2017. április 28., péntek, Valéria napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/sziriai-haboru-washingtonra-varnak-1417303/

Szíriai háború: Washingtonra várnak

Nem hoztak áttörést az asztanai tárgyalások, de a párbeszéd is fontos
Nem hozott jelentős eredményeket a szíriai kormány és a mérsékeltnek tartott ellenzéki csoportok között zajló asztanai béketárgyalások újabb fordulója.

Az orosz, a török és az iráni vezetés által tető alá hozott megbeszélések csak egynapos késéssel kezdődtek a kazah fővárosban, melynek hátterében a hivatalos indoklás szerint „technikai okok” állnak. Damaszkusz delegációjának vezetője, Bassár al-Dzsafari a késve érkező felkelőket tette felelőssé azért, hogy újabb megállapodás nélkül zárult a diplomáciai csúcs. Az ellenzéki szereplők ugyancsak elégedetlenek voltak, mivel az általuk benyújtott javaslatot, mely a tűzszünetet lett volna hivatott megerősíteni, nem fogadták el.

 

Forrás: Reuters

Kelet-Damaszkuszban is nagyon várják már a békét

Az oroszok hasonló tartalmú indítványát csupán manőverezésnek és időpocsékolásnak nevezték. Az előzetes várakozásoknak megfelelően – csakúgy mint az első, januári találkozón – ez alkalommal sem folytattak közvetlen tárgyalásokat a szemben álló felek. A polgárháború rendezése szempontjából azonban már a párbeszéd fenntartását is fontos fejleménynek tartják egyes szakértők. Beszédes, hogy az orosz kormányt csak a védelmi minisztérium közel-keleti és észak-afrikai főosztályának vezetője képviselte. A tisztviselő a tűzszünet monitorozásáért felelős tripartit munkacsoport – már korábban egyeztetett – létrehozásának újbóli hangsúlyozásával igyekezett javítani az eredménytelen találkozó médiavisszhangján.

A fegyvernyugvás a kisebb összecsapások ellenére javarészt továbbra is fennáll Szíriában. Az elemzők az ENSZ égisze alatt, az asztanai tárgyalásokkal párhuzamosan zajló békefolyamat jövő csütörtökre tervezett újabb etapja előtt nem számítanak jelentősebb változásra a harctéri helyzetben. Az új amerikai kormányzat még ismeretlen stratégiája miatt mindenki várakozó álláspontra helyezkedett. A felkelők oldalán beavatkozó török hadsereg azonban rövidesen elfoglalhatja az Iszlám Állam által ellenőrzött al-Babot, így lehetőség nyílhat a radikálisok fővárosának számító Rakka elleni hadművelet megindítására. A szíriai kurdok kihagyása nélkül ez jelenleg nehezen elképzelhető. Ankara abban reménykedik, hogy az amerikaiak felhagynak a kisebbség támogatásával.

Intervencióra készülnek

A Pentagon szárazföldi csapatok szíriai bevetéséről készít elő terveket, tudta meg a CNN amerikai hírtelevízió kormányzati forrásokból. A csatornának nyilatkozó hivatalnok hangsúlyozta, hogy a hadsereg nagyobb szerepvállalása csak az amerikai elnök jóváhagyásával valósulhat meg. Emlékeztetett, hogy Donald Trump beiktatását követően utasította a védelmi tárcát az Iszlám Állam elleni fellépésről szóló javaslat február végéig történő kidolgozására. A szíriai harcokban kis számban jelenleg is részt vesznek amerikai katonák. A különleges műveletekre kiképzett egyenruhások a helyi kurd erők iszlamisták elleni küzdelmét segítik.

 

Kiemelt

Országjárásba kezd a Fidesz

Hidvéghi Balázs kifejtette: a következő három hétben valamennyi választókerületben, 120-130 helyszínen lesznek nyilvános fórumok.

Poszt-trauma

Túltolta a béreket a Hír TV

Jól fizet Simicska tévéje, csak meddig?

Gyurcsány mégis megszerezte a dokumentumokat

Csak nem azokat.

Így fonják át Soros polipjának csápjai a ballib médiát 4.

A polip működése, nyomásgyakorlása a médián keresztül mutatható be legegyszerűbben.

Verhofstadt a liberálisok utolsó reménye

Az EP liberális frakcióvezetője könyvégetést vizionált Magyarországon.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!