2017. november 20., hétfő, Jolán napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/rohingjak-elleni-eroszak-megszuntetesere-szolitotta-fel-mianmart-2212327/

A rohingják elleni erőszak megszüntetésére szólította fel Mianmart az ENSZ főtitkár

MTI
António Guterres ENSZ-főtitkár szerdán felszólította Minmart, hogy függessze fel a rohingja muszlim kisebbség ellen irányuló katonai akciókat és vessen véget az erőszaknak, amely veszélyt jelent a térség stabilitására.

Guterres sajtótájékoztatóján katasztrofálisnak nevezte a térségben kialakult humanitárius helyzetet, és felszólította a nemzetközi közösséget a segítségnyújtásra.

Az ENSZ-főtitkár etnikai tisztogatásként jellemezte a mianmari rohingja lakosság harmadának elűzését, egyben pedig követelte a mianmari hatóságoktól, hogy biztosítsák a menekültek hazatérését valamint a humanitárius szállítmányok eljuttatását. A világszervezet dakkai irodájának szerdán közölt adatai szerint csaknem 380 ezer rohingja menekült el Mianmarból az elmúlt három hétben a szomszédos Bangladesbe a mianmari hadsereg „tisztogatási művelete” elől, amelyet rohingja muszlim szélsőségesek összehangolt támadásait követően indítottak Arakán államban.

Ott több mint egymillió rohingja él, de a mianmari kormány a szomszédos Bangladesből származó illegális bevándorlóknak tekinti őket, nem hajlandó állampolgárságot adni nekik, így jogfosztottak.

A nap folyamán egy mianmari kormányszóvivő bejelentette, hogy korábbi tervei ellenére Aung Szan Szú Kji mianmari vezető nem vesz rész az ENSZ-közgyűlés jövő heti ülésszakán.

Az észak-koreai válságról szólva Guterres kijelentette: az csak politikai rendezés útján oldható meg. Figyelmeztetett: az esetleges katonai intézkedések a térségben olyan következményekhez vezethetnek, amelyek elsimítása akár egy teljes nemzedéket is igénybe vehet.

Hirdetés

Kiemelt

Tovább lazíthat a jegybank

Az októberi, eseménytelennek mondható ülést követően kedden újból a piaci szereplők figyelmének középpontjába kerülhet a magyar jegybank.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!