2017. május 29., hétfő, Magdolna napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/tobb-ezren-szokhettek-meg-kongo-legnagyobb-bortonebol-1723066/

Több ezren szökhettek meg Kongó legnagyobb börtönéből

MTI
Mintegy 4600 rab szökhetett meg a kongói főváros, Kinshasa börtönéből, miután egy ott bebörtönzött keresztény szektavezető hívei a hét folyamán megtámadták az intézményt – közölte egy emberi jogi csoport pénteken.

A hatóságok még nem erősítették meg a szervezet által közölt adatot. A korábbi jelentések először mintegy 50, később pedig több száz szökött fegyencről szóltak.

A Bundu Dia Kongo (nevű) vallási szekta tagjai szerdán támadták meg a Makala nevű kinshasai börtönt, és szabadították ki – a szekta több tagja mellett – Ne Muanda Nsemi szektavezetőt. A kormány később arról számolt be, hogy a támadás során többen meghaltak, de azt nem részletezte, hogy melyik oldalon hány áldozatot követelt a rajtaütés.

Emmanuel Cole, a kinshasai Bill Clinton Alapítvány a Békéért nevű fundamentum egyik tagja elmondta, hogy a támadást követően 4600 rabnak, a börtönben raboskodók mintegy felének sikerült megszöknie. Az alapítványtól többen is meglátogatták a börtön környékét, Cole az ő beszámolóikra hivatkozva közölte az említett számadatot.

Az egyik közeli település polgármestere elmondta, hogy az eset óta 179 szökött fegyencet tartóztattak le. A beszámolóból nem derült ki, hogy maga Nsemi a letartóztatottak között volt-e.

Közben egy helyi civil szervezet jelentette, hogy a szerdai eset után a fővároshoz közeli Kasungulu város börtönéből további 65 fogoly szökött meg.

Nsemit márciusban tartóztatták le, és azzal vádolták, hogy támadást akart előkészíteni Joseph Kabila elnök ellen, miután korábban több alkalommal az elnök elleni felkelésre buzdította a lakosságot.

Nseminek sok követője van. Szektája a Kongó folyó torkolatában évszázadokon át fennállt királyság helyreállítása mellett van.

Hirdetés

Kiemelt

Cseh újságírónő: Orbánnak lett igaza

Az emberek az alternatív média felé fordulnak, mert a tradicionális sajtó olykor elhallgatja a tényeket, vagy pedig színesíti a valóságot.

Poszt-trauma

Ahogy az index.hu a politikát csinálja

Egy tanulságos interjú részletei.

Egyre bővül a putyinisták listája

Mindenki, aki találkozik az orosz elnökkel, vagy csak Orbán?

Botka nem ismeri Magyarország államformáját!

Óvodásokhoz szólt Botka beszéde.

A kép, amitől a nemzeti oldalnak elállt a lélegzete

Titokzatos öltönyös alak tűnt fel a First Ladyk csoportképén.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!