2017. július 26., szerda, Anna, Anikó napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/tovabbi-koltsegvetesi-tamogatast-ker-hatar-megerositesere-lett-hatarvedelem-1960822/

További költségvetési támogatást kér a határ megerősítésére a lett határvédelem

MTI
Négymillió euróra lenne szüksége pótlólagosan a költségvetésből Lettországnak ahhoz, hogy megerősítse az Oroszországgal közös határát – közölte hétfőn a határvédelmi szolgálat vezetője.

Normunds Garbars a helyi tévének elmondta, hogy év végéig a tervek szerint mintegy 90 kilométer hosszú határszakasz felszerelését és megerősítését fejezik be, ebből egy 40 kilométeres darabon kerítést is emelnek. Összesen 273 kilométeres határszakasz különböző érzékelő berendezésekkel történő felszerelését vették tervbe, 90 kilométeren fizikai határzárat – kerítést – is építenek.

A kivitelezésre a költségvetésből 2018-ben 5 millió eurót szánnak, 2019-ben valamivel kevesebbet. Garbars hozzátette, hogy most négymillió eurót kértek arra, hogy megvalósítsák az elképzelést az orosz határ felszerelésére, amelynek teljes költsége 21 millió euró, de csak 17 milliót különítettek el rá.

A keleti határ megerősítésére tett intézkedések máris eredménnyel jártak. Az év eleje óta 65 illegális bevándorlót fogtak el. A korábbi években több száz embert értek tetten illegális határátlépésen. A helyzet mostanra megváltozott, míg korábban nagyszámú vietnamit tartóztattak fel a határon, idén a délkelet-ázsiai országnak csupán 33 állampolgárát fogták el. Megjelentek ugyanakkor más országok állampolgárai, így bangladesiek. Ez láthatóan annak a következménye, hogy változik a helyzet Európa déli részén, „az emberek új útvonalakat keresnek, és mi felkészültünk arra, hogy feltartóztassuk őket” – mondta a lett határvédelmi szolgálat irányítója.

Lettország 2015-ben döntött arról, hogy az Oroszországgal határos terület egyes részein kerítést emel. Ennek magassága a szögesdróttal együtt 2,7 méter, a kerítésen videokamerák és mozgásérzékelők is lesznek. A kerítésből eddig 23 kilométernyi készült el.

Hasonló megfontolásból Lettország kerítést épít a Fehéroroszországgal közös 120 kilométeres határon is. Ezek a munkálatok 2018-ban kezdődnek, a létesítmény ára 9,6 millió euró lesz. Tavaly Lettországban 369 illegális bevándorlót tartóztattak fel a határtérségben, közülük 250-en Vietnamból érkeztek.

Kiemelt

Nyertesek nélküli történet

A kortárs irodalom sokszor hív női alakokat segítségül ahhoz, hogy a sorsukon keresztül az elhallgatásokat feloldjuk, meg- és kibeszéljük.

Poszt-trauma

Gigantikus tiltakozás madártávlatból

Az olaszok egyre határozottabbak migráns-ügyben.

Dermesztő titkokról libben fel a fátyol

Ezekkel a No-Go zónákkal csak a baj van...

Simicska lapja teljesen elrugaszkodott a valóságtól

Bagoly mondja verébnek.

Egyszeri bűnöző, vagy visszaeső

Etikus?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!