2017. december 15., péntek, Valér napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/valasztasi-reformbol-bizalmi-kerdes-2326786/

Választási reformból bizalmi kérdés

Az olasz Öt Csillag Mozgalom államcsínyt emleget
Véget érhet ma a szavazások sora az olasz képviselőházban az új választási törvényről; ez egyben bizalmi voksolás a Gentiloni-kormányról. A leendő jogszabály tétje, hogy milyen rendszerben válasszanak az olaszok parlamentet a következő fél éven belül. A törvényjavaslat a legnagyobb ellenzéki pártot, az Öt Csillag Mozgalmat érinti a leghátrányosabban, ezért hívei tegnap a képviselőház előtt tüntettek Rómában.

Az olasz politika bármikor elővehető gumicsontja a választási reform – vagy a pártok nem tudnak róla egyetértésre jutni vagy jogi akadályok jönnek közbe. Nemsokára hat éve lesz már, hogy az alkotmánybíróság nemet mondott a reformról szóló népszavazásra, és a parlamentre bízta a döntést. Időről időre új törvényjavaslatok látnak napvilágot, a mostanit éppen Rosatellumnak hívják a vezető kormányerő, a Demokrata Párt (PD) frakcióvezetőjéről, ­Ettore Rosatóról elnevezve, de volt, hogy egyszerűen porcellum, azaz disznóság lett egy tervezet ragadványneve.

Most Paolo Gentiloni miniszterelnök kormánya bizalmi kérdéssé tette a reform elfogadását, hogy már az új szabályok szerint voksolhassanak az olaszok a fél éven belül esedékes választásokon. Olaszország nagy gondjai, a gigantikus, 132 százalékos GDP-államadósság, a 11 százalék feletti munkanélküliség, a nem fizető hitelek alatt recsegő-ropogó bankrendszer között ott van a nehézkes kormányozhatóság is. Rómában 1945 óta átlagosan évente váltották egymást a különböző kabinetek. Romano Prodi exkormányfő, az Európai Bizottság korábbi elnöke a minap azt mondta: a bankok és a választási rendszer az a két bomba, amely fenyegeti Olaszországot.

Fotó: Reuters

Silvio Berlusconit és Matteo Renzit gúnyolják Rómában

A Rosatellum most olyan, vegyes rendszert kíván bevezetni, amely az angolszász típusú többségi, illetve a német mintájú arányos rendszert elegyíti. A tervezetet a négy nagy párt közül a kormányzó PD, valamint a Silvio Berlusconi többszörös volt kormányfő nevéhez köthető Forza Italia (Hajrá, Olaszország!) és a szintén ellenzéki Északi Liga támogatja. (Utóbbi kettő csak a titkos végszavazásra ígérte a voksait.) Ezek mind koalícióképes pártok, márpedig a reform lehetőséget ad a választási koalícióknak közös jelölt indítására. Éppen ezért a legnagyobb ellenzéki párt – amely viszont külön áll a többiektől –, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) a képviselőház elé mozgósította tegnap a választóit.

– Az utcára az intézményi államcsínnyel szemben! – adta ki a jelszót Alessandro Di Battista, a párt képviselője. Szerinte az olasz demokrácia van veszélyben, és noha a parlamentben a nép képviselői ülnek, az új törvénnyel a pártokéi kerülnek a helyükre. Az M5S ötven mandátumot veszíthet majd, állítják. – A cél az, hogy tönkretegyenek bennünket – mondta Luigi Di Maio, a párt miniszterelnök-jelöltje. A legfrissebb felmérés szerint a PD 27,7, míg a M5S 27,3 százalékon áll.

Kiemelt

Boldogságügyi miniszter

Időről időre megjelennek boldogságindexek, amelyek a különböző országok közt állítanak fel rangsort, hogy hol boldogabbak, hol szomorúbbak az emberek. Mi ez utóbbiak közt szereplünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!