2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/reakciok-trump-dontesere-intifadat-hirdetett-hamasz-2545849/
Frissül

Reakciók Trump döntésére – Intifádát hirdetett a Hamász

MTI
A radikális iszlamista Hamász szervezet Gázában élő politikai vezetője hadüzenetnek nevezte, és péntektől újabb intifádát, palesztin felkelést hirdetett az amerikai elnök döntése miatt, hogy Jeruzsálembe helyezik át az amerikai nagykövetséget. A döntést az EU, Törökország és az arab államok is bíráltak, nyolc ország az ENSZ BT ülésének összehívását kezdeményezte. Elemzők szerint Trump bejelentése a közel-keleti békefolyamat végét jelentheti.

Intifadát hirdetett a Hamász

„December nyolcadikától, péntektől egy új intifáda indítására szólítom fel a palesztin népet a megszállással szemben, hogy kifejezze haragját a Jeruzsálemet érintő döntés miatt”- mondta Haníje.

„Csakis úgy lehet megbirkózni az Egyesült Államok támogatását élvező cionista politikával, ha új intifáda indul a megszállás ellen, és dicséretes ellenállás kezdődik vele szemben”- tette hozzá.

Az izraeli hadsereg szóvivője közben bejelentette, hogy Ciszjordániába vezényelnek további zászlóaljakat, más egységeket pedig készenlétbe helyeznek. Az intézkedések azt szolgálják, hogy az izraeli haderő „készen álljon minden eshetőségre”.

Csütörtökön összecsapások törtek ki az izraeli hadsereg egyes egységei és palesztin tiltakozók között a Gázai övezetben Hán-Júnisztól keletre, Ciszjordániában Hebronnál és Túl-Karmnál, valamint Jeruzsálem óvárosában a Damaszkuszi kapunál a Háárec című újság honlapja szerint. Egészségügyi források időközben közölték, hogy ezekben az incidensekben legkevesebb 80-an sérültek meg az izraeli hadsereg lövéseitől és gumilövedékeitől. A források szerint tizenegy aktivista éles lövedéktől további húsz pedig gumilövedéktől sérült meg.

Szemtanúk beszámolói szerint a ciszjordániai Al-Birehben több ezer tiltakozó palesztin gyűlt össze, s olyan jelmondatokat skandáltak, hogy „Jeruzsálem a palesztin állam fővárosa”. Néhányan köveket dobáltak a katonákra. A hadsereg közlése szerint tömegoszlató eszközöket alkalmaztak több száz kődobáló ellen. Úgy tudni, négyen éles lőszertől, húszan pedig gumilövedéktől kaptak sebet.

Hasonló jelenetek játszódtak le a Gázai övezet és Izrael határán. Több tucat tüntető palesztin itt is kövekkel dobálta a kerítés túloldalán lévő katonákat, akik éles lőszerrel lőttek vissza rájuk. Egészségügyi tisztségviselők szerint heten lőtt sebet kaptak, egyikük súlyos állapotban van.

Izraelnek a Gázai övezet menti területein több ponton is szirénákkal figyelmeztették az ott élőket a Hamász által uralt zónából kilőtt rakétákra. Az izraeli hadsereg később közölte, hogy két rakétát lőttek ki az övezetből, de nem érték el Izrael területét, még a Gázai övezeten belül becsapódtak.

Az izraeli hadsereg megtorlásul a Hamász célpontjait lőtte a szóban forgó térségben. A zsidó állam védelmi erőinek közlése szerint egyik harckocsija és egy harci repülőgépe támadta meg a radikális szervezet létesítményeit. „Az izraeli hadsereg felelősségre vonja a Hamászt a Gázai övezetből kiinduló ellenséges cselekményeiért, amelyek Izrael ellen irányulnak” – olvasható a közleményben.

Több palesztin politikai csoport tiltakozó mentekre hívott fel a déli imát követően a nagyobb ciszjordániai városokban, ahol az üzletek is bezártak, mert a szerdán még csak iskolákra meghirdetett sztrájk csütörtökre általános munkabeszüntetéssé szélesedett.

Mahmúd Abbász palesztin elnök a nap folyamán a jordániai fővárosba, Ammánba utazott, hogy a fejleményekről tájékoztassa II. Abdalláh jordániai királyt – jelentette a Vafa palesztin hírügynökség.

Abbász az uralkodóval való találkozóját követően hangsúlyozta: nemzetközi támogatást gyűjt Donald Trump döntése ellen. Mint mondta, az Egyesült Államok ártott hitelességének a régióban.

