2017. április 28., péntek, Valéria napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/trump-fokozhatja-harcot-veres-gyemantokert-1417522/

Trump fokozhatja a harcot a véres gyémántokért

A Donald Trump által felvázolt reformok a világ megannyi régióját érintik. Most a konfliktusok sújtotta Közép-Afrika jelezte, hogy az új amerikai elnök egyes intézkedései miatt megkezdődhet a térségben a véres gyémántokért folytatott harc.

Ha felülírják a jelenlegi szabályozást, az amerikai cégek többé nem lesznek kötelesek jelezni, ha az általuk felhasznált ásványkincsek konfliktuszónákból származnak-e – erről számolt be a Euronews annak kapcsán, hogy az alig egy hónapja beiktatott amerikai elnök elrendelte az úgynevezett Dodd–Frank-törvény felülvizsgálatát. Ez a világ egyik legbonyolultabb pénzügyi szabályozórendszere, és többek között a pénzpiacok, illetve a pénzügyi intézmények tevékenységének átláthatóságáért felel.

Az enyhébb szabályozás azonban megannyi buktatót rejt. Az afrikai Nagy-tavak vidékével foglalkozó nemzetközi konferencia máris jelezte: Trump lehetséges reformjai az ásványkincsekben érdekelt fegyveres csoportok elterjedéséhez és a határokon át történő pénzmosás meglódulásához vezethet.

Forrás: Reuters

Anya és gyermeke mossa az aranyat valahol Afrikában

Érdemes komolyan venni az afrikai államok figyelmeztetését, hiszen köztük van a fekete kontinens kincsesbányájának számító Kongói Demokratikus Köztársaság. Az országban épp a szóban forgó, gazdaságilag hasznosítható anyagok feletti marakodás vezetett az évtizedek óta tartó fegyveres konfliktushoz. A Kongói DK területén találhatók a világ legértékesebb iparigyémánt-bányái, de meghatározó urán-, cink-, réz- és aranybányászat is folyik az afrikai országban.

Az ország számos része teljes mértékben a fegyveres csoportok kezében van, akik állandó harcok közepette, minél gyorsabban termelik ki a nyersanyagot. A Világbank két korábbi kutatója, Paul Collier és Anke Hoeffler a polgárháború okait kutatva az emberi kapzsiságot említi, és épp a Kongói Demokratikus Köztársaság kapcsán jegyzik meg: a felkelőket a gazdasági javak vezérlik, így a természeti erőforrásokban gazdag és politikailag instabil országok előbb válnak a fegyveres agresszió áldozatává.

Így nem csoda, hogy a legtöbb emberi jogi szervezet, köztük a Human Rights Watch követeli Trumptól, hogy továbbra is lépjen fel a „háborús” ásványok kitermelése ellen. A TechRepublic szakportál ugyanakkor megjegyzi, hogy a világban egyszerűen nincs annyi konfliktusoktól mentes kitermelőhely, hogy kielégítse az államok ásványkincsek iránti szükségleteit. Mint írják, a Dodd–Frank-rendszer – ha pusztán a jogi szempontokat vesszük figyelembe – valóban megnehezíti a szabályozást, és pluszterheket ró a vállalatokra, amelyek gyakran saját gazdasági előnyükről mondanak le a véres gyémántok problémája miatt.

Kiemelt

Országjárásba kezd a Fidesz

Hidvéghi Balázs kifejtette: a következő három hétben valamennyi választókerületben, 120-130 helyszínen lesznek nyilvános fórumok.

Poszt-trauma

Túltolta a béreket a Hír TV

Jól fizet Simicska tévéje, csak meddig?

Gyurcsány mégis megszerezte a dokumentumokat

Csak nem azokat.

Így fonják át Soros polipjának csápjai a ballib médiát 4.

A polip működése, nyomásgyakorlása a médián keresztül mutatható be legegyszerűbben.

Verhofstadt a liberálisok utolsó reménye

Az EP liberális frakcióvezetője könyvégetést vizionált Magyarországon.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!