2017. október 22., vasárnap, Előd napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/vadat-emeltek-korabbi-portugal-szocialdemokrata-kormanyfo-ellen-2328550/

Vádat emeltek a korábbi portugál szociáldemokrata kormányfő ellen

MTI
Vádat emeltek szerdán a többi között vesztegetéssel és pénzmosással gyanúsított José Sócrates korábbi portugál kormányfő ellen – közölte az illetékes ügyészség négyévi nyomozati munkát követően.

Sem Sócrates, sem jogi képviselői egyelőre nem nyilatkoztak az ügyben.

A szociáldemokrata politikus – aki 2005 és 2011 között látta el Portugália miniszterelnöki tisztségét – ismételten tagadta, hogy bármiféle szabálytalanságot követett volna el, a személye elleni vádakat pedig politikailag motiváltnak nevezte.

Sócratest 2014-ben vették őrizetbe, majd hónapokig tartó vizsgálati fogva tartást követően házi őrizetbe helyezték.

A több mint 4000 oldalas vádirat szerint Sócratest három rendbeli hivatali vesztegetéssel, 16 rendbeli pénzmosással, kilenc rendbeli okirathamisítással és háromrendbeli adócsalással gyanúsítják. Úgy tudni, a bűncselekményeket 2006 és 2015 között követte el a volt portugál kormányfő.

A dokumentum szerint több millió eurós vagyonhoz jutva kulcsfontosságú szerepet játszott egy csalásban, amelyben az Espirito Santo bankbirodalom, illetve a Portugal Telecom távközlési vállalat egykori vezetői is érintettek voltak. Mindkét vállalkozás időközben megszűnt létezni, euró milliárdos veszteségeket okozva az adófizetőknek és a részvényeseknek is, az egykori vezetőket pedig különböző bűncselekményekkel gyanúsítják, ellenük nyomozás indult.

Sócrates a portugál Szocialista Pártot története legjobb választási eredményéhez, s ezzel abszolút többséghez juttatta a parlamenti választásokon 2005-ben. 2009-es szoros választási győzelemét követően 2011 márciusában, országa addigi legsúlyosabb gazdasági válsága közepette lemondásra kényszerült.

Hirdetés

Kiemelt

Giovanni Trapattoni szívesen lenne magyar szövetségi kapitány

A 78 éves olasz mesteredző menedzserén keresztül jelezte, hogy szívesen tárgyalna a Magyar Labdarúgó Szövetséggel – mondta Bánki Erik elnökségi tag.

Poszt-trauma

Magyargyalázás megbocsátva

Pedig, ha a bordély becsődöl, nem a bútort (meg a reklámokat) kell cserélni!

Szanyi Tibor becsülete

Csak a miheztartás végett.

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!