2017. december 12., kedd, Gabriella napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/tavozik-sinn-fein-elerol-gerry-adams-2473216/

Távozik a Sinn Féin éléről Gerry Adams

Kulcsemberüket veszítik el a republikánusok

Távozik jövőre a hivatalából Gerry Adams, a legnagyobb észak-írországi katolikus párt, a Sinn Féin elnöke, a világszerte is az egyik legismertebb északír politikus, aki 1983 óta áll a brit fennhatóság ellen küzdő radikális mozgalom élén. A 69 éves Adams – az írországi és az észak-írországi parlamentben egyaránt jelen lévő párt vezetője – ezt szombaton, a tömörülés Dublinban rendezett éves kongresszusán jelentette be, világossá téve: a vezetőknek tudniuk kell, hogy mikor jött el a váltás ideje.

A hivatalos brit álláspont szerint a Sinn Féin a brit fennhatóság ellen egykor fegyverrel küzdő Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai szárnyaként működött a katolikus milícia csaknem három évtizedes britellenes terrorhulláma idején. Adams viszont ezt soha nem ismerte el, és azt sem, hogy ő valaha az IRA tagja lett volna, emlékeztet a távirati iroda. Mindenesetre Adams személyében rövid időn belül az észak-írországi republikánus mozgalom második történelmi vezető figurája távozik már.

Fotó: MTI/EPA/Aidan Crawley

Harmincnégy év után szorgalmaz váltást az északír katolikus politikus

Márciusban ugyanis elhunyt a Sinn Féin alelnöke, Martin McGuinness volt észak-írországi miniszterelnök-helyettes, az északír katolikusok másik legismertebb politikusa. Róla köztudott volt – és maga is elismerte –, hogy a 70-es évek közepéig az IRA katonai tanácsának egyik parancsnokaként tevékenykedett, mégpedig Derryben (brit nevén: Londonderryben), az ulsteri katolikus radikalizmus talán legforróbb gócpontjában.

Az IRA három évtizedes britellenes hadjáratában mintegy háromezren vesztették életüket vagy sebesültek meg. Ennek hivatalosan az 1998-as nagypénteki megállapodás vetett véget, az áttörés azonban 2007-ben következett be, amikor is a katolikus milícia leszerelte fegyverzetét. Ezután az idén januárban kirobbant, máig megoldatlan kormányválságig a protestáns britpárti, illetve a katolikus oldal két radikális politikai ereje, a Demokratikus Unionista Párt és a Sinn Féin együtt kormányzott Belfastban, korábban elképzelhetetlen koalícióban.

Kiemelt

Izrael fővárosa Jeruzsálem

Először tekintsünk a nemzetközi, liberális érdekekre, melyek már köszönőviszonyban sincsenek a klasszikus szabadelvű értékekkel, ahogyan azokat anno a magyar reformkor nagyjai is vallották.

Poszt-trauma

Havas tanár úr és a sötét árnyak

Itt a legújabb zaklatási ügy!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!