2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/tobb-mint-hatszazezer-euroert-kelt-el-napoleon-koronajanak-egyik-levele-2474788/

Több mint hatszázezer euróért kelt el Napóleon koronájának egyik levele

MTI
Messze felülmúlva becsült eladási értékét 625 ezer euróért (194 millió forint) árverezték el vasárnap a Napóleon császár megkoronázásához használt koronáról levágott egyik levelet Fontainebleauban.

Az Osenat aukciós ház szakértői azzal számoltak, hogy a kis 10 grammos dísz 100-150 ezer euró közötti áron kel el. Értékét „minden bizonnyal nem az arany, hanem történelmi súlya adja” – közölte korábban Jean-Pierre Osenat.

Napóleon saját magát koszorúzta császárrá a párizsi Notre-Dame székesegyházban 1804-ben, fejére helyezve a római stílusban készült babérkoszorút, bár a koronázási ceremóniát VII. Pius pápa vezette. A férfi, akinek a birodalma Barcelonától Hamburgig terjedt, saját magának és nem Istennek tulajdonította a felhatalmazást.

A szertartás előtt Napóleon arra panaszkodott, hogy túl nehéz a korona, és meghagyta a készítőjének, Martin-Guillaume Biennais-nek, hogy távolítson el hat levelet. Biennais mind a hat lánya kapott egy-egy levelet. A most árverésre bocsátott levél azóta is a család tulajdonában volt.

A Julius Caesar római császár babérkoszorúja ihlette koronát a császárság bukása után, 1819-ben beolvasztották.

Kiemelt

Hipp-pel végre megjött a szerencse

Reménytelennek tűnt a helyzete, de remek hajrával rukkolt ki az ősszel kétszer is edzőt váltó Haladás az NB I-ben. A furcsa idényről Halmai Gábor résztulajdonossal beszélgettünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!