2017. december 16., szombat, Etelka, Aletta napja
Külföld, Lovas István
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/valasztasok-elott-sebteben-modositottak-az-olasz-valasztasi-torvenyt-2335708/

A választások előtt sebtében módosították az olasz választási törvényt!

Miért nem sikolt fel Európa?

Legkésőbb jövő május 20-án kell megtartani az olaszországi választásokat, ugyanis a jelenlegi parlamenti ciklus 2018. március idusán jár le.

Erre mit tettek abban a demokratikus Olaszországban, amelyet a Demokratikus Pártnak nevezett szociáldemokrata párt irányít Paolo Gentiloni miniszterelnök vezetésével?… Bocsánat, a cikk balliberális olvasói kedvéért még egyszer nekifutva a mondatnak: és mit tesz erre a regnáló Gentiloni- rezsim?

A válasz: sebtében átveri a választási reformot az általa uralt parlamenten, mint ahogyan arról részletesen beszámol a mai La Repubblica napilap, és tömörebben a Deutsche Wirtschafts Nachrichten független német hírportál.

Tegnap a képviselőház 630 tagjából 375-en szavaztak a reformra, 215-en ellene. A választási reform értelmében a jövőben 225 képviselőnek a sorsa a személyi választási jog szerint dől el, vagyis a legtöbb szavazatot kapott jelöltet választják meg. 386 képviselőt pedig választási listákon, az arányos választási jog szerint szavaznak be a parlamentbe.

Mindez nyilván azért nem keltett semmiféle sikolyt a magukat radikális baloldalitól konzervatív jobboldalig tartó skálán játszó, de egyenhangon kommunikáló nyugat-európai tömegmédiában, mert ott (Olaszországban) a jelenlegi úr nem Berlusconi vagy valami hasonló Mussolini-szagú „fásisztá”.

A „Rosatellum” nevű választási reform ma kerül a szenátus elé. Azért kapta ezt a nevet, mert azt Ettore Rosato balközép politikus fundálta ki.

Az Öt Csillag Mozgalom a tervezett módosítások ellen van, ugyanis szerinte az azokat a pártokat favorizálja, amelyek a választások előtt már szövetségeket hoznak létre. Az Öt Csillag Mozgalom, amely arra számít, hogy a jövőre tartandó választásokon a legerősebb párt legyen, e választási „reformot” éppen ezért utasítja el.

Ez az úgynevezett Rosatellum 2.0 olyan választási rendszert irányoz elő a képviselőháznak, ahol a helyeket többségi (37 %) és arányossági joggal (63%) osztják el, és így olyan reformot foglal magába, amely a nyári szünet előtt nem valósítható meg.

A rendszer olyan pártokat jutalmaz, amelyek koalíciókat kötnek, és bünteti azokat, amelyek önmagukban lépnek fel, valamint a szövetségesek nélküli kis alakzatokat.

Ó, hogyne, ez a hirtelen változtatás sokféleképpen értelmezhető. Mint maga a Rosatellum 2.0 is. Úgy, hogy az a szocialistáknak, Berlusconi Forza Italiájának és az Északi Ligának jó, de mindez teljesen érdektelen, hiszen a hazai balliberálisoktól tudjuk, hogy egy ilyen sebtében hozott választási reform csakis a regnáló rezsim malmára hajtja a vizet.

A jelenlegi felmérések szerint legnépszerűbb 5 Csillag Mozgalom vezetője, Luigi Di Maio a parlamentben felszólalva így „fenyegette” meg az ott ülőket: „A választási kampány minden napján emlékeztetni fogjuk az embereket, hogy mi történt itt ma.”

Ami nézőpont kérdése, hiszen mindez úgy is értelmezhető, hogy semmi nem történt Olaszországban, pusztán a demokratikusan megválasztott parlament módosította a választási törvényeket néhány hónappal a választások előtt. Annak csak nemzetközi „sajtótlanságával” és brüsszeli „felhördületlenségével” van baj.

Ehhez képest képzeljük el ugyanezt a sajtót és Brüsszelt, ha a magyar parlament olyan törvényt hozna, amely eredményeként Alföldi Róbert és társai havi támogatási gázsiját megrövidítené. Ami egyébként nagyon esedékes lenne, és nem csak a lélegeztetőgépek, az egészségügyi és az oktatásügy, de a jobboldali szavazók érdekében is.

Kiemelt

Leon, az idegen

Hitlerrel ebédelt, Mussolinivel teázott, és soha nem tudta megbocsátani Churchillnek, hogy Romániát odavetette a szovjeteknek. De Sztálin jóvoltából lett a legrangosabb szovjet kitüntetés, a Győzelemrend lovagja is, Truman elnök a Legion of Merittel tüntette ki. Ezzel ismerték el életének fő művét, az 1944. augusztus 23-ai kiugrást, amely nemcsak országa, hanem az ő sorsát is megpecsételte.

Poszt-trauma

Erős pofonba szaladtak bele a ballibek

Indul a bakterház.

Budaörs Welcoming Refugees and Migrants?

Luca-napi félhomály az ország leggazdagabb településén.

Ági néni, Ildi néni! Etye, petye, lepetye

Huncutkodás a Lukács-tanítványtól.

Nem fogják elhinni, ki veheti át Havas Henrik műsorát

Hajrá MSZP?!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!