2018. január 19., péntek, Sára, Marió napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/ujra-lesznek-mozik-szaud-arabiaban-2562268/

Újra lesznek mozik Szaúd-Arábiában

A teljes körű modernizáció a koronaherceg nevéhez fűződik

Harmincéves tiltást követően várhatóan jövő márciusban megnyílnak az első mozik Szaúd-Arábiában. A döntés összefügg azzal a teljes körű modernizációs törekvéssel, amelyet Mohammed bin Szalman koronaherceg hajt végre a királyságban, s amelynek eredményeként, tervei szerint, 2030-ra egy teljesen átalakított Szaúd-Arábiát ismerhet meg a világ. Januárban még a szaúdi legfelső vallási vezető az erkölcsökre károsnak ítélte meg a mozi intézményét, és ennek következtében ellenezte azok létrehozását az országban, a világi hatalom azonban mégis pártolja a döntést.

A tiltás oka is az erkölcsökre gyakorolt esetleges rossz hatás volt, amely az elmúlt évtizedekben jelentősen megnehezítette az újítások bevezetését a konzervatív életviteléről ismert országban. Úgy tervezik, hogy 2030-ra háromszáz mozi fog működni a királyságban, s többek között ez fogja arra ösztönözni a szaúdiakat, hogy a jelenlegi 2,9 százalékról 6 százalékra növeljék a kultúrára fordított kiadásaikat. A mozikkal együtt egyre-másra szervezik az ismert arab előadók koncertjeit Szaúd-Arábiában, erre sem volt korábban példa, a héten az algériai Cheb Khaled fog koncertezni Dzsiddában, s várhatóan az amerikai Nel­ly is fellép.

Egy 2009-es filmbemutató heves tiltakozásokat váltott ki

Fotó: Reuters

Egy 2009-es filmbemutató heves tiltakozásokat váltott ki

A mostani nyitás előtt egyetlen mozi működött Szaúd-Arábiában, egy IMAX-terem a keleti Hobar városában, amely főként amerikai dokumentumfilmeket mutat be. A hetvenes évek végéig működtek bizonyos filmklubok országszerte, amelyeket ugyan nem tartottak a hatóságok az iszlámmal összeegyeztethetőnek, de nem is tiltották működésüket. A nyolcvanas években az iráni iszlám forradalom hatására azonban megszigorították a szaúdi rendszert, és a filmklubokat beszüntették.

A világ azonban rengeteget változott azóta, ennek eredménye a mozik engedélyezése, bár arról egyelőre valószínűleg nincs szó, hogy a filmeket a nők és a férfiak együtt nézhessék meg. A mozik megszüntetésével a nyolcvanas években a filmipart is parkolópályára állították Szaúd-Arábiában. A Baraka találkozik Barakával című film 2016-ból az első teljes egészében Szaúd-Arábiában forgatott, szaúdiak által készített film, a mozik megnyitásával valószínűleg a szaúdi filmek is megjelennek a világpiacon.

Kiemelt

Novák Katalin: Elismerés illeti azokat, akik segítenek, hogy hazánk családbarát ország legyen

A családok éve elsősorban a figyelemről, a családbarát gondolkodásról szól – mondta a politikus, és arra kérte az újságírókat, hogy segítsenek közvetíteni ezeket az értékeket.

Poszt-trauma

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!