2017. augusztus 22., kedd, Menyhért, Mirjam napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/szydlo-az-europai-unionak-reformokra-es-egysegre-van-szuksege-1845964/

Szydlo: az Európai Uniónak reformokra és egységre van szüksége

MTI
Az Európai Uniónak (EU) reformokra és egységre van szüksége – jelentette ki Beata Szydlo lengyel kormányfő hétfőn Varsóban, a visegrádi országok és a Benelux-államok miniszterelnökeinek csúcstalálkozóját követő sajtóértekezleten.

A lengyel kormányfő „jónak és nyitottnak” minősítette az EU-n belül működő két országcsoport varsói találkozóját. Az egyik napirenden lévő témát, az EU jövőjét illetően elmondta, ennek „reformokon és a közösség egységén kell alapulnia, a megosztottság Európa gyengítését jelenti”.

Lengyelország szerint Európa nagyobb szerepet vállalhat a biztonságpolitikában – mondta Szydlo, hozzátéve: az EU védelmi politikájának a NATO-val való együttműködésre, az Európát délről és keletről egyaránt érő fenyegetések közös meghatározására kell támaszkodnia.

Az Európai Uniónak a visegrádi csoporthoz hasonlóan kellene fejlődnie

Az Európai Uniónak a visegrádi országcsoporthoz (V4) hasonlóan kellene fejlődnie – jelentette ki Beata Szydlo lengyel kormányfő hétfőn a varsói Király Várban, ahol ünnepélyes keretek között átadta Magyarországnak a V4 soros elnökségét.

A V4 (Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia) olyan országcsoport, mely „mindenekelőtt az állampolgárainak az ügyeivel foglalkozik” – mondta beszédében Szydlo. Hangsúlyozta: a V4-ek között előfordulhatnak nézeteltérések, „ez természetes, mivel minden államnak megvannak a maga céljai, szuverén országok vagyunk”.

A V4-eket „az állampolgáraik biztonsága, a szolidaritás közös felfogása, az egymás iránti tisztelet, az önazonosságuk, kultúrájuk megértése köti össze” – mondta a lengyel kormányfő. Úgy vélte, közös az is, hogy „emlékezünk arról, honnan jöttünk, és ezt a kategóriát alkalmazzuk, amikor Európa fejlődéséről gondolkodunk”.
„Azt szeretnénk, hogy az EU oly gyorsan fejlődjön, mint a V4-csoport. Biztonságosan, gyorsan. Figyeljen oda lakosai ügyeire” – húzta alá a lengyel kormányfő.
A politikus úgy vélekedett, a V4 az elmúlt évben „látható és befolyásos résztvevője volt az EU jövőjéről folytatott vitának”, hangja „erős és hallható volt”, „sok európai számára viszonyítási ponttá lett, melyre a kontinesünket összekötő értékekhez való ragaszkodás a jellemző”.
Beata Szydlo a V4-soros elnökség jelképes átadásával együtt az árpádházi Szent Hedviget ábrázoló ezüstérmet adományozta Orbán Viktornak. Elmondta: az érem mintájául a varsói Királyi Várban található portré szolgált. „Jelképesen összekapcsolva országaink történelmét és jövőjét, ezzel az ajéndékkal együtt a legjobb kívánságokat adom át, sikert kívánok a magyar elnökségnek, Orbán Viktornak, mindnyájunknak” – mondta.
Lengyelország június végéig lesz a V4 soros elnöke, ezt követően 2018 június végéig Magyarország tölti be a soros elnöki tisztséget.

 

Kiemelt

Fradista túlsúly

Bernd Storck kijelölte a Lettország és Portugália elleni vb-selejtezőkre készülő magyar labdarúgó-válogatott bő keretét.

Poszt-trauma

A szoci tanárnak a gyerekek között is szabad kampányolni?

Mit lehet ehhez hozzáfűzni?

Mindent felülmúló polkorrektség: rasszistázzák a szépségkirálynőt

Pedig csak egy kérdést tett fel.

Újabb aduászok Gulyás Márton hálójában

Gálvölgyiék után is sikerült fokozni. Mi jöhet még ezután?

Bayert kevesebbért is miszlikbe aprították volna

Hont András végleg megbukott.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!