2017. április 30., vasárnap, Katalin, Kitti napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/trump-merkel-talalkozo-kozos-erdekeket-hangsulyozta-az-amerikai-elnok-1497997/

Trump-Merkel találkozó: a közös érdekeket hangsúlyozta az amerikai elnök

MTI
Az Egyesült Államok és Németország közös érdekeit hangsúlyozta Angela Merkel német kancellárral tartott közös sajtóértekezletén pénteken a washingtoni Fehér Házban Donald Trump amerikai elnök. Donald Trump és Angela Merkel első ízben találkozott egymással.

Trump a sajtóértekezlet elején elhangzott nyilatkozatában megerősítette: az új amerikai kormányzat változatlanul támogatja a NATO-t, de megismételte:

szükségesnek tartja valamennyi NATO-tagállam növekvő mértékű anyagi hozzájárulását az észak-atlanti szervezethez.

Az amerikai elnök elismerően szólt Angela Merkel, illetve Németország szerepvállalásáról a NATO-ban. Ugyancsak méltatta Berlin közreműködését az afganisztáni nemzetközi misszióban.

Donald Trump köszönetet mondott a német kancellárnak az ukrajnai válság békés rendezése érdekében tett erőfeszítésekért, és ezzel kapcsolatban megemlítette a francia elnök, Francois Hollande szerepét is.

Forrás: Reuters

Az amerikai elnök hangsúlyozta a terrorizmus elleni küzdelem fontosságát

Az elnök hangsúlyozta a terrorizmus elleni küzdelem fontosságát, s ismételten hitet tett a határok ellenőrzése mellett.

„A bevándorlás nem jog, az állampolgárok biztonsága az első”

– jelentette ki.

Donald Trump: nem vagyok a bezárkózó politika híve, de a korrekt kereskedelmet támogatom

Az amerikai elnök a német kancellárral közösen tartott washingtoni sajtótájékoztatóján leszögezte: nem híve az izolacionista politikának, de korrekt kereskedelmi és gazdasági megállapodásokat szorgalmaz.

Donald Trump egy német újságírónő kérdésére válaszolva fejtette ki álláspontját.

Az amerikai elnök hangsúlyozta: hamisak azok az információk, amelyek arról szólnak, hogy ő az elzárkózás híve lenne. Hozzátette, hogy Németországgal például „fantasztikusan jó” kereskedelmi kapcsolatokra számít.

Az elnök egy másik kérdésre válaszolva leszögezte: ritkán szokta megbánni Twitter-bejegyzéseit.

Angela Merkel a katonai kiadások növelését ígérte Trumpnak

A német kancellár hangsúlyozta, hogy „sokkal jobb egymással, mint egymásról beszélni”. Mint elmondta: a NATO és a gazdasági kérdések mellett az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harc, az afganisztáni háború és az ukrajnai helyzet problémáit is megvitatta az amerikai elnökkel. Elmondta továbbá, hogy

Berlin tartja magát a NATO-tagállamok azon közös céljához, amelyet a 2014-ben tartott NATO-csúcsértekezleten fogalmaztak meg, s amelynek értelmében 2024-ig valamennyi tagállam a GDP (bruttó hazai össztermék) két százalékát védelmi kiadásokra fordítja.

Angela Merkel a német védelmi kiadások növelését ígérte az amerikai elnöknek.

Merkel kifejtette, hogy okvetlenül javítani kell az Oroszországhoz fűződő viszonyon, szerinte azonban ehhez előbb meg kell oldani az ukrajnai helyzetet. Ezért – mint fogalmazott – egyelőre nem lát lehetőséget az Oroszország ellen éppen Ukrajna miatt bevezetett szankciók feloldására. Ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy Trump elnök is támogatja az ukrajnai békefolyamatot és együttműködik majd Németországgal a minszki megállapodásban foglaltak teljesítése érdekében.

A német politikus hitet tett a globalizáció előnyei és egyúttal a még tisztességesebb kereskedelmi kapcsolatok mellett is.

Angela Merkel azon reményének adott hangot, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok között hamarosan folytatódhatnak a kereskedelmi tárgyalások.

Az amerikai-német csúcstalálkozót Washingtonban óriási sajtóérdeklődés előzte meg. Részben a két ország világpolitikai súlya, részben pedig Trump elnök és Merkel kancellár egy sor kérdésben markánsan eltérő álláspontja és stílusa miatt.

Az ABC televízió például összeállítást közölt arról, hogy az elmúlt hónapokban – elsősorban a 2016-os amerikai elnökválasztás kampánya idején – a két politikus élesen bíráló nyilatkozatokat tett egymásról.

A CNBC televízióban Jörg Forbrig, a German Marshall Alapítvány kutatója pénteken bennfentes információkra hivatkozva arról beszélt, hogy – mint utalt rá – Angela Merkel alaposan felkészült Donald Trumpból, s még a Playboy magazin 1990-ben Trumpról írt hosszas riportját is elolvasta.

Az első amerikai kommentárok Donald Trump és Angela Merkel – a sajtótájékoztatón érzékelhető – derűs és feszültségektől mentes magatartását hangsúlyozták.

Kiemelt

Eső, hó, jég, hideg, meleg nem számít

A jövőben a gumiabroncsok is intelligensek lesznek, mivel olyan szenzorokkal szerelik fel őket, amelyek közvetlen információt juttatnak el az érintkezési területről.

Poszt-trauma

Az afrikai bíboros az európai szélsőliberálisoknak üzent

Nekik is jobb lenne, ha megértenék.

Túltolta a béreket a Hír TV

Jól fizet Simicska tévéje, csak meddig?

Gyurcsány mégis megszerezte a dokumentumokat

Csak nem azokat.

Így fonják át Soros polipjának csápjai a ballib médiát 4.

A polip működése, nyomásgyakorlása a médián keresztül mutatható be legegyszerűbben.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!