2017. augusztus 22., kedd, Menyhért, Mirjam napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/tobb-tucat-embert-vettek-orizetbe-terrortamadas-elokeszitesenek-gyanujaval-1847776/

Több tucat embert vettek őrizetbe terrortámadás előkészítésének gyanújával

MTI
A hatóságok terrortámadás előkészítésének vádjával őrizetbe vettek 88 személyt a kenyai fővárosban, Nairobiban a múlt héten – derült ki a helyi rendőrség által hétfőn kiadott közleményből.

A biztonsági erők tagjai 88 embert, köztük 73 kenyai és 15 külföldi állampolgárt vettek őrizetbe a többségében szomáliaiak lakta – a város középpontjától keletre eső – Eastleigh negyedben található rehabilitációs (menekültbefogadó) központokban. Azzal vádolják őket, hogy terrortámadást készültek véghezvinni június 25-én, az iszlám böjti hónap (ramadán) végét jelző ünnepen, a böjt megtörésén (íd al-fitr).

„A terrorizmusellenes rendőri egység, a rendőrség légi osztaga és a bűnügyi nyomozásért felelős igazgatóság tagjai közös biztonsági műveletük során razziát tartottak a központokban, amelyek” a hatóságok gyanúja szerint „a radikalizáció és az emberkereskedelem” célpontjának számítanak – áll a rendőrség jelentésében.

A kelet-afrikai országban számos – leginkább házi készítésű robbanószerkezetekkel és gránátokkal elkövetett – merényletet követtek el az al-Kaida terrorszervezethez köthető, szomáliai al-Shabaab harcosai azóta, hogy Kenya 2011-ben először küldött csapatokat a szomszédos Szomáliába. A kenyai hadsereg szomáliai küldetésének célja megfékezni az al-Shabaabot, és javítani a közbiztonságot, amely jelentősen megromlott a két évtizede polgárháború sújtotta Szomáliában. A szomáliai terrorszervezet 2011 előtt is több támadást hajtott végre Kenyában, és az országot korábban meg is fenyegette.

Az al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és Szomáliát a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló államává alakítsa át.

Kiemelt

Hármas fokozatot mutat a milánói skála

Beszéljünk egy kicsit az elmúlt években talán nem is méltatlanul háttérbe szorult olasz futballról, annak is egykoron volt – s talán újra megerősödő – milánói fellegváráról.

Poszt-trauma

Vajon mit rombol majd a Momentum vidéken?

Az olimpiát már „megoldották”.

A szoci tanárnak a gyerekek között is szabad kampányolni?

Mit lehet ehhez hozzáfűzni?

Mindent felülmúló polkorrektség: rasszistázzák a szépségkirálynőt

Pedig csak egy kérdést tett fel.

Újabb aduászok Gulyás Márton hálójában

Gálvölgyiék után is sikerült fokozni. Mi jöhet még ezután?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!