2024. április 25., csütörtök, Márk napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://www.magyaridok.hu/kulfold/sulyos-sebet-ejtett-katalonian-zurzavar-2582236/

Súlyos sebet ejtett Katalónián a zűrzavar

Katalóniát idén két válság is sújtotta, a függetlenségi törekvések, amelyek utcai megmozdulásokat eredményeztek, valamint az iszlamista terror, ezek közösen okozták a turisták elmaradását.

Tíz-tizenöt százalékkal kevesebb ember látogatott októberben és novemberben Barcelonába, mint egy évvel korábban, és várhatóan hasonlóan kisebb érdeklődéssel számolhatnak a katalán főváros szállodásai a jövő év elején is, derül ki egy gazdasági elemzésből. Katalóniát idén két válság is sújtotta, a függetlenségi törekvések, amelyek utcai megmozdulásokat eredményeztek, valamint az iszlamista terror, ezek közösen okozták a turisták elmaradását.

Katalónia Spanyolország leggyorsabban fejlődő régiója, ide látogat a legtöbb turista, bevételeinek 12 százalékát adja az idegenforgalom, mintegy négyszázezer embernek adva munkát. Az elemzők arra számítanak, hogy 2018 első harmadában nagyjából tíz százalékkal kevesebb vendéget fogadnak, mint egy évvel korábban.

Közös érdek, hogy a stabilitás visszatérjen a térségbe

A válság a fogyasztást is befolyásolja. A katalánok négy százalékkal kevesebbet költöttek októberben, mint egy évvel ezelőtt. Csökkentek az autó­eladások, visszaesett a fogyasztási cikkek vásárlása, a legtöbben ideiglenesen szüneteltetik a befektetéseket. A katalán gazdaság gerincét adó ágazatok, a mezőgazdaság, a vegyipar és az autóipar összesen nagyjából 19 százalékos veszteséget kénytelenek elkönyvelni, ami kihat a spanyol gazdaság általános teljesítményére is.

Elemzők rámutatnak: a bizonytalanság miatt nagyjából háromezer cég helyezte át tevékenységét Katalóniából más tartományba. Köztük van a két legnagyobb katalán pénzintézet, a CaixaBank és a Banco Sabadell, amelyek attól tartottak, hogy a tartomány függetlenségi törekvései politikai problémákat okozhatnak számukra. A két bank nagyjából hatmilliárd eurót vitt ki Katalóniából, és bár pusztán adminisztrációs lépésről volt szó, ez jól mutatja a bizonytalanságot.

Ez pedig nem csupán a mindennapi emberek számára jelent problémát, de a cégvezetők is így gondolkodnak, és inkább kivárnak a befektetésekkel. Ma Katalónia és Spanyolország közös érdeke, hogy a stabilitás visszatérjen a tartományba, ám ehhez szükség van a politikai stabilitásra is, márpedig sem Spanyolországban, sem Katalóniában nem ez a jellemző.

2019. február 6-tól a Magyar Nemzet néven jelenünk meg. Az oldal elérhetősége www.magyarnemzet.hu. Ha a Magyar Nemzet mérvadó híreit szeretné e-mailben megkapni, nincs más teendője, mint (február hatodika után) IDE kattintva feliratkozni hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (A szolgáltatás továbbra is ingyenes marad!)

Kiemelt

Tükörkép
Talán nem könnyelmű kijelentés minden idők legnépszerűbb szabadidős elfoglaltságának nevezni a kártyázást. Napjainkban is tízmilliók ülnek a kártyaasztalokhoz.

Poszt-trauma

„Celebügyvéd” bosszankodik Orbán Viktor miatt
Persze csak mint „független”.

Poszt-trauma

A fake news média hatalmas pofont kapott
Kezdhetnek félni a ballib hírhamisítók.

Poszt-trauma

Az ECHO TV munkatársa helyre tette a kekeckedő jobbikosokat
Így maradnak érv nélkül, ha értelmes beszélgetőtárssal találják szemben magukat.

Poszt-trauma

Lukácsi hangján szólalt meg Beer
A püspök szerint nemes célok vezérlik a ballibeket?

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.