2017. október 22., vasárnap, Előd napja
Külföld, Lovas István
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/valasztasok-elott-sebteben-modositottak-az-olasz-valasztasi-torvenyt-2335708/

A választások előtt sebtében módosították az olasz választási törvényt!

Miért nem sikolt fel Európa?

Legkésőbb jövő május 20-án kell megtartani az olaszországi választásokat, ugyanis a jelenlegi parlamenti ciklus 2018. március idusán jár le.

Erre mit tettek abban a demokratikus Olaszországban, amelyet a Demokratikus Pártnak nevezett szociáldemokrata párt irányít Paolo Gentiloni miniszterelnök vezetésével?… Bocsánat, a cikk balliberális olvasói kedvéért még egyszer nekifutva a mondatnak: és mit tesz erre a regnáló Gentiloni- rezsim?

A válasz: sebtében átveri a választási reformot az általa uralt parlamenten, mint ahogyan arról részletesen beszámol a mai La Repubblica napilap, és tömörebben a Deutsche Wirtschafts Nachrichten független német hírportál.

Tegnap a képviselőház 630 tagjából 375-en szavaztak a reformra, 215-en ellene. A választási reform értelmében a jövőben 225 képviselőnek a sorsa a személyi választási jog szerint dől el, vagyis a legtöbb szavazatot kapott jelöltet választják meg. 386 képviselőt pedig választási listákon, az arányos választási jog szerint szavaznak be a parlamentbe.

Mindez nyilván azért nem keltett semmiféle sikolyt a magukat radikális baloldalitól konzervatív jobboldalig tartó skálán játszó, de egyenhangon kommunikáló nyugat-európai tömegmédiában, mert ott (Olaszországban) a jelenlegi úr nem Berlusconi vagy valami hasonló Mussolini-szagú „fásisztá”.

A „Rosatellum” nevű választási reform ma kerül a szenátus elé. Azért kapta ezt a nevet, mert azt Ettore Rosato balközép politikus fundálta ki.

Az Öt Csillag Mozgalom a tervezett módosítások ellen van, ugyanis szerinte az azokat a pártokat favorizálja, amelyek a választások előtt már szövetségeket hoznak létre. Az Öt Csillag Mozgalom, amely arra számít, hogy a jövőre tartandó választásokon a legerősebb párt legyen, e választási „reformot” éppen ezért utasítja el.

Ez az úgynevezett Rosatellum 2.0 olyan választási rendszert irányoz elő a képviselőháznak, ahol a helyeket többségi (37 %) és arányossági joggal (63%) osztják el, és így olyan reformot foglal magába, amely a nyári szünet előtt nem valósítható meg.

A rendszer olyan pártokat jutalmaz, amelyek koalíciókat kötnek, és bünteti azokat, amelyek önmagukban lépnek fel, valamint a szövetségesek nélküli kis alakzatokat.

Ó, hogyne, ez a hirtelen változtatás sokféleképpen értelmezhető. Mint maga a Rosatellum 2.0 is. Úgy, hogy az a szocialistáknak, Berlusconi Forza Italiájának és az Északi Ligának jó, de mindez teljesen érdektelen, hiszen a hazai balliberálisoktól tudjuk, hogy egy ilyen sebtében hozott választási reform csakis a regnáló rezsim malmára hajtja a vizet.

A jelenlegi felmérések szerint legnépszerűbb 5 Csillag Mozgalom vezetője, Luigi Di Maio a parlamentben felszólalva így „fenyegette” meg az ott ülőket: „A választási kampány minden napján emlékeztetni fogjuk az embereket, hogy mi történt itt ma.”

Ami nézőpont kérdése, hiszen mindez úgy is értelmezhető, hogy semmi nem történt Olaszországban, pusztán a demokratikusan megválasztott parlament módosította a választási törvényeket néhány hónappal a választások előtt. Annak csak nemzetközi „sajtótlanságával” és brüsszeli „felhördületlenségével” van baj.

Ehhez képest képzeljük el ugyanezt a sajtót és Brüsszelt, ha a magyar parlament olyan törvényt hozna, amely eredményeként Alföldi Róbert és társai havi támogatási gázsiját megrövidítené. Ami egyébként nagyon esedékes lenne, és nem csak a lélegeztetőgépek, az egészségügyi és az oktatásügy, de a jobboldali szavazók érdekében is.

Hirdetés

Kiemelt

Giovanni Trapattoni szívesen lenne magyar szövetségi kapitány

A 78 éves olasz mesteredző menedzserén keresztül jelezte, hogy szívesen tárgyalna a Magyar Labdarúgó Szövetséggel – mondta Bánki Erik elnökségi tag.

Poszt-trauma

Magyargyalázás megbocsátva

Pedig, ha a bordély becsődöl, nem a bútort (meg a reklámokat) kell cserélni!

Szanyi Tibor becsülete

Csak a miheztartás végett.

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!