rótt kötelezettségeket.

Fotó: Kurucz Árpád

Fordítva sült el a referendum – elégedetlenek a helyiek

Az Eldiario.es nevű hírportál tudni véli, hogy Madrid – a nemzetközi sajtó vészjósló figyelmeztetései ellenére – a lehető legkisebb mértékű beavatkozásra készül. Eszerint a katalán közszolgáltatások működése érintetlen marad, a központi hatalom viszont felügyelete alá vonná az adóbeszedést és a katalán rendőrséget. A hosszú távú tervek között szerepel, hogy jövő januárban előrehozott parlamenti választásokat kell kiírni a régióban, amennyiben Carles Puigdemont katalán elnök magától nem dönt a voksolásról. Carmen Calvo, a Spanyol Szocialista Munkáspárt egyik tagja pénteken a kormány és a szocialisták nevében arra kérte a politikust, hogy mielőbb rendelkezzen a szavazásról.

Az azonban valószínűtlen, hogy Puigdemont épp ezt a madridi kérést teljesíti majd.

MEGKEZDTE RENDKÍVÜLI ÜLÉSÉT A SPANYOL KORMÁNY

A spanyol kormány szombat délelőtt megkezdte rendkívüli ülését, amelyen végleges döntést készül hozni arról, hogy a katalán függetlenségi törekvésekkel kapcsolatban pontosan milyen intézkedéseket terjeszt be a parlament felső házának, az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva. A kialakult konfliktus megoldását a katalánok több mint kétharmada egy előrehozott helyi parlamenti választásokban látja.

 

Hirdetés

Kiemelt

Frontális támadás indult Magyarország ellen

Vádaskodik, fenyeget és rágalmakat fogalmaz meg Soros György, és befenyítette Magyarországot – így reagáltak a nemzetközi tőzsde­spekuláns nyilatkozatára a Fidesz politikusai.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!