2017. szeptember 25., hétfő, Eufrozina, Kende napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/szakerto-az-osztrak-valasztas-tetje-hogy-kurz-tud-e-kormanyt-alakitani-1960105/

Szakértő: az osztrák választás tétje, hogy Kurz tud-e kormányt alakítani

MTI
Az október 15-ei osztrák előrehozott parlamenti választások tétje az lesz, hogy Sebastian Kurz jelenlegi külügyminiszter, az Osztrák Néppárt elnöke tud-e kormányt alakítani – mondta Menyes Roland, Antall József Tudásközpont kutatója az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

A kutató véleménye szerint előreláthatóan az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) juthat be a parlamentbe az októberi választásokon. Jelenleg az előbbi kettő kormányoz, és a választás nagy kérdése, hogy ugyanez a nagykoalíció megvalósulhat-e újra. Megjegyezte: nem lenne példa nélküli, hiszen Ausztriában 1986 óta mindössze hat olyan év volt, amikor nem ez a két párt kormányzott együtt.

A választási kampány várhatóan főként a bevándorláspolitika körül fog forogni, és a pártok a jobboldali választók meggyőzésére koncentrálnak majd, mert ott még vannak „elcsábítható” szavazók – jegyezte meg.

A választások másik tétjének Menyes Roland azt nevezte, hogy Sebastian Kurz alakíthat-e kormányt, és mindössze 31 évesen lesz-e belőle kancellár. Ha igen, nagy változást hozhat az osztrák belpolitikában, a bevándorláspolitikája ugyanis teljesen egyértelmű: a bevándorlók jogainak biztosítása mellett hangsúlyozza az integrációs folyamatban való aktív részvételük kötelezettségét is. A külügyminiszter a Földközi-tengeri útvonal lezárását követeli, azt javasolta, hogy miután a hatóságok kimentették a bevándorlókat és menekülttáborba kerültek, vigyék őket vissza a kiindulási országba – sorolta a kutató.

A bevándorláspolitika tekintetében tehát Kurz partnere lehet Magyarországnak, ám úgy tűnik, hogy a visegrádi országokkal nem törekszik szorosabb együttműködésre – tette hozzá.

A májusi kormánykoalíciós válság és Reinhold Mitterlehner néppárti elnök és alkancellár lemondása után az osztrák parlamenti pártok megállapodtak, hogy a 2018 őszén esedékes következő parlamenti választásokat egy évvel előbbre hozzák.

Hirdetés

Kiemelt

A terrorizmus áldozatainak jogairól egyeztetnek a visegrádi és a Benelux-országok

Terrortámadás esetén az áldozatok „merőben új kategóriája” jelenik meg: ártatlan emberek, akik utcán sétálnak vagy szórakozóhelyen vannak – mondta a miniszter.

Poszt-trauma

Gyurcsánynak bele kellett rúgnia a határon túli magyarokba

Gulyás Marcinak viszont köszönetet mondott.

Divatdiktátorok szeszélye vagy tudatos provokáció?

Ön felvenné ezeket a ruhadarabokat?

Az emberéletekkel igenis el kell számolni

Hány halott kell még a bevándorláspártiaknak?

A próféta lenyomta az angolokat

Muhammad a legnépszerűbb név Angliában.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!