2018. január 22., hétfő, Vince, Artúr napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/ujabb-konfliktus-kijevvel-2450620/

Újabb konfliktus Kijevvel

Magyar zászlót gyújtottak fel az ukrán szélsőséges nacionalisták
Budapest bekérette Kijev magyarországi nagykövetét az ukrán nacionalisták vasárnapi beregszászi megmozdulása miatt, ahol a radikálisok letépték a magyar zászlót a Vérke-parti város polgármesteri hivataláról.

A szélsőségesen nacionalista Karpatszka Szics félkatonai szervezet és a Szvoboda (Szabadság) párt már jó előre jelezte, az új ukrán oktatási törvényt övező magyar kritikák és ellenállás miatt demonstrációra készülnek a hét végén.

Szombaton az ungvári magyar főkonzulátus előtt tiltakoztak, vasárnap pedig Beregszászban tették ugyanezt. Egyik helyszínen sem voltak túl sokan, néhány tucatnyian csupán, s azok is jobbára a hágón túli térségekből érkeztek. Helyben élő ukránok egyik helyszínen sem csatlakoztak hozzájuk, jelezvén, nem kérnek a Kárpátalja határain túlról exportált magyarellenes hangulatkeltésből.

A radikálisok csuklyákban, maszkokban, fekete füstöt eregető fáklyákkal, petárdákat robbantva, különféle nacionalista jelszavakat skandálva vonultak végig az amúgy békés ungvári és beregszászi utcákon. Miután várakozásaikkal ellentétben senki sem provokálta őket, ezért más „szórakozás” után néztek. A beregszászi polgármesteri hivatalról leemelték a törvényesen kitűzött magyar zászlót. Kísérletet tettek a felgyújtására is, de a szervezők egyike és a rendőrség emberei ezt megakadályozták, a lobogó később sértetlenül visszakerült a helyére. Ám egy másik településen megszentségtelenítették a piros-fehér-zöld trikolórt. A radikálisok egy csoportja a legmagyarabb kárpátaljai város felé vezető útjuk során Gát településen letépte a magyar zászlót, és fel is gyújtotta. A falu polgármesterének, Lokita Istvánnak a tájékoztatása szerint már megtették a szükséges jogi lépéseket.

Fotó: MTI/Nemes János

A Karpatszka Szics félkatonai szervezet korábban is előszeretettel szította a feszültséget

Nem ment el szó nélkül a történtek mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki az európai uniós tagországok külügyminiszteri tanácskozásán elmondta: Magyarország el-várja Ukrajnától, hogy tartsa féken az olyan nacionalista csoportokat, mint amelyek tagjai letépték a magyar zászlót a beregszászi polgármesteri hivatalról.

Jelezte, az üggyel kapcsolatban bekérették Ukrajna budapesti nagykövetét. Hangsúlyozta: egy jól működő és európai integrációra vágyó országban nem tűrik el az ilyen eseményeket.

– Az elkövetőket mielőbb kézre kell keríteni és felelősségre vonni – mondta Szijjártó. Elítélte az ukrán nacionalisták megmozdulását Kárpátalja kormányzója is, aki megpróbál híd szerepet betölteni Kijev és Budapest fagyossá vált viszonyában.

Hennagyij Moszkal felháborítónak nevezte a tüntetők viselkedését, és azt hangsúlyozta, hogy az ellentétek szításával csak Moszkva kezére játszanak az ukrán–orosz konfliktusban. Kijelentette, az a céljuk, hogy Kárpátalján nemzetiségi alapon destabilizálják a helyzetet.

Számonkérően nyilatkozott a rendőrségről is, amelynek nem sikerült megakadályoznia, hogy levegyék a magyar zászlót a beregszászi városháza bejáratáról.

Kiemelt

Fidesz: Vona Gábor hitelessége omlott össze

A nagyobbik kormánypárt közleményében arra reagált, hogy a Jobbik elnöke szerint összeomlott a Fidesz migrációs politikája.

Poszt-trauma

Egy kis LMP-s urizálás

Hogy hallal, vaddal, s jó falattal kedveskednek-é majd, azt nem tudjuk.

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!