2017. december 17., vasárnap, Lázár, Olimpia napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/tuzszuneti-megallapodassal-bonyolodott-tovabb-helyzet-sziriaban-2333113/

Tűzszüneti megállapodással bonyolódott tovább a helyzet Szíriában

MTI
A szíriai főváros, Damaszkusz déli részére kiterjedő tűzszüneti megállapodást kötöttek egymással csütörtökön szíriai Aszad-ellenes csoportok az egyiptomi fővárosban – jelentette csütörtökön a helyi sajtó.

A fegyvernyugvási egyezmény helyi idő szerint csütörtök déltől lépett életbe.

„Előzetes megállapodásra jutottunk annak érdekében, hogy tűzszünet és a feszültségmentesítési övezetekről szóló megállapodás lépjen életbe a térségben” – közölte Mohammed Allus, az egyik legnagyobb Aszad-ellenes csoport, az iszlamista Dzsejs al-Iszlam szóvivője, aki hozzátette, hogy az egyezményre vonatkozó részleteket várhatóan a közeljövőben dolgozzák ki.

A szóvivő szerint a megállapodás megkötését esetükben legfőképp azt indokolta, hogy a Damaszkusz déli részén élőknek ne kelljen elhagyni otthonaikat az esetleges harcok következtében.

Az egyezség magában foglalja a főbb átkelőpontok megnyitását és célja elejét venni annak, hogy az ellenzékiek fellegvárának számító Kelet-Gúta térségében élők otthonaik elhagyására kényszerüljenek – írta az al-Ahrám című egyiptomi állami lap.

Damaszkusz egyelőre nem kommentálta a hírt.

Az Oroszország támogatta szíriai kormányerők és a velük szövetséges síita milíciáknak az elmúlt évben az ország számos részén sikerült kiszorítaniuk a lázadókat a főbb városokból.

Csütörtökön a Szíriában kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű szervezet jelentette, hogy a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erőknek és szövetségeseiknek sikerült elvágniuk az összekötő utat az általuk ostromlott, az Iszlám Állam Deir-ez-Zór tartományi erősségének számító el-Majádín és az iraki határ közelében található Abu Kamal város között.

Az OSDH ezenkívül beszámolt arról is, hogy az elmúlt három napban a dzsihadista szervezet mintegy ezer harcosa érkezett erősítésként Deir-ez-Zór tartományba, hogy a szíriai kormányerők ellen harcoljon.

Kiemelt

Éhes sportolók

Megoldhatná-e a magyar futball problémáit a víváshoz vagy a vízilabdához hasonló továbbtanulási arány? Egyetemet végzett élsportolók válaszoltak kérdéseinkre.

Poszt-trauma

Erős pofonba szaladtak bele a ballibek

Indul a bakterház.

Budaörs Welcoming Refugees and Migrants?

Luca-napi félhomály az ország leggazdagabb településén.

Ági néni, Ildi néni! Etye, petye, lepetye

Huncutkodás a Lukács-tanítványtól.

Nem fogják elhinni, ki veheti át Havas Henrik műsorát

Hajrá MSZP?!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!