2017. március 27., hétfő, Hajnalka napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/szelsoseges-iszlamista-volt-az-orly-repuloteren-lovoldozo-ferfi-1498981/

Szélsőséges iszlamista volt az Orly repülőtéren lövöldöző férfi

MTI, BBC
A párizsi Orly repülőtéren szombat reggel támadó férfi egy katonanő fegyverét akarta elvenni, és akkor lőtte le két másik katona. A 39 éves támadóval gyorsan végeztek. A repülőtéri akciója előtt egy igazoltatás során ugyanez a férfi lőtt rá egy rendőrre, de akkor sikerült elmenekülnie. A rendőrség kiürítette a repülőtér egy részét. Minden járatot felfüggesztettek és elképzelhető, hogy a repülőtér egész nap zárva marad. .
  • Lövöldözés volt a párizsi repülőtéren délelőtt
  • Egy párizsi születésű 39 éves férfi próbálta elvenni egy katonanőtől a fegyverét, de gyorsan ártalmatlanították
  • A támadó a repülőtéri akciója előtt egy igazoltatás során egy rendőrre lőtt
  • A francia állampolgárságú férfit drogkereskedelem miatt elítélték 
  • A repülőteret kiürítették, az Orly egész nap zárva tarthat
  • Hollande: kíméletlenül fellépünk a terrorizmus ellen

A párizsi Orly repülőtéren szombat reggel lövöldözés történt. Egy 39 éves férfi egy három repülőtisztből álló járőrcsoport női tagjára támadt, őt a földre teperte a repülőtéren, hogy elvegye a géppisztolyát. Ez nem sikerült, mert a katonanő erősen fogta a fegyvert, majd férfi bajtársai lelőtték a támadót.

A rendőrség egyelőre nem beszélt arról, hogy mi lehetett a támadó indítéka.

A párizsi ügyészség bejelentette, hogy a rendőrség terrorelhárítási részlege veszi át az ügy kinyomozását. A rendőrség megerősítette, hogy a támadást a férfi egyedül követte el. Apját és fivérét előállították, hogy kihallgassák.

Bruno Le Roux belügyminiszter arról számolt be, hogy a férfi először Párizs egyik északi kerületében sörétes puskával arcon lőtt egy vele szemben rutinjelleggel közúti ellenőrzést végző rendőrt, majd gyalog elmenekült, és fegyverrel arra kényszerített egy nőt, hogy adja át neki az autóját. A nő autóját később az Orly közelében megtalálták.

Le Roux megerősítette azt a korábban már közölt információt, hogy a támadót a hatóságok már ismerték, a párizsi ügyészség azonban azt közölte, hogy a férfi nem szerepel a nemzetbiztonságra nézve veszélyes személyek kormányzati listáját. Később pontosították, hogy a 39 éves, párizsi születésű férfit ismerte a rendőrség, de köztörvényes ügyek, mégpedig rablás és kábítószeres bűncselekmények miatt.

Egy meg nem nevezett francia rendőrségi forrás a Reuters hírügynökség szerint korában azt közölte, hogy a repülőtéren szombat reggel lelőtt férfi szélsőséges muzulmán volt, ismerte a francia hírszerzés és az igazságszolgáltatás. Később kiderült: feltehetőleg muzulmán, de semmiképpen nem szélsőséges iszlamista.

A rendőrség kiürítette a repülőtér épületeit, és megvizsgálták, hogy a lelőtt férfinál volt-e pokolgép, de a belügyminisztérium később közölte, hogy nem találtak ilyet. Az utasok az épületeken kívül várakoznak.

aZ ELKÖVETŐRŐL

Le Figaro információi szerint egy 1978 februárjában született, francia állampolgár volt az elkövető –idézte a francia lapot az Origo. Drogkereskedelem miatt elítélték, és miután a börtönben radikalizálódott, megfigyelés alá vonták. Később abbamaradt a megfigyelése, egyelőre tisztázatlan okok miatt. A lap úgy tudja, a férfi hajléktalan volt. Azt egyelőre nem tudni, hogy a férfinak volt-e úgynevezett S-aktája, ami a komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelzi.

Felfüggesztettek minden járatot az Orly mindkét terminálján

A repülőtér átvizsgálása után kiszállhatott minden utas abból a 13 repülőgépből, amely leszállt ugyan az Orlyn, de az eset miatt az utasok nem hagyhatták el a gépeket. Az eredetileg az Orlyra érkező járatok közül 15-öt a Charles de Gaulle repülőtérre irányítottak át. Az Orly igazgatósága kora délután közölte: a repülőtér nyugati terminálja megnyílt, a déli azonban – ahol az incidens történt – egyelőre részlegesen zárva marad.

A repülőtér azt írta a Twitteren: a folyamatban lévő rendőrségi művelet miatt azt javasolják, hogy az utasok és a családjuk ne menjenek a repülőtérre.

Februárban Párizs belvárosában történt hasonló eset, akkor egy férfi egy késsel szúrt meg egy katonát a Louvre múzeumnál.

Hollande méltatta a Sentinelle hadműveletet

Francois Hollande francia államfő közleményben dicsérte a katonák és a rendőrség bátorságát és határozottságát az incidensben.

Az elnök megerősítette, hogy az állam kíméletlenül fellép a terrorizmussal szemben, és megvédi az állampolgárok biztonságát és az ország területét.

Kijelentette, hogy hasznosnak bizonyult a Sentinelle nevű hadművelet beindítása, amelynek keretében a Franciaországot érő terrortámadások után a rendőrségen felül mintegy 7500 katona járőrözik rendszeresen szerte az országban az utcákon.

A három repülőtiszt is a Sentinelle keretében járőrözött a repülőtéren.

Hirdetés

Kiemelt

A nagynéni főztje

Világéletében séf akart lenni, és 23 évesen felért a csúcsra: Michelin-csillagos étterem konyhafőnöke lett. Fél évvel később jött a feketeleves.

Poszt-trauma

Újra lesújtott a genderterror

Ezúttal Amerikában.

Botka olyat kapott, hogy a fal adta a másikat

Kilövési engedély.

Bróker-ügy: Kulcsár leülte, a szocialisták megúszták

Pedig több ismert szocialista politikust is hírbe hoztak a botránnyal.

Szavazás: magyar lett az Év EP-képviselője

Már tavaly is döntős volt. Vajon ki lehet az?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!