2017. április 26., szerda, Ervin napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/tamadast-intezett-aszad-ellen-az-egyesult-allamok-1559704/

Támadást intézett Aszad ellen az Egyesült Államok

Szíriai légibázisra mértek légi csapást, Oroszország agresszióról beszél
Az Egyesült Államok manőverező robot­repülőgépekkel rakétatámadást intézett péntek hajnalban a nyugat-szíriai Homsz egyik légibázisa ellen, megtorlásul a keddi, feltételezett vegyifegyver-támadásért, amelynek elkövetésével a damaszkuszi kormányt vádolja

Donald Trump amerikai elnök közölte, hogy mélyen megrendítette őt az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban végrehajtott, 86 emberéletet követelő gáztámadás, és leszögezte, hogy szerinte a korábbi évek erőfeszítései Bassár el-Aszad szíriai elnök álláspontjának, viselkedésének megváltoztatására immár végleg kudarcot vallottak.

Trump diktátornak nevezte Aszadot, és hangsúlyozta álláspontját, miszerint a szíriai elnök rendelte el a gáztámadást, amelynek során halálos ideggázzal öltek meg ártatlan embereket, köztük gyermekeket, kisbabákat. Hozzátette: „Nem lehet vita tárgya, hogy Szíria tiltott vegyi fegyvereket vetett be, s ezzel megsértette a vegyi fegyverek betiltásáról rendelkező nemzetközi egyezményt, továbbá figyelmen kívül hagyta az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgetését is”.

Forrás: Reuters

Az amerikai elnök szerint az idlíbi gáztámadással a damaszkuszi kormány átlépett egy határt

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter azt mondta, az Egyesült Államok csaknem teljes bizonyossággal tudja, hogy a vegyifegyver-támadáskor szaringázt vetettek be. A miniszter felvetette Oroszország felelősségét, azt állítva, hogy Moszkva nem ellenőrizte a Szíriá­val 2013-ban a vegyifegyver-készletének megsemmisítéséről kötött megállapodás végrehajtását. Moszkvát előzetesen tájékoztatták a mostani légicsapásokról, de nem kérték a beleegyezését.

A Tomahawk manőverező robotrepülőgépek a Földközi-tenger keleti térségében állomásozó amerikai romboló­hajókról indultak, és a Homsz közelében lévő légibázisra mértek csapást – jelentette az MTI. Az Egyesült Államok több mint 50 Tomahawkot indított szíriai légibázisok, kifutópályák és üzemanyag-állomások ellen. Washington több országot előre értesített a várható légi csapásokról.

Az amerikai légi csapás miatt Moszkva felfüggesztette a szíriai katonai légi bevetések biztonságának szavatolását célzó orosz–amerikai memorandum hatályát, és kérte az ENSZ Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását. – Vlagyimir Putyin elnök szerint a Szíria elleni amerikai légitámadás agresszió, kárt okoz az orosz–amerikai kapcsolatoknak és a terrorizmus elleni közös harcnak egyaránt – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Mint mondta, a szíriai kormányerőknek nincsenek vegyifegyver-készleteik, ezek megsemmisítésének tényét a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet, az ENSZ szakosított szervezete rögzítette.

Durva agresszió érte a szíriai hadsereg egyik légi támaszpontját – reagált a szíriai hadsereg, amely szerint a támadással az USA partnerévé vált az Iszlám Állam, az an-Nuszra Front és más terrorszervezeteknek. A rakétacsapásokban hat ember meghalt – áll a közleményben. A SANA szíriai hírügynökség szerint kilenc polgári lakos, köztük négy gyerek is meghalt az amerikai légi csapásban, az áldozatok a légi támaszpont közelében fekvő falvakból valók.

Washington példát statuál

A külpolitikában gyakori, hogy egyetlen kulcsfontosságú esemény megfordítja az addigi menetszelet, a szíriai Idlíb tartományban végrehajtott keddi vegyifegyver-támadás pedig pont ilyen – mondta lapunk megkeresésére Ugrósdi Márton Amerika-szak­értő. A kutató szerint Donald Trump amerikai elnök politikája óriási változásokon megy keresztül, láthatóan kezdenek előtérbe kerülni a hagyományos republikánus értékek. Másrészt pedig érdemes szem előtt tartani, hogy Barack Obama volt elnököt rengeteg támadás érte, mert úgymond nem csinált semmit, és emiatt teljesen kontrollálhatat­lanná vált a szíriai helyzet. Az új adminisztráció tehát most egyrészt példát statuál, másfelől pedig azt üzeni, hogy vannak dolgok, amelyeket Washington nem tolerál – magyarázta Ugrósdi Márton. A szakértő hangsúlyozta, az amerikai fellépés élesen szembehelyezkedik az orosz érdekekkel.

Forrás: MTI


– Ez azonban semmilyen fordulatot nem jelent, hiszen bár Donald Trump megválasztása előtt gyakran beszélt a Moszkvához való közeledésről, a szavakat tettek nem követték, sőt valójában ugyanazt a politikát vitték tovább, amit Barack Obama örökül hagyott – tette hozzá. Oroszország és a NATO egymásnak feszülése tehát továbbra is jelen van: az amerikai kongresszus nem csökkentette a katonai szövetség keleti szárnyának megerősítésére szánt forrásokat, Lengyelországba is megérkeztek az új egységek, és a balti államok védelme is erősödött. Moszkva számára ez a beszédes, nem a szép szavak – hangsúlyozta a szakértő. (T. L.)

 

Kiemelt

Nyolcgólos Ferencváros-győzelem

A címvédő Ferencváros esélyt sem adott ellenfelének, a harmadosztályú Budafoknak a labdarúgó Magyar Kupa elődöntőjében: Thomas Doll együttese 8-0-ra ütötte ki riválisát.

Poszt-trauma

Perre fel!

Január elseje után bárki perre mehet a rosszul elhelyezett KRESZ-táblák ügyében.

Egy Komáromy egy csecsen

Új hős született.

Így fonják át Soros polipjának csápjai a ballib médiát 2.

Így és ezért válhat a „független sajtóorgánum”, a hírgyár távolról irányított hírmanipulációs és politikai agitációs központtá.

Így kell Soros György lelkét simogatni

Ahogy a 444-nél a független, szabad újságírást értelmezik

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!