2018. január 23., kedd, Zelma, Rajmund napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/terseg-hatalmai-kaoszba-sodorhatjak-libanont-2450509/

A térség hatalmai káoszba sodorhatják Libanont

A 27 évvel ezelőtt véget ért polgárháború után újabb fegyveres konfliktus kirobbanásától tartanak a helyiek Libanonban. A harcok kitörésének előjelét látják abban, hogy Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Kuvait néhány nappal ezelőtt arra szólította fel saját állampolgá­rait, hogy sürgősen hagyják el a Földközi-tenger partján fekvő kicsi, de népes országot.

Hogy válságba sodródik-e Libanon, az nem biztos, ám elemzők egyön­tetű véleménye szerint Szaúd-Arábia áll amögött, hogy a szunnita és síita muzulmánok, a maronita keresztények és a drúzok alkotta egységkormányt vezető Szaad Haríri miniszterelnök november 4-én lemondott a posztjáról, és mindezt Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban jelentette be. Haríri azóta is ott tartózkodik, de egyre többen vélekednek úgy, hogy nem az olajmonarchia vendégeként, hanem annak túszaként. Michel Aun libanoni államfő rejtélyesnek nevezte Haríri eltűnését, magyarázatot követelve Rijádtól.

Maga Haríri vasárnap este egy tévé­interjúban igyekezett elejét venni a további találgatásoknak. Mint ­mondta, szabad akaratából van a szunnita Szaúd-Arábiában, hamarosan hazatér és az alkot­mánynak megfelelő formában megerősíti lemondását. Kijelentette, hogy vissza is vonhatja a lemondását, de csak akkor, ha a Hezbollah libanoni síita mozgalom – amely tagja az egységkormánynak – vállalja, hogy kimarad a térség fegyveres konfliktusai­ból.

A Hezbollah ugyanis Szíriában, Irakban és Jemenben is aktívan segíti a helyi síita erőket. Haríri korábban azzal magyarázta lemondását, hogy félti az életét, mert attól tart, hogy egykori miniszterelnök édesapjához hason­lóan őt is meggyilkolják. Egyúttal azzal vádolta meg Iránt és a vele szövetséges Hezbollahot, hogy „rátették a kezüket” Libanonra.

A Reuters brit hírügynökség liba­noni forrásai azon a véleményen vannak, hogy a szaúdiak Haríri helyén a bátyját, Bahaát akarják látni mint Libanon legbefolyásosabb szunnita politikusát. A testvérek állítólag évek óta rossz viszonyban vannak egymással.

Fotó: Reuters

A helyiek nem nézik jó szemmel a beavatkozást az ügyeikbe

Az al-Dzsazíra katari hírszolgálat elemzése szerint Libanon a polgárháború súj­totta Jemenhez hasonlóan Szaúd-Arábia és Irán csataterévé válhat. Maga Szaad Haríri is utalt interjújában arra, hogy Libanon gazda­sági büntetőintézkedések kockázatával néz szembe a szunnita arab országok részéről, amiért a Hezbollah beavatkozott Jemen és Bahrein belügyeibe.

Irán és Szaúd-Arábia ellenségeskedését nem tekintik jó szemmel a libanoniak, akik egységesen elítélik a beavatkozást szuverenitásukba. Még a Szaad Haríri pártjához tartozó belügyminiszter, Nohad Mahnuk is kifej­tette aggoldalmait. Mint közölte: „A libanoniak nem birkanyáj vagy földbirtok, amelynek tulajdonjoga alku tárgya. Libanon demokratikus rend­szere a választásokon alapszik, nem a hűségeskün.”

Egy újabb háború nemcsak a mintegy másfél millió szíriai és palesztin menekültnek otthont adó Libanont taszítaná káoszba, de Európa számára is súlyos következményekkel járna.

Kiemelt

Egy újabb adalék a Soros-hálózat Szél Bernadettel együtt akciózó ismert emberéről

A hírhedt felforgató, Saul Alinsky módszereire támaszkodva építenék tovább a hálózatot. Mi ez, ha nem nemzetbiztonsági kockázat? – tette fel a kérdést cikkében a Tűzfalcsoport.

Poszt-trauma

Ordas hazugság a holland sajtóban a magyar oktatásról

Szerintük funkcionális analfabéták a magyar diákok.

Ungár elszabadult

Pártmegbízás vagy önmegvalósítás a trollkodás?

Zavarta a terrorgyanús afgán migránst a kereszt, levette a német bíróság

Ez így korrekt Európában.

Fodor Gáborék meghökkentő közleménye

Üzenet jött a mikroszkóp alól.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!