2018. január 23., kedd, Zelma, Rajmund napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/segelyezett-nem-juthat-svajci-allampolgarsaghoz-2669356/

Segélyezett nem juthat svájci állampolgársághoz

 

Szigorú törvény lépett életbe Svájcban: azok a bevándorlók és menedékkérők, akik az elmúlt három évben segélyben részesültek az alpesi országban, nem juthatnak állampolgársághoz – írták a Kronen Zeitungra hivatkozva hírportálok.

A múlt év végéig a kérelmezőknek még elég volt azt bizonyítaniuk, hogy a kérvényük leadásának időpontjában nem kaptak támogatást, most az új törvény azt is előírja a bevándorlóknak, hogy beilleszkedésüket svájci barátok és ismerősök felsorolásával igazolják, az adott kanton nyelvét pedig legalább középfokon kell ismerniük. Némi könnyítést jelent mostantól, hogy az állampolgárság megszerzéséhez nem 12, hanem 10 éve kell legalább az országban élniük a kérelmezőknek; a 10–20 évesek Svájcban töltött ideje duplán számít.

Újonnan érkezőkkel egyeztetnek Thun városában

Fotó: Reuters

Újonnan érkezőkkel egyeztetnek Thun városában

A 8,4 milliós Svájc lakosságának a negyede külföldi, viszont minden második segélyen élő a bevándorlók közül kerül ki. 2016-ban 90 ezren érkeztek az országba. Tavaly Simonetta Sommaruga igazságügy-miniszter azt mondta: a menedékkérők 90 százalékáról nem tudják, hogy valójában ki: a 2017-et megelőző tíz évben 151 ezren hamis személyazonosságot adtak meg.

A törvénytelen bevándorlásnak az elsősorban az olasz–német migrációs útvonalon kitett Svájcban eddig is próbálták visszaszorítani a migránsokat. Tavaly Zürich vezetése döntött úgy: drasztikusan csökkenti azok segélyét, akik nem kaptak letelepedési engedélyt, de nem toloncolhatók ki a szülőhazájukban uralkodó viszonyok miatt. Ellátmányukat csaknem a harmadára apasztották, de így is havi 360 svájci frankot (95 ezer forint) kaphatnak.

 

Kiemelt

Halálos áldozatokkal járó lövöldözés volt egy iskolánál az USA-ban

A lövöldözőt azonnal őrizetbe vették, a 15 éves fiúnál kézifegyver volt. Kilétéről és tettének esetleges okairól egyelőre nem közöltek információt.

Poszt-trauma

Ordas hazugság a holland sajtóban a magyar oktatásról

Szerintük funkcionális analfabéták a magyar diákok.

Ungár elszabadult

Pártmegbízás vagy önmegvalósítás a trollkodás?

Zavarta a terrorgyanús afgán migránst a kereszt, levette a német bíróság

Ez így korrekt Európában.

Fodor Gáborék meghökkentő közleménye

Üzenet jött a mikroszkóp alól.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!