2017. május 1., hétfő, Fülöp, Jakab napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/terrortamadasra-keszult-az-orly-repuloteren-lelott-ferfi-1499449/

Terrortámadásra készült az Orly repülőtéren lelőtt férfi

MTI
A párizsi Orly repülőtéren szombat reggel egy járőrszolgálatot végző katonanőre támadó francia férfi, mielőtt két másik katona lelőtte volna, azt kiáltotta, „azért vagyok itt, hogy Allahért meghaljak” – közölte esti sajtóértekezletén Francois Molins francia főügyész.
  • Lövöldözés volt a párizsi repülőtéren délelőtt
  • Egy párizsi születésű 39 éves férfi próbálta elvenni egy katonanőtől a fegyverét, de gyorsan ártalmatlanították
  • Pár órával korábban egy igazoltatás során lőtt arcba sörétes fegyverrel egy rendőrt
  • Ellentmondásos információkat közöltek a francia hatóságok a férfiről 
  • A francia állampolgárságú férfit drogkereskedelem miatt elítélték 
  • Hollande: kíméletlenül fellépünk a terrorizmus ellen
  • Este kiderült, hogy valóban terrorista támadásról volt szó

A 39 éves Ziyed Ben Belgacem visszaeső bűnöző, akit korábban már több rablásért és kábítószeres bűntettekért elítéltek. A katonák elmondása szerint hátulról támadta meg a katonanőt, megragadta a nyakát, egy sörétes pisztolyt nyomott a halántékához, és azt kiáltotta a két másik katonának:

„tegyétek le a fegyvert. Tegyétek a kezeteket a fejetekre. Azért vagyok itt, hogy meghaljak Allahért. Akárhogy is, itt halottak lesznek”.

A két katona először nem lőtt, mert a támadó élő pajzsként használta társukat, miután azonban a férfi megszerezte a nő géppisztolyát, a két katona lelőtte. A főügyész szerint az egész jelenet két perc alatt lezajlott. A lövöldözésnek más áldozata, sérültje nem volt.

A férfinál egy hátizsák is volt, amelyet a támadás előtt a földre dobott. A hátizsákban utóbb egy benzines palackot találtak.

Molins szerint teljesen indokolt, hogy a rendőrség terrorelhárítási részlege vette át a nyomozást. Terrorcselekményre utalhat az, hogy a férfi katonákat választott célpontnak, amire a dzsihadista szervezetek ösztönzik követőiket, és az is, hogy egy korábbi börtönbüntetése idején a radikalizálódás jeleit mutatta. A részleteket azonban egy alapos nyomozásnak kell felderítenie – hangsúlyozta.

A főügyész elmondta, hogy Belgacem a repülőtéri támadás előtt a nap folyamán kétszer használta sörétes pisztolyát: először közúti ellenőrzést végző rendőrökre lőtt rá, megsebesítve egyiküket. A rendőrök visszalőttek, de a férfi autójával elmenekült. Később egy bárban fogta rá a fegyvert a vendégekre, el is sütötte, de nem talált el senkit.

Autóját később egy dél-párizsi kerületben hagyta, és egy másikat vitt el, melynek tulajdonosát, egy nőt, pisztolyával kényszerített az autó átadására. A gépkocsit az Orly repülőtér mellett később megtalálták.

A főügyész közölte, hogy a támadó apján és fivérén kívül egy unokatestvérét is előállították, hogy kihallgassák. Az újabb közlések megerősíteni látszanak azt az első, később cáfolt gyanút, hogy a férfi terrortámadásra készült.

Kiemelt

Kettős győzelemmel négyes döntőben a Veszprém

A Telekom Veszprém bejutott a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe azt követően, hogy vasárnap 30-25-re győzött a Montpellier vendégeként.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!