2017. szeptember 25., hétfő, Eufrozina, Kende napja
Interjú, Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/szlovenia-lezarna-hatarvitat-1930423/

Szlovénia lezárná a határvitát

Karl Erjavec szerint fontos az együttműködés a migrációs válság miatt
Horvátország ezzel a magatartással nem mutat jó példát másoknak – mondta lapunknak adott interjújában Karl Erjavec. Szlovénia külügyminisztere a hágai választott döntőbíróság ítéletére adott zágrábi válasz miatt fejezte ki értetlenségét, hangsúlyozva, a nemzetközi jogot mindenkinek tiszteletben kell tartania.

– Szlovénia ugyan nem tagja a visegrádi együttműködésnek, de bizonyos szempontból részt vesz a munkájában. Mit vár a találkozótól?
– Nagyon fontos az együttműködés számunkra a V4-kel. Szlovénia alpesi, mediterrán, s persze közép-európai ország, ahogy az Osztrák–Magyar Monarchia része is volt. Vannak közös érdekeink és céljaink. Tudjuk, hogy ezen a mostani találkozón Horvátország és Ausztria is képviselteti magát. A magyar elnökség ideje alatt zajló V4-konferencia kihangsúlyozza az összeköttetés fontosságát a tagok között. Nagyon fontos az energetikai, a közlekedési összeköttetés, ahogy a kultúra, a gazdaságfejlesztés, a turizmus terén is szorosnak kell lennie az együttműködésnek, ne feledjük, valaha egy ország voltunk. Rendkívül fontos a biztonság is, láthatjuk, hogy sokat változott ezen a téren a régió. Említhetem az ukrán válságot, a Nyugat-Balkánon is romlik a helyzet, s új kihívások elé nézünk a tömeges migráció következményei miatt.

Fotó: Havran Zoltán

A ljubljanai diplomácia irányítója bírálja Zágráb hozzáállását

– Horvátország valóban itt van, s nemrég épp Zágrábbal való határvitájuk ügyében döntött Szlovénia javára a hágai választott döntőbíróság. Horvátország viszont nem fogadja el a döntést Ljubljana szabálytalansága miatt. Mi várható?
– A tíz nappal ezelőtti döntésben a bíróság meghatározta a két ország közötti tengeri, illetve szárazföldi határvonalat. Az ítéletet igazságosnak érezzük, de nem vagyunk vele maradéktalanul elégedettek, nem mondhatjuk, hogy van győztes. Jugoszlávia idején a tenger nem volt felosztva a tagköztársaságok között, viszont Szlovéniának mindig volt közvetlen összeköttetése a nyílt tengerrel, a szlovén rendőrség felügyelte a Pirani-öblöt. Horvátország és Szlovénia 2009-ben aláírta a választott döntőbíróságról szóló megállapodást, ez szükségeltetett ahhoz, hogy Ljubljana is beleegyezzen Horvátország EU-tagságába. 18 év alatt nem sikerült kétoldalú módon megállapodnunk Horvátországgal a határokról, ezért döntöttünk közösen a független bíróság bevonása mellett. Horvátországnak rendezetlenek a határai rajtunk kívül Szerbiával, Bosznia-Hercegovinával, Montenegróval, azt mondhatjuk, az egyetlen rendezett határmegállapodása Magyarországgal van, az is csak azért, mert az valaha a jugoszláv határ volt. Ami a nem megengedett kommunikációt illeti a szlovén képviselő és a bíróság tagja között, a bíróság kimondta, ez az eset nem befolyásolta a testület munkáját vagy a döntést. Nagyon sajnáljuk Horvátország döntését, hogy ez alól kivonta magát, és nem akarja végrehajtani a bíróság határozatát, pedig az EU-tagországok a választott döntőbíróság határozata mellett állnak. Az Európai Bizottság vezetői is kihangsúlyozták, a bíróság döntését tiszteletben kell tartani. Rossz üzenetet küld a horvát viselkedés a régiónak. Triesztben nemsokára a berlini folyamat részeként tartanak találkozót a Nyugat-Balkán és az EU együttműködéséről, amelyen az érintett régió mellett vezető európai politikusok is részt vesznek. Minden nemzetközi együttműködés alapja az, hogy tiszteletben kell tartani a nemzetközi jogot, Horvátország viszont ezzel a magatartással nem mutat jó példát másoknak.

Hirdetés

Kiemelt

A terrorizmus áldozatainak jogairól egyeztetnek a visegrádi és a Benelux-országok

Terrortámadás esetén az áldozatok „merőben új kategóriája” jelenik meg: ártatlan emberek, akik utcán sétálnak vagy szórakozóhelyen vannak – mondta a miniszter.

Poszt-trauma

Divatdiktátorok szeszélye vagy tudatos provokáció?

Ön felvenné ezeket a ruhadarabokat?

Az emberéletekkel igenis el kell számolni

Hány halott kell még a bevándorláspártiaknak?

A próféta lenyomta az angolokat

Muhammad a legnépszerűbb név Angliában.

Óriásplakátokkal számolja fel önmagát a Jobbik?

Jöhet a fél évig tartó mocskolódás 1100 óriásplakáton.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!