2017. augusztus 19., szombat, Huba napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/tojascsucsot-hiv-ossze-brusszel-2072251/

„Tojáscsúcsot” hív össze Brüsszel

Szeptember 26-ra válságcsúcsot hív össze az Európai Bizottság a szennyezett tojások miatt az érintett országok közötti vádaskodás elcsitítására és a kialakult helyzet rendezésének megvitatására – jelentette be az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos. Vytenis Andriukaitis az AFP hírügynökségnek adott interjúban elmondta: szeretné elérni, hogy Hollandia, Belgium és Németország felhagyjon a kölcsönös vádaskodással, hogy ki a felelős a kialakult helyzetért.

Hangsúlyozta: „Legfontosabb feladatunk most a kialakult helyzet kezelése, az információk gyűjtése, majd elemzése lenne annak érdekében, hogy tanulhassunk belőle, és javíthassunk a rendszeren minden további bűncselekmény megelőzése érdekében.” Az uniós biztos azt is elmondta, hogy a héten egyeztetett az illetékes holland, belga és német miniszterekkel, és javaslatot tett egy találkozóra az érintett országok miniszterei és élelmiszer-biztonsági hatósági vezetőinek a részvételével.

Forrás: MTI/Vincent Jannink

A forgalmazó államok megpróbálnak megszabadulni a szennyezett élelmiszertől

Péntekig tizenkét európai ország jelezte, hogy Fipronil rovarirtó szerrel szennyezett tojást találtak a forgalomban: Ausztria, Belgium, Dánia, Hollandia, Németország, Franciaország, Svájc, Svédország, Nagy-Britannia, Luxemburg, Románia és Szlovákia. Ázsiában Hongkongból jelezték a vegyszer felbukkanását.

A Fipronilt az állatgyógyászatban használják emberi fogyasztásra nem használt állatoknál (kutyák, macskák) vérszívó paraziták irtására. Emberi fogyasztásra szánt állatok kezelésére azonban nem alkalmazzák, mivel nagy mennyiségben a szervezetbe kerülve máj-, pajzsmirigy- vagy vesekárosodást okozhat. Egyelőre nem tudni, hogy a szert milyen okból keverték bele a hollandiai tojástelepeken használt fertőtlenítőszerbe, de feltehetően a szárnyasok tollazatának parazitamentesítésére. A holland hatóságok közben 170 tojásjelölő kódszámot tettek közzé, amelyekkel pontosan be lehet azonosítani a Fipronil rovarirtó szerrel szennyezett termékeket.

Megindultak a vizsgálatok is, ennek egyik folyományaként belga–holland közös akcióként letartóztatták annak a hollandiai Chickenfriend nevű cégnek két vezetőjét, amely a feltételezések szerint Fipronilt használt a csirketelepeken. Belgium egyúttal azt vetette Hollandia szemére, hogy eltitkolta a botrányt, holott már tavaly novemberben tudott a szer szabályellenes felhasználásáról. – Ha egy olyan ország, mint Hollandia a világ egyik legnagyobb tojásexportőreként nem hoz nyilvánosságra ilyen információt, az már nagy probléma – közölte Denis Ducarme belga mezőgazdasági miniszter, magyarázatot követelve holland kollégájától.

Kiemelt

Kiütés Debrecenben

Először nyert a Debrecen a labdarúgó NB I-ben: két döntetlen és három vereség után pénteken a 6. fordulóban 4-1-re legyőzte a Vasast.

Poszt-trauma

Barcelonában imádták a migránsokat

„Fogadjuk be őket most!”

Méghogy nincs összefüggés a migráció és a terrorizmus között?

Mi ez, ha nem egy újabb bizonyíték?

Gyurcsány pokolian megsértődött

Bástya elvtársat már meg sem akarják gyilkolni?

Vágó: Császy és Tátrai is becsületes, derék ember

Nem baj, hogy a Kúria teljesen másképp döntött.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!