2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/trump-izrael-fovarosakent-ismerte-el-jeruzsalemet-2544982/

Trump Izrael fővárosaként ismerte el Jeruzsálemet

Az amerikai elnök döntése világszerte felháborodást váltott ki

A várakozásoknak megfelelően Donald Trump bejelentette tegnap, hogy az Egyesült Államok Izrael állam fővárosaként ismeri el Jeruzsálemet, az amerikai nagykövetséget pedig Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetik át.

Az amerikai elnök régóta esedékes lépésnek nevezte döntését, s emlékeztetett arra, hogy 1995-ben a washingtoni kongresszus mindkét házában elsöprő többséggel szavazták meg az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetését, amely döntést azóta egyetlen amerikai elnök sem hajtotta végre.

Fotó: Reuters

A Templomhegy a Sziklamecsettel. Washington állásfoglalása következtében új helyzet alakul ki a Szentföldön

Trump ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok továbbra is mélyen elkötelezett a közel-keleti béke megteremtése mellett, és fogadkozott, hogy mindent megtesz a béke megteremtése érdekében az izraeliek és a palesztinok között. Trump közölte, hogy bejelentése után természetesen lesznek nézeteltérések és ellentétek. „Biztosak vagyunk azonban abban, hogy végül

– ahogyan orvosoljuk ezeket az ellentéteket – elérkezünk a nagyobb megértéshez és együttműködéshez” – jelentette ki. Hozzátette, hogy Mike Pence alelnök az elkövetkező napokban a Közel-Keletre látogat.
Az amerikai elnök tehát betartja a tavalyi választási kampány alatt hangoztatott ígéreteit.

Ám a diplomáciai lépés egyelőre nem hoz magával olyan jelentős változásokat, mint amelyek a nemzetközi sajtóban végigsöpörtek. Azt ugyanis a Fehér Ház már jóval Trump beszéde előtt elismerte, hogy a nagykövetség átköltöztetése akár több évig is eltarthat, mivel jelenleg Jeruzsálemben nincs az Egyesült Államoknak erre megfelelő épülete. Az amerikai elnök beszéde tehát csak megerősítette azt, ami eddig is tudható volt: a külképviselet átköltöztetése napirenden van, a kivitelezés konkrétumai azonban még teljesen homályosak.

Fotó: Reuters

Gázában már a bejelentés előtt is égettek amerikai és izraeli zászlót

Elemzők figyelmeztetnek, hogy Trumpnak a közel-keleti konfliktus legforróbb gócpontjának tartott izraeli–palesztin konfliktus tekintetében pengeélen kell egyensúlyoznia a nemzetközi színtéren. A washingtoni kormánynak ugyanis semmiképp sem érdeke, hogy magára haragítsa térségbeli szoros szövetségeseit, így Szaúd-Arábiát vagy Törökországot, másfelől a status quo felrúgásától az izraeliek éppúgy ódzkodnak, mint a nemzetközi közösség.

Bár Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök már Trump beszéde előtt „az izraeli nemzeti és történelmi identitás fontos kifejezésének” nevezte a bejelentést, az izraeli hadsereg folyamatos készenléte jelzi, a zsidó államban tartanak attól, hogy a felfokozott hangulat a palesztinok újabb intifádájához vezethet.

Kiemelt

Boldogságügyi miniszter

Időről időre megjelennek boldogságindexek, amelyek a különböző országok közt állítanak fel rangsort, hogy hol boldogabbak, hol szomorúbbak az emberek. Mi ez utóbbiak közt szereplünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!