2017. július 20., csütörtök, Illés napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/schulz-hadat-uzent-haszonelvezoknek-1957390/

Schulz hadat üzent a „haszonélvezőknek”

z uniós közös költségvetés legnagyobb haszonélvezői között ott van Lengyelország és Magyarország, két tagállam, amely megtagadta a szolidaritást a menekültkérdésben. Ha a költségvetés nem a szolidaritás elvén alapul, kancellárként vétót emelek ellene – jelentette ki tegnap Martin Schulz a kancellárjelölti programot bemutató beszédében.

Az Európai Unió továbbfejlesztésével meg kell teremteni az európai egyesült demokráciák politikai unióját – hangoztatta tegnap Berlinben Martin Schulz, a német szociáldemokraták (SPD) kancellárjelöltje (képünkön).

A Németország és az EU jövőjéről készített tervét ismertető beszédében a politikus kijelentette: az európai nemzetállamok hosszabb távon is fennmaradnak, és az EU nem lehet Amerikai Egyesült Államok európai földön, de többnek kell lennie, mint a nemzetállami érdekek legkisebb közös többszöröse. Schulz szerint olyan EU-ra van szükség, amely kiegészíti a nemzetállamokat ott, ahol határaikba ütköznek, köztük a klímaváltozás és a terrorizmus elleni küzdelemben és a migráció ügyében, amellyel még Németország sem tud egyedül megbirkózni. Ehhez azonban új eszközöket is ki kell alakítani, hogy az EU érvényesíthesse a demokrácia, a jogállamiság és az igazságosság elveit a közösségen belül és kívül is – húzta alá Martin Schulz.

Schulz az SPD júniusban elfogadott választási programjára épülő kancellárjelölti programot bemutató beszédében kiemelte, hogy kiveszett a szolidaritás az EU-ból, ami veszélybe sodorja Európa jövőjét. Szavai szerint nehéz lenne megállapítani, hogy pontosan mikor szűnt meg a tagállamok közötti szolidaritás.

Meglehet, hogy akkor, amikor „Magyarország és Lengyelország megtagadta a menekültek befogadását, és magára hagyott más országokat”, de az is előfordulhat, hogy akkor, amikor a vetélytárs CDU/CSU jobbközép pártszövetség vezetője, Angela Merkel kancellár 2015-ben megnyitotta a határokat anélkül, hogy bármiféle egyeztetést folytatott volna partnereinkkel. – A szolidaritást helyre kell állítani, ezért a jelenlegi, 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklus után következő közös költségvetésből szolidaritási paktumot kell szervezni – mondta a politikus.

Németország a költségvetés legnagyobb nettó befizetője, 15 milliárd euróval többet fizet be, mint amennyit kap belőle, ami jól is van így, mert Németország profitál a legtöbbet az EU-ból. Azonban a közös költségvetés legnagyobb haszonélvezői között ott van Lengyelország és Magyarország is – tette hozzá az SPD kancellárjelöltje. – Németország hajlandó még több pénzt befizetni, mert egy megújított EU-ban és egy erős költségvetésben érdekelt, de ha a költségvetés nem a szolidaritás elvén alapul, kancellárként vétót emelek – húzta alá Martin Schulz. Hozzátette: meg kell teremteni a szabályozott bevándorlás lehetőségét.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint Schulznak inkább a saját pártjával kellene foglalkoznia, hiszen az SPD három tartományi választáson is vereséget szenvedett.

Kiemelt

A kapitány kijelölte a férfi kajaknégyeseket a vb-re

500 méteren az Európa-bajnokságon aranyérmes egység, míg 1000 méteren a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Ceiner Benjámin, Pauman Dániel alkotta csapathajó indul.

Poszt-trauma

TGM porig alázta a Momentumot

A ballib megmondóember lerajzolta őket, majd összetépte.

Dobtak egy hátast

És hol vannak még Hosszú Katinkáék?!

A térkép, ami minden szónál többet mond a migránsmentőkről

Georg Spöttle tette közzé.

Csisztu Zsuzsa keményen odacsapott a ballib károgóknak

Nála is betelt a pohár.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!