2018. január 23., kedd, Zelma, Rajmund napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/trump-szavait-emesztik-kulfoldon-2674366/

Trump szavait emésztik külföldön

Az amerikai elnök lemondta londoni látogatását
Rasszista, ha valaki egész országokat és kontinenseket egyszerűen pöcegödörnek nevez – így reagált az ENSZ emberi jogi főbiztossága arra, hogy értesülések szerint Donald Trump így nevezte az Egyesült Államokba érkező haiti, salvadori és afrikai bevándorlók szülőhazáját. Ebből Afrikában is botrány lett. Az elnök eközben lemondta londoni látogatását, és nem akarja felavatni az amerikai nagykövetség új épületét.

Washingtoni hírek szerint Donald Trump amerikai elnök „pöcegödör országoknak” nevezte a Egyesült Államokba érkező haiti, salvadori és afrikai bevándorlók szülőhazáját, miközben törvényhozókkal vitatkozott a bevándorlásról. Az amerikai sajtó a tanácskozáson jelen lévő Richard Durbin demokrata párti szenátorra hivatkozva közölte, hogy az elnök így fogalmazott: „Miért mindenki a szarfészek országokból jön hozzánk?”, majd azt sugalmazta, hogy inkább olyan államokból kellene „behozni” bevándorlókat, mint Norvégia, amelynek kormányfőjét Trump szerdán fogadta a Fehér Házban.

Washingtonban most téma a Haitiból és Salvadorból a természeti katasztrófák elől érkezők tartózkodási engedélyének visszavonása. A szóban forgó megbeszélésen a haitiakat Trump meg is nevezte. – Miért is kellene nekünk még több haiti? El kell őket távolítani – mondta. Tegnap Trump a Twitteren azt írta: keményen fogalmazott, de nem ezeket a szavakat használta. – Én egyéni érdemeken alapuló bevándorlási rendszert akarok – húzta alá az elnök.

Mindenesetre Trump kijelentése világszerte felháborodást keltett. – Megdöbbentő, szégyenteljes és rasszista, ha valaki egész országokat és kontinenseket egyszerűen pöcegödörnek nevez – reagált tegnap az ENSZ emberi jogi főbiztossága. Rupert Colville, a szervezet szóvivője szerint az ilyesmi az emberiség legsötétebb oldalára nyit ajtót. Aggodalmának adott hangot az Afrikai Unió is, a dél-afrikai kormánypárt pedig rendkívül sértőnek nevezte Trump megjegyzését.

Fotó: Reuters

Minden napra jut egy-két szenzáció a Fehér Házban

Egyes afrikai országok óvatosabban reagáltak: a washingtoni segélyek miatt kevésbé merik bírálni Trumpot, jelentették hírügynökségek, megjegyezve: Trump több alkalommal is negatívan szólt Afrikáról, ahol szerinte mindent áthat a korrupció, és a segélyeket az utolsó fillérig lenyúlják. Az elnök állítólagos megjegyzése Norvégiában is visszhangot keltett. A Twitteren sokan azt írták: Norvégiához képest az Egyesült Államok a pöcegödör.

London és Washington különleges viszonyának fagypontra hűlését jelzi eközben, hogy Trump lemondta februárra tervezett londoni látogatását, jelentette a távirati iroda. Az amerikai elnök korábban is nyilatkozatháborúba keveredett brit vezetőkkel. Most országa új nagykövetségét avatta volna fel, de ehelyett azt közölte: „Az ok, amiért töröltem londoni utamat, az: nem vagyok nagy híve annak, hogy az Obama-kormányzat bagóért eladta a legjobb helyen fekvő nagykövetséget, csak azért, hogy egy újat építsen 1,2 milliárd dollárért.” De a londoni amerikai képviselet honlapjáról az derül ki: a követség építésének helyszínéről még Obama hivatalba lépése előtt döntöttek.

Kiemelt

Engedményeket akarnak Schulzék

A három pártelnök – Angela Merkel kancellár (CDU), Horst Seehofer (CSU) és Martin Schulz (SPD) – hétfő estére tervezett találkozóját követően kedden kezdődhetnek meg a nagykoalíciós tárgyalások.

Poszt-trauma

Zavarta a terrorgyanús afgán migránst a kereszt, levette a német bíróság

Ez így korrekt Európában.

Fodor Gáborék meghökkentő közleménye

Üzenet jött a mikroszkóp alól.

Egy kis LMP-s urizálás

Hogy hallal, vaddal, s jó falattal kedveskednek-é majd, azt nem tudjuk.

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!