2017. június 26., hétfő, János, Pál napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/tiz-ev-bortonbuntetesre-iteltek-egy-rendort-egy-aktivista-megoleseert-1846837/

Tíz év börtönbüntetésre ítéltek egy rendőrt egy aktivista megöléséért

MTI
Tíz év börtönbüntetésre ítélt hétfőn a kairói büntetőbíróság egy rendőrt, amiért 2015-ben megölt egy aktivistanőt a 2011-es forradalom áldozataira emlékező megmozduláson – közölte a MENA hivatalos egyiptomi hírügynökség.

Jaszín Mohamed Hátemet 2015 márciusában vádolták meg a Saima asz-Szabáh „halálához vezető tett” elkövetésével; ez a gyilkossághoz képest enyhébb vádnak számít, ugyanakkor a biztonsági erők tagjai ellen ritkán kezdeményezik Egyiptomban.

A bíróság Hátemet végül abban találta bűnösnek, hogy 2015 januárjában rálőtt az aktivistára, miközben többedmagával egy koszorút próbált elhelyezni a 2011-es megmozdulás egyik fő helyszínének számító Tahrír téren a forradalom áldozatainak emlékére. Egyiptomban 2011. január 25-én tört ki az a felkelés, amely végül megdöntötte Hoszni Mubarak 30 éve tartó autokrata rendszerét.

A 33 éves asz-Szabáh halála nagy vihart váltott ki az országban, különösen a róla készült fénykép közzététele után, amelyen véres arccal, félájultan és térdre ereszkedve látható, miközben egy férfi próbálja megtartani.

Hátemet korábban már 15 év börtönbüntetéssel sújtotta egy bíróság az ügyben, de azt az ítéletet hatályon kívül helyezte az egyiptomi semmítőszék, és az eset újratárgyalását rendelte el. A tüntetésen részt vevő egyes aktivisták azzal vádolták a rendőrséget, hogy válogatás nélkül tüzet nyitott a jelenlévőkre, miközben a védelem azzal érvelt, hogy a rendőrtisztnek nem állt szándékában gyilkolni, azért „lőtt a földre, hogy feloszlassa a tüntetést”.

A Hoszni Mubarak bukásához vezető 2011-es felkelés során több mint 800 tüntetőt öltek meg, közülük sokan rendőrőrsök előtt kapott lőtt sebekbe haltak bele. Sok egyiptomi vádolja azzal a hatóságokat, hogy nem vizsgálják ki megfelelően a 2011. januári és februári utcai tüntetéseken történteket, illetve nem vonják felelősségre a tüntetők halálában érintetteket.

Hirdetés

Kiemelt

Arany János különleges műhelytitkai

Ritka az olyan tudósember, aki a szakterülete bolondja, de ki tud lépni, tanulmányaiban nem bennfenteskedik, de nem is szerénykedik vagy jópofizik, nem tetszeleg a civilek előtt.

Poszt-trauma

Fekete-Győr elárulta a Momentum valódi filozófiáját

Most már mindenki tisztán láthat.

Kanada meggenderedett!

Lehet, hogy Kanadában be kell majd tiltani az angolt (is).

Videó a jövőből

Elszólta magát a rektorhelyettes, ingyen reklám miatt bohóckodik a CEU.

Nobel-díjas összeesküvés-elmélet

Nyilvánosságra hozzuk a titkos akciók működő receptjét!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!