2017. június 24., szombat, Iván napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/szydlo-az-europai-unionak-reformokra-es-egysegre-van-szuksege-1845964/

Szydlo: az Európai Uniónak reformokra és egységre van szüksége

MTI
Az Európai Uniónak (EU) reformokra és egységre van szüksége – jelentette ki Beata Szydlo lengyel kormányfő hétfőn Varsóban, a visegrádi országok és a Benelux-államok miniszterelnökeinek csúcstalálkozóját követő sajtóértekezleten.

A lengyel kormányfő „jónak és nyitottnak” minősítette az EU-n belül működő két országcsoport varsói találkozóját. Az egyik napirenden lévő témát, az EU jövőjét illetően elmondta, ennek „reformokon és a közösség egységén kell alapulnia, a megosztottság Európa gyengítését jelenti”.

Lengyelország szerint Európa nagyobb szerepet vállalhat a biztonságpolitikában – mondta Szydlo, hozzátéve: az EU védelmi politikájának a NATO-val való együttműködésre, az Európát délről és keletről egyaránt érő fenyegetések közös meghatározására kell támaszkodnia.

Az Európai Uniónak a visegrádi csoporthoz hasonlóan kellene fejlődnie

Az Európai Uniónak a visegrádi országcsoporthoz (V4) hasonlóan kellene fejlődnie – jelentette ki Beata Szydlo lengyel kormányfő hétfőn a varsói Király Várban, ahol ünnepélyes keretek között átadta Magyarországnak a V4 soros elnökségét.

A V4 (Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia) olyan országcsoport, mely „mindenekelőtt az állampolgárainak az ügyeivel foglalkozik” – mondta beszédében Szydlo. Hangsúlyozta: a V4-ek között előfordulhatnak nézeteltérések, „ez természetes, mivel minden államnak megvannak a maga céljai, szuverén országok vagyunk”.

A V4-eket „az állampolgáraik biztonsága, a szolidaritás közös felfogása, az egymás iránti tisztelet, az önazonosságuk, kultúrájuk megértése köti össze” – mondta a lengyel kormányfő. Úgy vélte, közös az is, hogy „emlékezünk arról, honnan jöttünk, és ezt a kategóriát alkalmazzuk, amikor Európa fejlődéséről gondolkodunk”.
„Azt szeretnénk, hogy az EU oly gyorsan fejlődjön, mint a V4-csoport. Biztonságosan, gyorsan. Figyeljen oda lakosai ügyeire” – húzta alá a lengyel kormányfő.
A politikus úgy vélekedett, a V4 az elmúlt évben „látható és befolyásos résztvevője volt az EU jövőjéről folytatott vitának”, hangja „erős és hallható volt”, „sok európai számára viszonyítási ponttá lett, melyre a kontinesünket összekötő értékekhez való ragaszkodás a jellemző”.
Beata Szydlo a V4-soros elnökség jelképes átadásával együtt az árpádházi Szent Hedviget ábrázoló ezüstérmet adományozta Orbán Viktornak. Elmondta: az érem mintájául a varsói Királyi Várban található portré szolgált. „Jelképesen összekapcsolva országaink történelmét és jövőjét, ezzel az ajéndékkal együtt a legjobb kívánságokat adom át, sikert kívánok a magyar elnökségnek, Orbán Viktornak, mindnyájunknak” – mondta.
Lengyelország június végéig lesz a V4 soros elnöke, ezt követően 2018 június végéig Magyarország tölti be a soros elnöki tisztséget.

 

Hirdetés

Kiemelt

Aleksandar Vucic: Szerbia a bátrak hazája

A beiktatáson részt vevő Orbán Viktor arra a kérdésre, milyen tanácsokat adna Vucicnak kijelentette: a szerb elnöknek nincs szüksége tanácsokra.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!