2016. augusztus 26., péntek, Izsó napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/tizezreket-kuldenek-vissza-334810/

Tízezreket küldenek vissza

Svédország után a finnek is a kitoloncolások mellett döntöttek
Újabb hatalmas fordulat következett be az eddig vendégszeretőnek mondható skandináv bevándorláspolitikában. Előbb Stockholm jelentette be, hogy nem kevesebb mint nyolcvanezer menedékkérő kitoloncolását tervezi, majd a finnek határoztak húszezer migráns hazaküldéséről. A kontinensre nehezedő migrációs nyomás nem csökken, a Nemzetközi Migrációs Szervezet friss adatai szerint idén januárban harmincegyszer annyi bevándorló érkezett, mint tavaly ilyenkor.

Svédország mintegy nyolcvanezer olyan menedékkérő kitoloncolását tervezi, akinek a menedékjog iránti kérelmét tavaly elutasították – közölte szerda este Anders Ygeman svéd belügyminiszter, hozzátéve, hogy már fel is kérték a hatóságokat a kitoloncolások megszervezésére. A skandináv állam 2015-ben körülbelül 163 ezer menedékkérőt fogadott, akiknek 45 százaléka nem jogosult menekültsátusra. A Dagens Industri lap értesülései szerint Stockholm a kitoloncolásokat repülőgépekkel oldaná meg, azonban a migránsok nagy száma miatt a folyamat akár évekig is eltarthat. Victor Harju, a belügyminiszter szóvivője tegnap megerősítette a kitoloncolások tényét, azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a nyolcvanezres szám a bevándorlás jelenlegi mértéke mellett értelmezendő. „A számok természetesen változhatnak” – szögezte le a szóvivő. A hatalmas migrációs nyomás miatt Stockholm január negyedikével okirat-ellenőrzést vezetett be a Koppenhágát és Malmőt összekötő Öresund hídon. Harju szerint a bevándorláspolitikai szigor rendkívül eredményes, a svédek 2016-ban már „csak” 45 ezer menedékkérőre számítanak. Ennek ellenére Svédországnak nincs oka örömre, hiszen az elfogadott menedékkérelmek száma 2016-ban biztosan nőni fog. A svéd bevándorlásügyi minisztérium adatai szerint a 2016-ban elbírálásra kerülő kérelmek nagy százaléka afgán és szír polgároktól származik, akik nagyobb eséllyel jogosultak menekültstátusra. Annak érdekében, hogy a kiutasításra kerülő bevándorlók ne menekülhessenek el a hatóságok elől, a svéd határrendészet „erőteljesen kiterjeszti” tevékenységét, és a jövőben megduplázza az alkalmazott rendőrök számát, írja a brit The Guardian.

Stockholm bejelentése után röviddel Finnország is úgy döntött, hogy migránsok tízezreit küldi haza. Helsinki mintegy húszezer olyan menedékkérő kitoloncolását tervezi, akinek a kérelmét májusig elutasíthatják – közölte Päivi Nerg, a finn belügyminisztérium titkárságának vezetője. A finn hatóságok számításai szerint a tavaly Finnországba érkezett 32,5 ezer migráns közel hatvan százalékának – mintegy húszezer embernek – a menedékkérelmét el fogják utasítani.
A skandináv államok döntése válasz arra, hogy a kontinensre történő tömeges bevándorlás soha nem látott mértéket öltött. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) friss adatai szerint idén januárban harmincegyszer annyi bevándorló érkezett Európába, mint tavaly ilyenkor. Az IOM jelentése alapján január elseje óta több mint 45 ezer menedékkérő ért partot a görög szigeteken, akiknek kilencven százaléka afgán, iraki és szír származású, így később a macedón hatóságok gond nélkül továbbengedik őket Nyugat-Európa irányába.

Holland megoldás

A legnagyobb Benelux állam menekültügyi áttörést szeretne elérni soros uniós elnöksége idején, így Diederik Samsom munkapárti (PvdA) politikus Törökországgal egyeztetne a tehermegosztás érdekében. A holland terv szerint az uniós államok között évi 150-250 ezer bevándorlót osztanának szét, cserébe a Görögországba érkező illegális bevándorlók közvetlenül visszaküldhetők lennének Törökországba. Mark Rutte holland miniszterelnök már decemberben felvetette az ötletet Angela Merkel német kancellárnak és Stefan Löfven svéd miniszterelnöknek, írja a De Volkskrant című holland napilap. Samsom szerint néhány további ország, például Franciaország, Portugália vagy Spanyolország csatlakozásával megvalósítható lenne a menekültcsere-megállapodás. Ami a kelet-európai országokat illeti, a holland javaslat alapján a vonakodó tagországoknak nem kell részt venniük az új menekültügyi rendszerben, amelyet az unió központi költségvetéséből támogatnának.

 

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

A mentésé a főszerep az olasz földrengés után

Bár Olaszország két geológiai törésvonalon fekszik, így nem idegenek a területtől a földrengések, az olasz sajtó arról számolt be, hogy a megelőző intézkedések nem tökéletesek.

Poszt-trauma

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!