2017. december 11., hétfő, Árpád napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/unios-ugyekrol-targyalt-takacs-szabolcs-bulgariaban-2487928/

Uniós ügyekről tárgyalt Takács Szabolcs Bulgáriában

MTI
Az Európai Unió Tanácsának leendő soros elnöke, Bulgária illetékeseivel tárgyalt szerdán Szófiában Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár.

Látogatásán arról tájékozódott, hogy a 2018. január 1-től elnök Bulgáriának mik a prioritásai az egyes uniós ügyekben, illetve tájékoztatott a magyar álláspontról egyes kérdésekben. Az MTI érdeklődésére elmondta, hogy fő tárgyalópartnere Liljana Pavlova EU-elnökségért felelős miniszter volt, aki az egyik legfontosabb bolgár célként a nyugat-balkáni térség – mindenekelőtt Szerbia és Montenegró – EU-ba integrálásának előmozdítását említette.

Takács Szabolcs kiemelte, hogy Bulgária földrajzi helyzete, történelme okán a régióról helyzetismereti előnyben van más nyugat-európai tagállamokhoz képest, és ennek jó hasznát veheti. Az EU bővítésének kiterjesztése a Nyugat-Balkánra Magyarországnak, a visegrádi négyeknek, de az elnökséget 2018 második felében átvevő Ausztriának is egyaránt érdeke – jegyezte meg az államtitkár.

Az egyeztetések második fő témája a migráció volt. Bulgáriát közvetlenül érinti a válság, hiszen Törökországgal szomszédos. Takács Szabolcs tudatta, hogy Magyarországnak aggályai vannak azt illetően, ami az Európai Unióban zajlik a migrációs kérdésekben, sok tagállam támogatja a migránsok kötelező átvételének tervét, ami Magyarország számára elfogadhatatlan, és erről Budapest álláspontja szilárd. Az államtitkár kérte a bolgár felet, hogy a magyar álláspontot Szófia – EU-tanácsi elnöksége lehetőségeihez mérten – vegye hangsúlyosan figyelembe.

Harmadik kiemelt témaként Európa digitális gazdasági fejlesztésének szükségessége került szóba. Bulgária sajátos helyzetben van, mert az Európai Bizottságban épp a bolgár biztos felel a területért – jegyezte meg Takács Szabolcs hozzátéve, hogy a fejlesztést tekintve Magyarország is ambiciózus már csak – a bolgár féllel egyetértésben – a versenyképesség erősítése végett is.

Negyedik kérdéskörként az EU új, 2020 utáni költségvetéséről esett szó, amelynek a vitája lassan megkezdődik, és a bolgár elnökség ideje alatt már elindulnak a tárgyalások. Takács Szabolcs tárgyalópartnerei Liljana Pavolván kívül Emilia Kraleva külügyminiszter-helyettes és Rumjana Bacsvarova miniszterelnöki kabinetfőnök voltak.

Kiemelt

Havast védi Vonáék lapja

Baukó Éva és Molnár Anikó után Gesztesi Károly is megszólalt Havas Henrik ügyében, a színész szerint a televíziós rendszeresen zaklatta Liptai Claudiát, amikor közösen vezettek műsort.

Poszt-trauma

Magyar szívvel: Big Mac-index

A Big Mac reklámarca lesz Vona Gábor?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!