„Szerencsére kedvező válasz érkezett a világ államaitól, Európától Afrikán át az Egyesült Államokhoz közeli országokig, amelyek nem támogatják Washington (döntését). Ez mind üzenet Trump számára, hogy az, amit tett, egy elfogadhatatlan bűncselekmény” – hangoztatta a palesztin elnök.

Moszkva sem ért egyet az amerikai javaslattal

Oroszország szerint az amerikai döntés a helyzet általános romlásához vezet majd a palesztin-izraeli viszonyban és az egész Közel-Keleten. Rámutatott: az a tény, hogy Donald Trump elnök az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe történő átköltöztetése mellett döntött, ellentétes az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozataival. „Úgy gondolom, hogy ezek nem jogszerű lépések, amelyek csak megnehezíteni tudják a helyzet további alakulását a Közel-Keleten” – mondta Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes. Alekszandr Sein izraeli orosz nagykövet Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy az orosz diplomáciai képviselet csak a palesztinai területek végleges státuszával kapcsolatos összes kérdés rendezése után költöztetik át Tel-Avivból Jeruzsálembe. A vezető oroszországi muszlim szervezetek csütörtökön nyilatkozatban ítélték el Jeruzsálem Trump általi fővárossá nyilvánítását.

Libanoni lap: Halál Amerikára!

Címlapján Halál Amerikára felirattal jelent meg csütörtökön az Izraellel szemben ellenséges Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezethez közelálló al-Akbár című hírlap. Ez az eddigi legerősebb reakció Donald Trump szerdai bejelentésére. A lap döntést „Amerika új Balfourjának” nevezte, utalva az 1917-es Balfour-nyilatkozatra. Az akkori brit külügyminiszter, Arthur Balfour által szignált deklaráció kifejezésre juttatta, hogy a brit kormány támogatja a zsidó törekvéseket egy zsidó nemzeti otthon létrehozására Palesztinában. „Ma Palesztinában létezik egy erős, felhatalmazott ellenállás, amely több ezer rakétával rendelkezik, ezek csapást mérhetnek Tel-Avivra” – írta a lap. A katonai és politikai szervezetként működő Hezbollah 1982-es megalakulása óta számos alkalommal került konfliktusba Izraellel.

A két állam megoldás mellett az EU

Jeruzsálemnek mind Izrael, mind a jövőbeli palesztin állam fővárosának kell lennie – jelentette ki csütörtökön Federica Mogherini. „Az Európai Unió álláspontja világos és egységes. Úgy hisszük, hogy az Izrael és Palesztina közötti konfliktus egyetlen realista megoldása a két állam, Jeruzsálemmel mint mindkettő fővárosával – mondta az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Mogherini szorgalmazta az Oroszországgal, az Egyesült Államokkal, Jordániával és másokkal való diplomáciai erőfeszítések fokozását annak érdekében, hogy a palesztinoknak Trump bejelentése után is Jeruzsálemben legyen a fővárosuk. Az EU, amely az Egyesült Államokkal, az ENSZ-szel és Oroszországgal együtt a közel-keleti kvartett tagja, kötelességének tartja, hogy a palesztinok legnagyobb segélyezőként és Izrael fontos kereskedelmi partnereként hallassa a hangját – jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség. A főképviselő kijelentette: Trump döntése ”rosszabb időkbe vihet vissza bennünket, mint amelyekben most élünk„. ”Trump Jeruzsálemmel kapcsolatos bejelentének várhatóan nagyon negatív hatása lesz, a helyzet nagyon kényes„ – fogalmazott.

Emmanuel Macron, aki már előző nap is ”sajnálatosnak„ nevezte a bejelentést, közölte, hogy helyteleníti a döntést, amely ellentmond az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak. ”Franciaország megismétli álláspontját az ENSZ Biztonsági Tanácsában is„, amely pénteken tart sürgősséggel ülést – tette hozzá, emlékeztetve, hogy Párizs ”a kétállami megoldást védelmezi, nemzetközileg elismert határokkal és Jeruzsálemmel mint mindkét állam fővárosával„. Jeruzsálem státusa nemzetközi biztonsági kérdés – szögezte le a francia államfő Tamím bin Hamad esz-Száni katari emírrel közösen tartott sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy a ”város státusáról az ENSZ égisze„ alatt kell dönteni – mondta az lnök Tamím bin Hamad esz-Száni katari emírrel közösen tartott sajtótájékoztatóján,

”Ez egy egyoldalú döntés, és mint ahogyan már tegnap (szerdán) is mondtam, nem értek vele egyet, helytelenítem, mert ellentmond a nemzetközi jognak és az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak„ – fogalmazott a francia elnök Tamím bin Hamad esz-Száni katari emírrel közösen tartott sajtótájékoztatóján,

 

Washington arra kéri Izraelt, hogy visszafogottan lelkesedjen hivatalosan

Washington arra kéri Izraelt, visszafogottan lelkesedjen hivatalos reagálásában arra, hogy az Egyesült Államok immár Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának, és azt tervezi, hogy oda költözteti nagykövetségét Tel-Avivból. Mindezt az amerikai külügyminisztérium egy névtelenséget kérő tisztségviselője fedte fel, a Reuters brit hírügynökségnek bepillantást engedve egy iratba.

