2017. október 23., hétfő, Gyöngyi napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/valasztasi-reformbol-bizalmi-kerdes-2326786/

Választási reformból bizalmi kérdés

Az olasz Öt Csillag Mozgalom államcsínyt emleget
Véget érhet ma a szavazások sora az olasz képviselőházban az új választási törvényről; ez egyben bizalmi voksolás a Gentiloni-kormányról. A leendő jogszabály tétje, hogy milyen rendszerben válasszanak az olaszok parlamentet a következő fél éven belül. A törvényjavaslat a legnagyobb ellenzéki pártot, az Öt Csillag Mozgalmat érinti a leghátrányosabban, ezért hívei tegnap a képviselőház előtt tüntettek Rómában.

Az olasz politika bármikor elővehető gumicsontja a választási reform – vagy a pártok nem tudnak róla egyetértésre jutni vagy jogi akadályok jönnek közbe. Nemsokára hat éve lesz már, hogy az alkotmánybíróság nemet mondott a reformról szóló népszavazásra, és a parlamentre bízta a döntést. Időről időre új törvényjavaslatok látnak napvilágot, a mostanit éppen Rosatellumnak hívják a vezető kormányerő, a Demokrata Párt (PD) frakcióvezetőjéről, ­Ettore Rosatóról elnevezve, de volt, hogy egyszerűen porcellum, azaz disznóság lett egy tervezet ragadványneve.

Most Paolo Gentiloni miniszterelnök kormánya bizalmi kérdéssé tette a reform elfogadását, hogy már az új szabályok szerint voksolhassanak az olaszok a fél éven belül esedékes választásokon. Olaszország nagy gondjai, a gigantikus, 132 százalékos GDP-államadósság, a 11 százalék feletti munkanélküliség, a nem fizető hitelek alatt recsegő-ropogó bankrendszer között ott van a nehézkes kormányozhatóság is. Rómában 1945 óta átlagosan évente váltották egymást a különböző kabinetek. Romano Prodi exkormányfő, az Európai Bizottság korábbi elnöke a minap azt mondta: a bankok és a választási rendszer az a két bomba, amely fenyegeti Olaszországot.

Fotó: Reuters

Silvio Berlusconit és Matteo Renzit gúnyolják Rómában

A Rosatellum most olyan, vegyes rendszert kíván bevezetni, amely az angolszász típusú többségi, illetve a német mintájú arányos rendszert elegyíti. A tervezetet a négy nagy párt közül a kormányzó PD, valamint a Silvio Berlusconi többszörös volt kormányfő nevéhez köthető Forza Italia (Hajrá, Olaszország!) és a szintén ellenzéki Északi Liga támogatja. (Utóbbi kettő csak a titkos végszavazásra ígérte a voksait.) Ezek mind koalícióképes pártok, márpedig a reform lehetőséget ad a választási koalícióknak közös jelölt indítására. Éppen ezért a legnagyobb ellenzéki párt – amely viszont külön áll a többiektől –, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) a képviselőház elé mozgósította tegnap a választóit.

– Az utcára az intézményi államcsínnyel szemben! – adta ki a jelszót Alessandro Di Battista, a párt képviselője. Szerinte az olasz demokrácia van veszélyben, és noha a parlamentben a nép képviselői ülnek, az új törvénnyel a pártokéi kerülnek a helyükre. Az M5S ötven mandátumot veszíthet majd, állítják. – A cél az, hogy tönkretegyenek bennünket – mondta Luigi Di Maio, a párt miniszterelnök-jelöltje. A legfrissebb felmérés szerint a PD 27,7, míg a M5S 27,3 százalékon áll.

Hirdetés

Kiemelt

Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt

Katonai tiszteletadás mellett, Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnökének jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót a Kossuth téren.

Poszt-trauma

Magyargyalázás megbocsátva

Pedig, ha a bordély becsődöl, nem a bútort (meg a reklámokat) kell cserélni!

Szanyi Tibor becsülete

Csak a miheztartás végett.

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!