2017. október 19., csütörtök, Nándor napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/spanyolorszag-lehet-migracio-uj-aldozata-2072725/

Spanyolország lehet a migráció új áldozata

Biztonságosabb a Marokkón át vezető bevándorlási út

Hamarosan változás állhat be az Európába vezető migrációs útvonalak terheltségében, ugyanis egyre több afrikai érkezik Spanyolországba, míg Görögország szép lassan fellélegezhet. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) legfrissebb adatai szerint a spanyolok idén már háromszor annyi illegális bevándorlót fogadtak, mint a múlt év ugyanezen szakaszában. Szám szerint idén eddig 11 849 migráns kötött ki a spanyol partokon, míg tavaly egész évben alig több, összesen 13 246 afrikai érkezett a tengeri útvonalon.

Fotó: Reuters

A Gibraltári-szoros közelében várakozó afrikaiak

Spanyolország egyre nehezedő helyzetét talán az a népszerű videó szemlélteti leginkább, amelyen egy csapat menedékkérő gumicsónakkal érkezik az ország egy turistáktól hemzsegő strandjára. A felvételen jól látszik, hogy a feketék alkotta csoport partot ér a Cádiz közeli nyaralóövezetben, majd futásnak ered. Az AFP hírügynökség információi szerint eddig a csónakban tartózkodó, mintegy harminc migráns töredékét sikerült megtalálni. Rendőrségi források arról számoltak be, hogy a feketék kivétel nélkül kiskorúak, és valamennyien Marokkóból származhatnak.

Az érkezőket spanyolországi befogadóállomásokra szállítják, ugyanakkor az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet arra figyelmeztetett, hogy a spanyol központok már most túlzsúfoltak, és egészen biztosan nem birkóznak meg az egyre erősödő migrációs hullámmal.

Az IOM szakemberei szerint a közeljövőben sok, Afrikából útnak induló migráns választja Spanyolországot úti célként – Olaszország helyett. Az ok egyszerű: Marokkón, majd a Gibraltári-szoroson keresztül nem kell hosszasan küzdeni a Földközi-tenger hullámaival, így nagyobb a biztos partra érés esélye. A Spanyolországba vezető út ezenkívül más eszköztárat igényel: „mind­össze” egy kisebb ladikra van szükség. A Líbiából útnak indulók ezzel szemben tömegesen kerülnek fel a csempészek nagy méretű hajóira, hiszen a cél, hogy a parti őrség és a civilek mielőbb észrevegyék és segítségben részesítsék őket. A spanyol partoknál az érkezők épp arra törekednek, hogy észrevétlenül érjenek Európába, véli az IOM.

Líbiai nem az NGO-knak

A líbiai hatóságok módosították a hatáskörükbe tartozó tengeri mentési övezet határait, és ezzel kitiltották az ország felségvizeiről a nem kormányzati szervezetek (NGO) mentőhajóit – jelentette az olasz sajtó, miközben újabb NGO írta alá a római kormány magatartási kódexét. A líbiai nemzeti egységkormány hatóságainak intézkedései szerint a mentőhajóknak ezentúl nem szabad olyan közel tartózkodniuk a líbiai partokhoz, ahogy eddig. A hatóságok az utóbbi napokban azzal vádolták az NGO-kat, hogy együttműködnek az embercsempészekkel: a Proactiva Open Arms egyik mentőhajójára a líbiai parti őrség figyelmeztető lövéseket is leadott, hogy távolodjon el a líbiai partoktól. (MTI)

 

Hirdetés

Kiemelt

Komoly ellenzéki tömb alakul Porosenko ellen

A Mihail Szaakasvili nevével fémjelzett keddi tiltakozó megmozduláson közel ötezren voltak. Felhívásához csatlakozott két parlamenti párt is.

Poszt-trauma

Megfenyegették a baloldali kis pártokat

Teddynek tele van a hócipője és van egy tuti tippje.

Propagandaméter

TASZ képlete objektív és világos.

Karácsonyi szemfényvesztés

Itt a baloldal, hol a baloldal?

Kunhalmi és a bolsevik tempó

Régi/új koktél Soros boszorkánykonyhájából.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!