2018. január 20., szombat, Fábián, Sebestyén napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/piranhakkal-erosit-romania-hadserege-2669332/

Piranhákkal erősít Románia hadserege

Erősítik a védelmi partnerséget az Egyesült Államokkal

Piranha páncélos csapatszállítókkal erősít a román hadsereg. Mihai Fifor védelmi miniszter közölte, napokon belül véget érhetnek az egyeztetések a General Dynamics céggel, s aláírják a szerződést. A bukaresti ipari tárca tavaly októberben jutott elvi megállapodásra a hadsereg számára csapatszállító páncélosokat gyártó vegyesvállalat létrehozásáról a svájci Mowag-üzemeket tulajdonló amerikai vállalattal.

Románia sajtóinformációk szerint 227 Piranha 5-ös páncélost vásárol, amelyeket a Bukaresti Gépgyárban fognak gyártani az ehhez szükséges technológia meghonosítása után. A 2026-ig tartó hadi beszerzések sorában Románia 370 millió eurót fordítana nyolckerék-meghajtású csapatszállító páncélosokra.

Fotó: Reuters

A fejlett páncélozott csapatszállító egy katonai gyakorlaton Lengyelországban

Az erdélyi Krónika című napilap által idézett Fifor elmondta, a hadsereg felszerelésének megújítását célzó program a terveknek megfelelően halad, a jövő héten kerül a kormány elé a Himars rakéták beszerzéséről szóló terv, amelyet még a tavasszal elfogadhat a parlament.

A román Legfelsőbb Védelmi Tanács tavaly nyáron hagyta jóvá a hadsereg felszerelésének tízéves fejlesztési tervét, amelynek értelmében Románia 9,8 milliárd euró értékben vásárol fegyvereket és katonai eszközöket. A román hadsereg nyolc nagyszabású beruházási programot indít, ezek mindegyikének értéke meghaladja a százmillió eurót.

A bukaresti parlament tavaly novemberben fogadta el az amerikai Patriot rakétavédelmi rendszer beszerzéséről szóló törvényt, amely hét üteg beszerzéséről rendelkezik, s amelyért Románia összesen 3,9 milliárd dollárt fizet az Egyesült Államoknak.

A vételár a szükséges szállítóeszközöket, lövegeket, karbantartási felszereléseket, valamint a kezelőszemélyzet kiképzésének költségét is fedezi. Bukarest úgy érvel, hogy a hét rakétaüteg beszer­zése jelentősen növeli Románia védelmi kapacitását, megerősíti a NATO keleti szárnyának védelmét, nem utolsósorban pedig elmélyíti a román–amerikai stratégiai partnerséget.

A román haderőreform azt követően fordult egyenesbe, hogy Donald Trump felhívásának eleget téve Bukarestben úgy döntöttek, már 2017-től az ország össztermékének két százalékát védelemre fordítják.

Kiemelt

Szél Bernadett nem cáfolta, hogy afgán szakértője megbukott az átvilágításon

Az LMP miniszterelnök-jelöltje csak annyit válaszolt a közmédiának: országgyűlési képviselőként érvényes átvilágítással rendelkezik, ezért joga van ott lenni az üléseken.

Poszt-trauma

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!