„Megértem, hogy Önök nyilvánosan üdvözlik a hírt, de azt kérem, hogy legyenek tartózkodóak hivatalos válaszukban” – áll a december 6-i keltezésű iratban. A kérés indoklásaként az szerepel, hogy mind a Közel-Keleten, mind másutt ellenállás várható a döntéssel szemben. „Jelenleg is mérlegeljük, hogy milyen hatású lesz a bejelentés a külföldön lévő amerikaiakra és amerikai létesítményekre nézve” – áll az iratban. Az amerikai külügyminisztérium egyelőre nem fűzött semmit a fentiekhez.

MTI/EPA/Abir Szultan

Általános sztrájkra és tüntetésekre hívtak fel palesztin szervezetek

Általános sztrájkra és tüntetésekre hívtak fel csütörtökre palesztin világi és iszlamista szervezetek. A palesztin oktatási minisztérium tanítási szünetet rendelt el, és arra buzdította a tanárokat, továbbá a középiskolás diákokat és az egyetemistákat, hogy vegyenek részt a tüntetéseken, amelyek Ciszjordániában, a Gázai övezetben és Jeruzsálem palesztin részén szerveződnek. A tiltakozási akciók már szerda éjjel elkezdődtek: Betlehemben palesztinok lekapcsolták Jézus vélt születési helyének karácsonyi megvilágítását, és lekapcsolták az égőket Rámalláhban is egy köztéri karácsonyfán.

Jordánia fővárosában, Ammánban a palesztin menekültek lakta városrészben fiatalok százai vonultak az utcákra „Le Amerikával!”, „Amerika a terror szülője!” mondatokat skandálva, Trumpot gyalázva, és követelve, hogy Jordánia bontsa fel a békeszerződést, amelyet 1994-ben kötött Izraellel.

Jordánia lakosságának egy része azoknak a palesztinoknak a leszármazottja, akik 1948-ban, Izrael létrejötte után hagyták el szülőföldjüket. Trump döntését a nemzetközi közösség – Izrael kivételével – helyteleníti, és továbbra sem ismeri el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként – Tel-Avivot tartja annak -, de nem ismeri el Kelet-Jeruzsálem izraeli annektálását sem.

Izrael szerint az „örök és egységes” Jeruzsálem lenne a zsidó állam fővárosa, míg a palesztinok álláspontja szerint Kelet-Jeruzsálemben kell lennie a leendő palesztin állam fővárosának.

A Biztonsági Tanács rendkívüli összehívását kérte nyolc ország

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását kérte nyolc ország Jeruzsálem kérdésében. Mind a nyolc ellenzi, hogy Donald Trump amerikai elnök szerdán elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Svédország, Egyiptom, Szenegál, Bolívia és Uruguay fordult Japánhoz – amely decemberben a BT elnöke – a kéréssel, hogy az ENSZ főtitkára, António Guterres még e hétre hívja egybe a 15 tagállam képviselőit.

Japán ENSZ-nagykövete ennek eleget tett, és pár óra elteltével közölte, hogy pénteken – helyi idő szerint – reggel kilenc órakor – magyar idő szerint délután háromkor – kezdődik a tanács ülése.

Guterres egyébként – Trump bejelentése után – azt mondta, hogy Jeruzsálem státuszának problémáját közvetlen izraeli-palesztin tárgyalásokon kell megoldani.

Kanada Tel-Avivban hagyja izraeli nagykövetségét

Kanada nem szándékozik követni az Egyesült Államok példáját: nem helyezi át izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe – közölte szerdán nyilatkozatban Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter.

„Kanada szilárd szövetségese és barátja Izraelnek, és ugyancsak barátian viszonyul a palesztin néphez. Hagyományos álláspontja az, hogy Jeruzsálem státuszának problémája csakis a palesztin-izraeli vita általános megoldásának keretében oldódhat meg” – mondta Freeland, majd pedig nyugalomra intett a kérdést illetően.

A kanadai külügyminiszter nyilatkozatában nem nevezte meg Donald Trump amerikai elnököt, aki szerdán délben bejelentette, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és ezzel diplomáciai reakciólavinát indított el.

