2018. január 18., csütörtök, Piroska napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/szabadon-engedik-politikai-foglyokat-etiopiaban-2637976/

Szabadon engedik a politikai foglyokat Etiópiában

MTI
Hajlemariam Deszalegn etióp miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy szabadon engedik a politikai foglyokat, és bezáratják a fogolytábort, amelyben jelenleg fogva tartják őket, hogy „szélesítsék a demokratikus teret mindenki számára”.

„A büntetőeljárásban érintett és az őrizet alatt álló politikai foglyokn kiszabadulnak (…), a hírhedt Maekelavi fogolytábort pedig bezárják és múzeummá alakítják át” – jelentette be az etióp miniszterelnök.

Jogvédő és ellenzéki csoportok Etiópiában rendszeresen követelték a politikai foglyok szabadon bocsátását, akiket – állításuk szerint – koholt vádak és pusztán eltérő véleményük miatt vettek őrizetbe a hatóságok.

A kelet-afrikai országban jelenleg fogva tartott politikai foglyok között van Bekele Gerba ellenzéki vezető is. Az ellenzéki politikusokon kívül számos, a kormányt bíráló újságírót is fogva tartanak Etiópiában.

A szélesebb körű szabadságjogokat követelő tüntetéseken a jelentések szerint az elmúlt hónapokban több százan vesztették életüket és tízezreket vettek őrizetbe Etiópiában.

A kormányellenes tüntetések az elmúlt hónapokban szinte mindennapossá váltak Oromia és Amhara államokban, később pedig átterjedtek Etiópia egyéb részeire is, aminek következtében több hónapos szükségállapotot vezettek be, amelyet azonban azóta már feloldottak.

Kiemelt

Okos, hűséges és egyéni

A robotok tervezése során inkább az állatok viselkedését kell alapul venni – javasolják az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszék munkatársai.

Poszt-trauma

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!