2017. december 11., hétfő, Árpád napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/szigoru-ep-hatarozat-lengyelorszag-ellen-2460334/

Szigorú EP-határozat Lengyelország ellen

Lengyelország súlyos megbüntetését helyezte kilátásba az Európai Parlament, amely tegnap hozott határozata szerint kezdeményezni fogja az uniós alapszerződés 7. cikkelye szerinti eljárás megindítását a lengyel kormánnyal szemben. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelezte: hazánk megvétózza Varsó megbünte­tését.

A 7. cikkely szerint, egy többlépcsős eljárás végén akár Lengyelország ­uniós szavazati jogait is felfüggeszthetik. Az Európai Parlament (EP) néppárti, szociáldemokrata, liberális, zöldpárti és radikális baloldali frakciói is a kezdeményezés mögé álltak, a Fidesz–KDNP képviselőcsoportja azonban – amely a jobboldali európai pártokat tömörítő Néppárthoz tartozik – leszögezte: nem támogatták a határozatot, ugyanis elfogadhatatlannak tartják, hogy „Brüsszel nyomást gyakoroljon szuverén tagállamokra”, és demokratikusan megválasztott kormányokat büntessenek.

„Elfogadhatatlan, hogy számos, a valóságtól elrugaszkodott képviselő abban leli örömét, hogy a szubszidiaritás elvét semmibe véve nemzeti belügyekbe avatkozik” – írták az MTI-hez eljuttatott közleményben, miszerint „a lengyel kormány egyértelmű bevándorlásellenes álláspontot képvisel, Brüsszel pedig bünteti ezért”.

Az EP-határozat szerint az elmúlt évek fejleményei az uniós értékek súlyos megsértésének egyértelmű kockázatát hordozzák magukban Lengyelországban.
A képviselő-testület mélységes aggodalmának adott hangot a lengyel igazságszolgáltatást érintő törvénymódosítások miatt, mondván, ezek meggyengíthetik a bíróságok függetlenségét és a jogállamiságot, az alkotmánybíróság nem megfelelő működése pedig „súlyosan aláássa” a demokráciát.

Az EP azt is kifogásolja, hogy az utóbbi időben számos területen gyors jogalkotási fejleményekre került sor megfelelő konzultáció és alkotmányossági felülvizsgálat nélkül, például az állami média, a büntetőjog, a rendőrségre és a civil szervezetekre vonatkozó törvények, a menedékjog és a nők jogai terén.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke a szavazást megelőző vitán egyebek között azt szorgalmazta, hogy Varsó állítsa vissza az alkotmánybíróság függetlenségét és legitimitását. Ryszard ­Legutko, a lengyel kormánypárt euró­pai parlamenti képviselője szerint az Európai Bizottság és személy szerint Timmermans kettős mércét alkalmaz. „Hallgatott, amikor Lengyelországot az ő szövetségesei sajátították ki” – mondta Legutko, utalva az előző lengyel kormányra.

Lengyelország szavazati jogának a felfüggesztéséhez azonban a többlépcsős folyamat végén az összes ­uniós tagállam egyhangú támogatására van szükség. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tegnap világossá tette, hogy a magyar kormány Lengyelország mellett áll, ilyen határozat elfogadásáról szó sem lehet.

Az EP határozata egy „egyoldalú dokumentum, mely túl gyakran politikai értékelésen, nem pedig a jogi helyzet alapos elemzésén alapszik” – ­közölte a lengyel külügyminisztérium.

Kiemelt

Havast védi Vonáék lapja

Baukó Éva és Molnár Anikó után Gesztesi Károly is megszólalt Havas Henrik ügyében, a színész szerint a televíziós rendszeresen zaklatta Liptai Claudiát, amikor közösen vezettek műsort.

Poszt-trauma

Magyar szívvel: Big Mac-index

A Big Mac reklámarca lesz Vona Gábor?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!