Szaúd-Arábia Trump döntésének megváltoztatására szólított fel

Szaúd-Arábia felszólította az Egyesült Államokat: változtassa meg döntését arról, hogy Jeruzsálemet Izrael fővárosának tekinti. A sivatagi királyság szerda éjjel kiadott nyilatkozatában „felelőtlennek és indokolatlannak” minősítette az amerikai lépést, amely – a megfogalmazás szerint – a palesztin-izraeli békefolyamatért tett erőfeszítések drasztikus lanyhulását példázza. A döntés „eltávolodást mutat az Egyesült Államok pártatlan álláspontjától Jeruzsálem ügyében, ami tovább bonyolítja majd a palesztin-izraeli konfliktust” – áll a szaúdi nyilatkozatban.

Donald Trump amerikai elnök szerdán jelentette be, hogy ezentúl Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának, és hogy Tel-Avivból oda költözteti az amerikai nagykövetséget. A bejelentés heves nemzetközi felzúdulást keltett még Washington hagyományos szövetségeseinek körében is. Péntek reggel – többek közt Nagy-Britannia és Franciaország kezdeményezésére – az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésen foglalkozik az amerikai lépés miatt Jeruzsálem problémájával.

Nem minden zsidó szervezet lelkesedik Trump döntéséért

Nem minden zsidó szervezet üdvözli, hogy Donald Trump amerikai elnök szerdán bejelentette: Jeruzsálemet tekinti ezentúl Izrael fővárosának és Tel-Avivból oda költözteti az amerikai nagykövetséget. A Reformzsidó Unió már szerdán rosszul időzítettnek minősítette a lépést. A szervezet az Egyesült Államok felnőtt zsidó lakosságának harmadát képviseli: 2,2 millió embert. Elnöke, Rick Jacobs rabbi nyilatkozatban tudatta, szervezete ugyan hiszi, hogy Jeruzsálem a zsidó nép örök fővárosa, és hogy az Egyesült Államok izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe kellene költöztetni, ám mindennek nem most van itt az ideje.

„Nem tudjuk támogatni Trumpot döntésében, mivel nincs átfogó terv a palesztin-izraeli békefolyamatra vonatkozón” – áll a New York-i központú nonprofit szervezet elnökének nyilatkozatában.

Erdogan szerint érthetetlen mit csinál Trump

Az amerikai elnök szerdán semmibe vette a Jeruzsálem státuszáról rendelkező 1980-as ENSZ-döntést, amikor Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának, és a tel-avivi nagykövetség átköltöztetését kezdeményezte – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan görögországi látogatása előtt. A török államfő szerint a mai napig az Egyesült Államokon és Izraelen kívül egyetlen ország sem tett ENSZ-döntéssel ellenkező lépést. „Trump bejelentése nem a kibékítésre , hanem a felforgatásra irányul”. Hozzátette: „érthetetlen, hogy mit csinál az amerikai elnök”, döntése „tűzbe veti” a térséget. Erdogan kedden annak lehetőségét is felvetette, hogy Törökország Trump akkor még csak várható bejelentése után megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

Erdogan személyében hatvanöt év után először látogat török államfő csütörtökön Görögországba. A török vezető először Athénba, majd pénteken a nyugat-trákiai Komotiniben (törökül Gümülcine) felkeresi az ottani török kisebbséget.

Kuvait mély sajnálatát fejezte ki

Szabáh al-Hálid al-Hamad al-Szabáh kuvaiti külügyminiszter csütörtöki közlése szerint „egy ilyen egyoldalú lépés ellentétes az ENSZ-nek Jeruzsálem politikai, történelmi, jogi és humanitárius helyzete megőrzésére tett intézkedéseivel”. Figyelmeztetett, hogy az amerikai döntés ellentétes a nemzetközi joggal és egyezményekkel, és veszélyezteti a közel-keleti béke jövőjét.

A külügyminiszter aggodalmát fejezte ki az amerikai döntésnek a régió már most is veszélyben lévő biztonságát, békéjét és stabilitását érintő hátrányos következményei miatt.

Reményét fejezte ki, hogy az amerikai kormány átgondolja lépését, és a béke irányába tett, nemzetközi jogon alapuló erőfeszítéseket, a kétállami megoldást és az arab békekezdeményezést helyezi a középpontba.

Kiemelt

Boldogságügyi miniszter

Időről időre megjelennek boldogságindexek, amelyek a különböző országok közt állítanak fel rangsort, hogy hol boldogabbak, hol szomorúbbak az emberek. Mi ez utóbbiak közt szereplünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!