2018. január 19., péntek, Sára, Marió napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/szofia-rendezne-lengyel-jogallamisagi-vitat-2676211/

Szófia rendezné a lengyel jogállamisági vitát

Bojko Boriszov miniszterelnök szerint el kell kerülni a szavazást Varsó megbüntetéséről

A lengyel jogállamiság helyzetéről szóló brüsszeli–varsói vita rendezésére tesz erőfeszítéseket Bulgária, amely tegnap hat hónapra hivatalosan is átvette az Európai Unió soros elnökségének tisztségét. – Bízunk abban, hogy ebben az időszakban Lengyelország változtat a reformokon, megállapodik az Európai Bizottsággal, és lenyugodnak a kedélyek – mondta tegnap Ekateri­na Zakharieva bolgár külügyminiszter, utalva arra, hogy a lengyel igazságügyi reformok miatt Brüsszel eljárást indított és szankciókat helyezett kilátásba Varsó ellen.

Egy nappal korábban Bojko Boriszov jobboldali bolgár miniszterelnök azt mondta, hogy az EU-nak el kell kerülnie egy olyan helyzetet, ahol a többi 27 tagállamnak szavaznia kell Lengyelország esetleges megbüntetéséről, mert az veszélyes precedenst teremtene. Boriszov szerint nem szabad beavatkozni a lengyel belpolitikába, a jogállamiságról szóló vitában pedig semlegesnek és pártatlannak kell lennie a bolgár EU-elnökségnek. A kormányfő szerint a jogállamisági ügyek „homályosak”, és nehezen állapítható meg, hogy jogsértés történt-e.

Fotó: Reuters

Juncker EU-bizottsági elnök a bolgár kormányfővel

Elemzők szerint ha az Európai Bizottság és a lengyel kormány közötti tárgyalások nem vezetnek eredményre, hónapokon belül szavazásra kerülhet sor a tagállamokat tömörítő Európai Tanácsban. Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő korábban kijelentette, hogy támogatják az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást Lengyelország ellen, ám Orbán Viktor miniszterelnök jelezte, hogy Budapest megvétózza Varsó megbüntetését. Az EU-elnöki tisztség ellátásával Bulgária határozza meg, hogy miről tartsanak szavazást a tanácsban, emlékeztet a Financial Times.

A bolgár európai uniós elnökség kezdete alkalmából megrendezett tegnapi ünnepségen Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke dicsérte Bulgária stabil államháztartását, és hozzátette, hogy bármely tagország, amely teljesíteni tudja az euró bevezetésének feltételeit, az csatlakozhat is a zónához. – Nem azt mondom, hogy Bulgária lesz automatikusan az eurózóna következő tagországa, de jó irányban halad, mert egyre kisebb a munkanélküliség az országban, a költségvetés helyzete szilárd – mondta Juncker.
Vladiszlav Goranov bolgár pénzügyminiszter csütörtökön jelentette be, hogy az ország várhatóan júniusig csatlakozik az euró előszobájának tartott ERM–2 árfolyamrendszerhez.

Kiemelt

Ünnepelt a sportos kerület

Budafok-Tétény tizenkilenc ifjú sporthőse gyűlt össze a Klauzál Gábor Művelődési házban és találkozott Karsay Ferenccel a kerület polgármesterével és Kulcsár Krisztiánnal, a MOB elnökével.

Poszt-trauma

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!