2017. április 30., vasárnap, Katalin, Kitti napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/ujabb-csapas-magyarokra-1490404/

Újabb csapás a magyarokra

Kijev megfosztaná ukrán útlevelüktől a kettős állampolgárokat
Az erőszakos ukránosítást kilátásba helyező nyelvtörvénytervezetek és a magyar oktatási rendszert alapjaiban veszélyeztető új oktatáspolitikai koncepció után újabb komoly veszély leselkedik az egyébként is nehéz helyzetben lévő kárpátaljai magyarságra.

Az ukrán parlamentben időről időre felmerül, büntetni kellene a kettős állampolgárokat. Elviekben most is tilos más ország állampolgárságának a felvétele, de szankcionálni mégsem tudják, nincs megfelelő mechanizmus az érintettek kiszűrésére. Csakhogy most személyesen Petro Porosenko elnök nyújtott be módosító indítványt, ráadásul sürgősséggel, ami alapján megfosztanák ukrán állampolgárságuktól mindazokat, akikről kiderül, hogy egy másik ország útlevele is a zsebükben lapul.

Eredetileg csak arról volt szó, hogy a Porosenko-féle kezdeményezéssel kiszűrnék a politikusok és az állami hivatalnokok köréből a kettős állampolgárokat. Ám a törvényhozásban már bejegyzett dokumentumból kiderül, hogy az átlagpolgárra is kiterjesztenék a szankcionálást. Aki önként nem vallja be és szabadul meg egy másik ország állampolgárságától, azt hatósági eljárás keretében fosztanák meg ukrán okmányaitól. Márpedig Ukrajnában külföldiként szinte lehetetlenség élni és dolgozni, annyira túlbürokratizált a rendszer. Amennyiben a Porosenko által kitalált verzióból törvény születne, nemcsak a kárpátaljai magyarság kerülne szorult helyzetbe, az ország más vidékein is tömegeket érintene ez az intézkedés. Kárpátalján százezerre teszik a magyar állampolgársággal rendelkezők számát, de Bukovinában rengeteg a román, míg a nyugati határvidéken a lengyel állampolgár.

Forrás: Kurucz Árpád

Tanóra egy kárpátaljai iskolában. Százezer honfitársunk kerülhet szorult helyzetbe a határ túloldalán.

Az ország déli és keleti végein pedig felbecsülni is nehéz, hány embernek lehet orosz útlevele, nem beszélve az annektált Krím félszigetről és a kelet-ukrajnai „népköztársaságok” lakóiról. Ellenzéki politikusok megjegyzik, egy ilyen lépéssel Kijev gyakorlatilag önként lemondana a szóban forgó területeken élő saját állampolgárairól, mint ahogyan megszakítaná a kapcsolatot a tengerentúli, aránylag nagyszámú ukrán diaszpórával éppúgy, mint a jobb boldogulás reményében a kenyerét külföldön kereső ukránok tömegeivel, akik közül szintén sokan jutottak már egy másik ország állampolgárságához.

Brenzovics László parlamenti képviselő, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke nem érti, miért kell Ukrajnának a saját állampolgárait büntetnie, akik csak azért folyamodnak más ország útleveléhez, hogy könnyítsenek saját életükön, szabadabban utazhassanak és vállalhassanak munkát. A magyar politikus értetlenül áll az előtt, hogy miért szükséges újabb feszültséget szítani, miközben háború zajlik az országban, és rengeteg a probléma. Egyúttal felhívta a figyelmet, hogy a szóban forgó javaslat, mint ahogyan a három nyelvtörvénytervezet is, alkotmányellenes. Az ország alapdokumentuma ugyanis megtiltja, hogy bárkit is megfosszanak ukrán állampolgárságától, mint ahogyan a kisebbségek szerzett jogait sem lehet szűkíteni.

Kiemelt

Eső, hó, jég, hideg, meleg nem számít

A jövőben a gumiabroncsok is intelligensek lesznek, mivel olyan szenzorokkal szerelik fel őket, amelyek közvetlen információt juttatnak el az érintkezési területről.

Poszt-trauma

Az afrikai bíboros az európai szélsőliberálisoknak üzent

Nekik is jobb lenne, ha megértenék.

Túltolta a béreket a Hír TV

Jól fizet Simicska tévéje, csak meddig?

Gyurcsány mégis megszerezte a dokumentumokat

Csak nem azokat.

Így fonják át Soros polipjának csápjai a ballib médiát 4.

A polip működése, nyomásgyakorlása a médián keresztül mutatható be legegyszerűbben.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!