2017. december 15., péntek, Valér napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/vadat-emeltek-korabbi-portugal-szocialdemokrata-kormanyfo-ellen-2328550/

Vádat emeltek a korábbi portugál szociáldemokrata kormányfő ellen

MTI
Vádat emeltek szerdán a többi között vesztegetéssel és pénzmosással gyanúsított José Sócrates korábbi portugál kormányfő ellen – közölte az illetékes ügyészség négyévi nyomozati munkát követően.

Sem Sócrates, sem jogi képviselői egyelőre nem nyilatkoztak az ügyben.

A szociáldemokrata politikus – aki 2005 és 2011 között látta el Portugália miniszterelnöki tisztségét – ismételten tagadta, hogy bármiféle szabálytalanságot követett volna el, a személye elleni vádakat pedig politikailag motiváltnak nevezte.

Sócratest 2014-ben vették őrizetbe, majd hónapokig tartó vizsgálati fogva tartást követően házi őrizetbe helyezték.

A több mint 4000 oldalas vádirat szerint Sócratest három rendbeli hivatali vesztegetéssel, 16 rendbeli pénzmosással, kilenc rendbeli okirathamisítással és háromrendbeli adócsalással gyanúsítják. Úgy tudni, a bűncselekményeket 2006 és 2015 között követte el a volt portugál kormányfő.

A dokumentum szerint több millió eurós vagyonhoz jutva kulcsfontosságú szerepet játszott egy csalásban, amelyben az Espirito Santo bankbirodalom, illetve a Portugal Telecom távközlési vállalat egykori vezetői is érintettek voltak. Mindkét vállalkozás időközben megszűnt létezni, euró milliárdos veszteségeket okozva az adófizetőknek és a részvényeseknek is, az egykori vezetőket pedig különböző bűncselekményekkel gyanúsítják, ellenük nyomozás indult.

Sócrates a portugál Szocialista Pártot története legjobb választási eredményéhez, s ezzel abszolút többséghez juttatta a parlamenti választásokon 2005-ben. 2009-es szoros választási győzelemét követően 2011 márciusában, országa addigi legsúlyosabb gazdasági válsága közepette lemondásra kényszerült.

Kiemelt

Boldogságügyi miniszter

Időről időre megjelennek boldogságindexek, amelyek a különböző országok közt állítanak fel rangsort, hogy hol boldogabbak, hol szomorúbbak az emberek. Mi ez utóbbiak közt szereplünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!