2018. január 19., péntek, Sára, Marió napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/sziriai-elnok-lecserelte-vedelmi-minisztert-2631232/

A szíriai elnök lecserélte a védelmi minisztert

MTI
Bassár el-Aszad szíriai elnök egy vasárnapi rendeletével lecserélte kormánya védelmi, ipari és tájékoztatásügyi miniszterét – jelentette az állami televízió.

Az új védelmi miniszter, Ali Abdullah Ajub tábornok eddig a hadsereg vezérkari főnöke volt, és Fahd Dzsászim al-Freidzset váltja, aki miniszterelnök-helyettes is volt. Ajub tábornok is alavita muzulmán, mint az államfő. Az új tájékoztatási miniszter, Imád Abdullag Szarah eddig az állami rádió és tévé vezetője volt. Az ipari miniszter Mohamed Mázen Ali Juszef lesz.

Al-Freidzs védelmi miniszter öt és fél évig volt hivatalban, és a Reuters hírügynökség megjegyzi, hogy Aszad az Iszlám Állam dzsihadista szervezet felett aratott győzelem ellenére váltja fel Ajub tábornokkal, aki ugyancsak öt és fél évvel ezelőtt lett vezérkari főnök.

Aszad most katonailag sérthetetlennek tűnik, de ehhez kell Oroszország, Irán és az Irán segítette milíciák támogatása. Szíria egyes fontos részei (Idlíb tartomány és Kelet-Gúta) még mindig nincsenek a damaszkuszi kormány ellenőrzése alatt, a gazdaság pedig tönkrement a nemzetközi szankciók miatt.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat legfrissebb jelentése szerint a szíriai kormányerők és ellenzéki fegyveresek összecsapásainak a Damaszkusz melletti Kelet-Gúta térségében hétfőre már 35 civil áldozata lett, valamint meghalt 24 kormánykatona és 29 lázadó. Az OSDH úgy tudja, a kormányhoz hű erők a napokban fokozták támadásaikat az ellenzéki csoportok, köztük az iszlamista erők ellenőrizte előváros ellen.

Kiemelt

Izgalmak a Műcsarnokban

Az elmúlt négy évben kialakult gyakorlat szerint a Műcsarnok építészeti adottságaira idén is nagy figyelmet fordítottak.

Poszt-trauma

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!