2017. szeptember 22., péntek, Móric napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/tovabbi-koltsegvetesi-tamogatast-ker-hatar-megerositesere-lett-hatarvedelem-1960822/

További költségvetési támogatást kér a határ megerősítésére a lett határvédelem

MTI
Négymillió euróra lenne szüksége pótlólagosan a költségvetésből Lettországnak ahhoz, hogy megerősítse az Oroszországgal közös határát – közölte hétfőn a határvédelmi szolgálat vezetője.

Normunds Garbars a helyi tévének elmondta, hogy év végéig a tervek szerint mintegy 90 kilométer hosszú határszakasz felszerelését és megerősítését fejezik be, ebből egy 40 kilométeres darabon kerítést is emelnek. Összesen 273 kilométeres határszakasz különböző érzékelő berendezésekkel történő felszerelését vették tervbe, 90 kilométeren fizikai határzárat – kerítést – is építenek.

A kivitelezésre a költségvetésből 2018-ben 5 millió eurót szánnak, 2019-ben valamivel kevesebbet. Garbars hozzátette, hogy most négymillió eurót kértek arra, hogy megvalósítsák az elképzelést az orosz határ felszerelésére, amelynek teljes költsége 21 millió euró, de csak 17 milliót különítettek el rá.

A keleti határ megerősítésére tett intézkedések máris eredménnyel jártak. Az év eleje óta 65 illegális bevándorlót fogtak el. A korábbi években több száz embert értek tetten illegális határátlépésen. A helyzet mostanra megváltozott, míg korábban nagyszámú vietnamit tartóztattak fel a határon, idén a délkelet-ázsiai országnak csupán 33 állampolgárát fogták el. Megjelentek ugyanakkor más országok állampolgárai, így bangladesiek. Ez láthatóan annak a következménye, hogy változik a helyzet Európa déli részén, „az emberek új útvonalakat keresnek, és mi felkészültünk arra, hogy feltartóztassuk őket” – mondta a lett határvédelmi szolgálat irányítója.

Lettország 2015-ben döntött arról, hogy az Oroszországgal határos terület egyes részein kerítést emel. Ennek magassága a szögesdróttal együtt 2,7 méter, a kerítésen videokamerák és mozgásérzékelők is lesznek. A kerítésből eddig 23 kilométernyi készült el.

Hasonló megfontolásból Lettország kerítést épít a Fehéroroszországgal közös 120 kilométeres határon is. Ezek a munkálatok 2018-ban kezdődnek, a létesítmény ára 9,6 millió euró lesz. Tavaly Lettországban 369 illegális bevándorlót tartóztattak fel a határtérségben, közülük 250-en Vietnamból érkeztek.

Hirdetés

Kiemelt

Semjén Zsolt: a migráció következményeit nem lehet jóvátenni

A miniszterelnök-helyettes úgy vélekedett, hogy minden korábbinál brutálisabb kormányellenes gyalázkodásra kell felkészülni.

Poszt-trauma

Sátrazó migránsok miatt zárták be a híres egyetemet

8000 diák nem tanulhat.

Gyűlnek a fellegek a Soros-terv felett

A cenzúra agyréme fojtogatja a Wikipédiát (is).

Fény derült Jordán Tamás titkára

Ő is az utcára vonulna.

Pofára esett az ellenzéki média Felcsúton

Egészen mást kaptak, mint amit vártak.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!