2018. január 19., péntek, Sára, Marió napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/uj-elektromos-orgonat-kapott-szent-peter-bazilika-2639227/

Új, elektromos orgonát kapott a Szent Péter-bazilika

MTI
Új, elektromos orgonát kapott a Szent Péter-bazilika a Vatikánban.

A digitális hangszert először szentestén szólaltatták meg, majd szilveszter napján a pápa évzáró vesperásán. A Vatikán a technikai újítást azzal indokolta, hogy a bazilika elülső részében lévő hagyományos fújtatós orgona nem elegendő az egész tér betöltésére.

Az új orgona egy külön a Vatikán számára kialakított, három manuállal (billentyűsorral) rendelkező GeniSys orgona, melyet az amerikai Allen cég készített. A pennsylvaniai családi vállalkozás vezetője, Steven Markowitz december elején maga utazott Rómába, hogy irányítsa a hangszer összeállítását és bevezesse használata rejtelmeibe Juan Paradell-Sole pápai orgonistát.

A digitális hangszer könnyen kihelyezhető a Szent Péter térre vagy a Vatikán más helyszíneire. Massimo Palombella, a Sixtus-kápolna pápai kórusának vezetője szerint a jövőben várhatóan javul az misék televíziós és rádiós közvetítésének minősége.

A hagyomány és technológia között nincs ellentmondás – emelte ki Palombella a Vatican News nevű portál szerint. Rámutatott, hogy a Sixtus-kápolna „kulturális kötelessége a hagyományok életben tartása”, az új kihívások azonban új megoldásokat igényelnek.

A régi orgona a liturgikus szertartásokon a bazilika elülső részében marad, ahol a „sípok fenséges hangzása” elektronikus erősítő nélkül is ki tud bontakozni.

Kiemelt

Ünnepelt a sportos kerület

Budafok-Tétény tizenkilenc ifjú sporthőse gyűlt össze a Klauzál Gábor Művelődési házban és találkozott Karsay Ferenccel a kerület polgármesterével és Kulcsár Krisztiánnal, a MOB elnökével.

Poszt-trauma

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!